Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza zemljišta
  • 30.01.2020. 10:00

Kako uzeti reprezentativni uzorak zemljišta sa parcele?

Klub 100 P plus, udruženje poljoprivrednika iz Novog Sada, organizuje na Tari 16. Zimski seminar farmera, koji se održava od 26. januara do 01. februara 2020. godine u hotelu Omorika. Zapaženo predavanje imao je Bogdan Garalejić iz PSS  Institut "Tamiš" koji je govorio o pravilnom uzorkovanju zemljišta sa parcele.

Foto: Verica Matić
  • 602
  • 77
  • 0

Klub 100 P plus, udruženje poljoprivrednika iz Novog Sada, organizuje na Tari 16. Zimski seminar farmera, koji se održava od 26. januara do 01. februara 2020. godine u hotelu Omorika.

Zapaženo predavanje imao je Bogdan Garalejić iz PSS  Instituta "Tamiš" Pančevo, koji je govorio o pravilnom uzorkovanju zemljišta sa parcele.

"Ispitivanje zemljišta je odličan metod kako bi se utvrdila njegova plodnost, na taj način dobijamo korisne informacije za pravilnu primenu mineralnih đubriva", rekao je Bogdan Garalejić.

Za preporuke đubrenja koristi se softver u kojem se izabere plodored i na osnovu rezultata analize i unošenja planiranog useva dobija se preporuka. Prilikom uzimanja uzorka za svaku parcelu, potrebno je da proizvođač navede plodored za četiri naredne godine.

Načini uzorkovanja zemljišta: šahovski raspored i kretanje po dijagonali

Šahovski raspored i kretanje po dijagonali predstavljaju najstariji način uzorkovanja koji se odnosio na parcele od 20ha.

"Danas se ova dva načina uzorkovanja primenjuju na parcelama površine do 3ha. Njihova prednost je u tome što se ovako stiče navika o neophodnosti analize, vezana je za period razvoja domaćih fabrika mineralnih đubriva i najbitnije, bilo je lako uraditi analizu na državnim imanjima", navodi Garalejić.

Nedostatak je u tome što se nije obraćala pažnja o primenjenim količinama, potrebe biljaka bile su zanemarene, nije bilo moguće evidentirati razlike u prinosima. Najveća greška bila je ta da se podrazumevalo ako je "urađena analiza njive pored moje, sigurno je i kod mene isti rezultat" (važi i danas). Večiti problem je cena analize zemljišta.

Mrežasti raspored uzorkovanja na parcelama

"Ovaj metod se pojavljuje od sredine devedesetih godina XX veka, a najviše zahvaljujući GPS-u i GIS-u. Ukoliko nemamo GPS, parcela se deli na jednake delove. Samo ukoliko je parcela uniformna po tipu zemljišta", dodaje Garalejić.

To je najsigurniji način da je odabran reprezentativan uzorak. Osnovno je da se prilikom uzorkovanja izbegne pravolinijsko kretanje. Sam način uzimanja uzorka unutar svakog "okca" mreže zasniva se na dobijanju prosečnog uzorka koji sadrži najmanje 15 uboda. Kretanje je cik-cak.

"Prosečan uzorak može se dobiti i na način tako da kada je parcela podeljena na polja, uzorci se uzimaju oko centra polja u poluprečniku od tri metra. Potrebno je tada uzeti pet pojedinačnih uzoraka koji će predstavljati prosečan uzorak polja u sklopu cele parcele", ističe Garalejić.

Uzorkovanje po tipu zemljišta

Kada govorimo o parcelama na padinama i brdsko-planinskim područjima Garalejić ističe: "Potrebno je odrediti različite delove parcele, ukoliko su prisutni različiti tipovi zemljišta, označiti ih. Svaki deo je neophodno uzorkovati. Posebno obratiti pažnju ukoliko postoji erozija vodom."

Bitno za navedene načine uzorkovanja

Prilikom uzimanja uzorka nakon četiri do pet godina, proizvođač bi trebalo da se drži plana uzorkovanja na skici svoje parcele koji je napravljen ranije. Izuzetno je bitan ovaj način jer se tako utiče na dobijene rezultate i na preporuke za primenu mineralnih đubriva, kao i za planiranje useva.

Uzorkovanje u konzervacijskim sistemima obrade zemljišta

Zaštitna obrada (malč) prisutna je u severnim delovima Srbije, na strminama i okopavinama. Prilikom uzimanja uzorka preporuka stručnjaka je da se izbegavaju zone gde je bio red (posebno kod širokorednih useva), kao i zone primene mineralnih đubriva. Raspored uzorkovanja je isti kao kod konvencionalne obrade. Dubina uzorkovanja je (0-30cm), isti je i način obeležavanja uzorka.

Sistem obrade (No till) je manje prisutan na našim terenima i na malim površinama u Vojvodini. Dubina uzorkovanja je 0-30cm, izbegavati redove useva, zonu primene đubriva. Ako je godina sušna očekuje se nizak sadržaj hranljivih elemenata u dubljim slojevima zemljišta.


Foto prilog


Tagovi

Uzorkovanje zemljišta Analiza Bogdan Garalejić PSS Tamiš Seminar Tara


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D