Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici uljane repice
  • 20.04.2019. 15:00

Kako suzbiti repičinog sjajnika

Na početku proljeća, velika je odgovornost i izazov odrediti je li pravo vrijeme za tretiranje usjeva i kada je najbolje započeti sa zaštitom. Najbolje je vizualnim pregledom ocijeniti u kakvom je stanju usjev i je li na listovima zabilježena pojava imaga.

Foto: Slavica Gojković
  • 1.514
  • 75
  • 0

Uljana repica (Brassica napus L.) atraktivan je usjev za uzgoj i ima trend rasta proizvodnje. Značajna je za prehrambenu industriju, u proizvodnji biodizela, ali i kao neizostavna biljka u plodoredu. Razlog tome su povoljni agroklimatski uvjeti za uzgoj repice, ali i profitabilnost ove proizvodnje i stabilni prinosi. Kako navodi profesor Jovan Crnobarac, na međunarodnoj razini uljana repica je važnija uljana biljka od suncokreta. Kako bi prinosi bili visoki, neophodno je prije svega dobro pripremiti zemljište i na vrijeme odraditi sve vezano za sjetvu.

Ono što uzrokuje smanjenje prinosa i velike probleme u proizvodnji pojava je sve većeg broja populacije repičinog sjajnika koji je sve više otporan na kemijske preparate kojim se tretira.

Kada se ovaj štetnik najčešće javlja

Ovisno od predusjeva, prisustva samoniklih biljaka iz porodice Brassicaceae i vremenskih uvjeta, insekti mogu nanijeti veće ili manje štete na usjevima uljane repice u jesen ili u proljeće. U jesen ako je toplije vrijeme, bez čestih kiša ili bez navodnjavanja, štetnici mogu nanijeti štete uzgajanom usjevu. Najznačajniji među njima svakako je repičin sjajnik čija se brojnost populacija svake godine povećava. 

Na početku proljeća, velika je odgovornost i izazov odrediti je li pravo vrijeme za tretiranje usjeva i kada je najbolje započeti sa zaštitom. Najbolje je vizualnim pregledom ocijeniti u kakvom je stanju usjev i je li na listovima zabilježena pojava imaga. Ako se primijeti njihovo prisustvo, a slijedi period toplog i stabilnog vremena, onda je tretman neophodno obaviti. U pojedinim godinama, sjajnik zna napraviti štete i do 50% od prinosa. 

U kojoj fazi tretirati biljke

Karakteristično za repičin sjajnik je to što prilikom odabira adekvatnog insekticida, potrebno je također voditi računa i o polinatorima (oprašivačima), a to su najčešće pčele. Iz tog razloga, tretman insekticida ne smije se izvoditi u periodu cvjetanja. Preporučuje se da se izvodi prije faze otvaranja cvjetova ili tijekom faze butonizacije ili kada su cvjetni pupoljci zatvoreni. 

Kada se vizualnom metodom utvrdi da na listu jedne biljke ima jedan imago, vrijeme je da se biljke tretiraju insekticidima. Obično jedan tretman nije dovoljan pa se mora ponoviti još jednom pred cvjetanje. 

Voditi računa o karenci i aktivnoj tvari

Insekticidi kojima se tretira repica trebali bi sadržavati aktivnu tvar cipermetrin, 50 gr po jednoj litri ili klorpirifos, 500 gr po jednoj litri. Formulacija koja daje najbolje rezultate u primjeni je kada je u obliku emulzije. Karenca za uljanu repicu je 56 dana. 

Pridržavajte se obavezno uputstva proizvođača jer je većina insekticida fitotoksična za druge biljne vrste. 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Repičin sjajnik Štetnici uljane repice Uljana repica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.