Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski duhani
  • 01.03.2019. 16:30

Kako su duhanci prešli na strojnu berbu: Želimo povećati proizvodnju i profit

Za program nabavke mehaničkih berača u Hrvatskim duhani su za ovu godinu osigurali kreditnu liniju u visini od 12 milijuna kuna, a zamijenit će otprilike 150 ljudi. Što kažu kooperanti Nenad Hećimović i Đorđe Dmitrović o beračima?

Foto: Matija Rođak
  • 1.124
  • 94
  • 0

Tvrtka Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj, nakon uspješnog pilot projekta testiranja strojnog berača na domaćim poljima prošle godine, nastavlja s nabavkom novih strojeva. 

Od pokretanja programa ugovorena je nabavka 18 mehaničkih berača za 25 kooperanata, a trenutno se dogovara nabavka i kreditiranje dodatnih berača za još dva proizvođača zainteresirana za prelazak na strojnu berbu duhana. Za program nabavke mehaničkih berača u Hrvatskim duhani su za ovu godinu osigurali kreditnu liniju u visini od 12 milijuna kuna, a zamijenit će otprilike 150 ljudi

Tim povodom razgovarali smo s dvojicom kooperanata koji su prešli na mehaničku berbu duhana. Naš prvi sugovornik, 30-godišnji Virovitičanin Nenad Hećimović, nasljednik je obiteljskog biznisa budući da su njegovi preci u tom poslu punih 60 godina.

Nenad Hećimović povećao površine pod duhanom na 20 ha

"Proizvodnju je započeo moj djed, preuzeo otac, a sada je nastavljam ja", priča nam Nenad Hećimović, inače otac dvoje djece koji proizvodnju duhana također vide kao oblik nasljedne obiteljske tradicije. 

Nenad je, naime, povećao proizvodnju duhana s prošlogodišnjih 14 hektara na gotovo 20 hektara, a povećanje proizvodnje je trend koji nesumnjivo namjerava slijediti i u narednim godinama. Probao je prvo s kamilicom pa je ubrzo shvatio kako ona i nije toliko profitabilna stoga je povećao proizvodnju duhana. 

gvf
Nenad Hećimović

Svoju budućnost u proizvodnji duhana vidi na planiranih 50 hektara, ali jedina mu je briga državna zemlja. Nesigurnost hoće li je osigurati vidi kao veći problem za kojeg se nada kako će uskoro biti riješen. Rješenje drugog problema, onog s pronalaskom adekvatne radne snage, pronašao je u mehaničkoj berbi duhana.

Nabavio strojni berač preko kreditne linije

Preko kreditne linije koju su omogućili Hrvatski duhani, kupio je mehanički berač vrijednosti od 94.000 eura i polovni toper. Prelaskom na mehaničku berbu duhana i samim time povećanjem broja biljaka po hektaru očekuje i veći prinos, manje poteškoća u pronalasku radne snage i niže troškove, ali i bolji duhan. Kako će mu ovo biti prva godina mehaničke berbe duhana u planu je i uslužna berba duhana za druge proizvođače u narednim godinama. 

"Ove godine ne očekujem baš nikakve probleme s radnom snagom jer se potrebe za njom znatno smanjuju. Iskreno govoreći, uvođenjem kombajna eliminiram nesigurnost i ovisnost proizvodnje duhana o faktorima na koje sam ne mogu utjecati", istaknuo je Nenad dodavši kako je u budućem poslovanju kao prioritete odredio kupovinu sadilice i novih sušnica.

Iskreno govoreći, uvođenjem kombajna eliminiram nesigurnost i ovisnost proizvodnje duhana o faktorima na koje sam ne mogu utjecati, rekao je Nenad.

I obitelj Dmitrović odlučila se na kupnju strojnog berača

Kroz sličnu poslovnu priču prošao je i Đorđe Dmitrović, vlasnik OPG-a također iz Virovitice koji se 22 godine bavi proizvodnjom duhana, a od toga 19 godina radi kao kooperant Hrvatskih duhana.

U 2018. obitelj Dmitrović posadila je duhan na 15,58 hektara i proizvela ukupno 36.275 kilograma, a ove godine planira povećati proizvodnju na barem 18 hektara. S obzirom na to kako je problem radne snage najveći izazov u proizvodnji duhana, obitelj Dmitrović ove je godine u suradnji s Hrvatskim duhanima odlučila nabaviti mehanički berač.

fdc
Đorđe Dmitrović s obitelji

"Zadovoljan sam s prošlom godinom, s kvalitetom proizvedenog duhana i cijenom koju sam postigao, samo zbog suše nisam u potpunosti zadovoljan ukupnim proizvedenim količinama, jer sam očekivao bolji prinos", napominje Dmitrović, i nadodaje kako bi volio da se tijekom otkupa duhana prepozna i nagradi kvaliteta duhana.

Obitelj Dmitrović uz duhan uzgaja kukuruz, pšenicu, kamilicu i suncokret, ali, prema njihovim riječima, te kulture nisu profitabilne koliko je duhan. Iz tog razloga odlučili su povećati površine i okrenuti se berbi s mehaničkim beračem.

fdc
Đorđu je ovo prva investicija za budućnost svog gospodarstva, ali ne i posljednja

"Odlučio sam se za kupovinu mehaničkog berača jer budućnost gospodarstva vidim u proizvodnji duhana zbog profitabilnosti kulture, linije financiranja od strane Hrvatskih duhana koja me prati tijekom cjelokupne proizvodne godine te osigurane dugoročne suradnje s Hrvatskim duhanima", govori Dmitrović.

Prema njegovim riječima, ovo je prva investicija koju planira za budućnost svog gospodarstva, ali ne i posljednja jer već iduće godine planira kupnju topera, a u godinama koje slijede nada se kupiti i nove sušare s kontejnerima, vagom i punilicom kako bi zaokružio cjelokupnu proizvodnju mehaničkim beračem. 

Za više informacija o proizvodnji duhana i strojnom beraču, obratite se tvrtki Hrvatski duhani na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Hrvatski duhani Strojno branje Berba duhana Nenad Hećimović Đorđe Dmitrović Duhan


Partner

Hrvatski duhani d.d.

Osječka ulica 2, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0)33 730844, e-mail: Hrvatski_Duhani@bat.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]