Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanja u poljoprivredi
  • 13.11.2014. 13:40

Kako spriječiti štetu od aflatoksina?

Kako pojačati otpornost biljaka na aflatoksine te unaprijediti značaj eko proizvodnje u Hrvatskoj? Znanost je rekla svoje.

Foto: depositphotos.com
  • 946
  • 45
  • 0

Poljoprivredni institut Osijek sustavno radi na razvoju novih tehnologija koje će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju. Tako je pokrenut istraživački projekt o Utjecaju intenziteta pojave aflatoksina na skladištenje pšenice i Značaj primjene biostimulatora u ekološki prihvatljivoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Proliveno mlijeko i bačena stočna hrana, posljedica su pojave aflatoksina, a posljedice koje ostavljaju na ratarsku i mljekarsku proizvodnju su mnogobrojne i štetne. Šteta od aflatoksina se može smanjiti ili čak spriječiti korištenjem agrotehničkih mjera i otpornijih sorti.

"Tu se sada treba raditi na graničnim vrijednostima aflatoksina i prilagoditi se EU zakonima, moramo se prilagoditi i vidjeti što u toj genetici koju institut razvija možemo našim OPG-ovima preporučiti za sjetvu", kaže Branimir Šimić, voditelj projekta.

"Kod eko proizvodnje, upotreba gnojiva je svedena na minimalnu. Da bi biljka uzela hraniva iz zemlje, potreban je dobro razvijeni korijenov sustav, koji se može pojačati biostimulatorima. Cilj je povećanje kvalitete i sigurnosti u proizvodnji, a to ćemo pokušati napraviti preko sjemena", riječi su Josipa Šimenića koji vodi projekt. Projekti su sufinancirani od stane OBŽ, sa po 10.000 kn.

OBŽ je unazad 10 godina u suradnji sa Sveučilištem, PFOS-om, PIO-om, sufinancirala preko 120 projekata. Aflatoksini su danas predmet brojnih istraživanja. Svjedoci smo štetnosti pojave aflatoksina, a njihova pojava vezana je i za klimatske uvjete. Kontaminacija hrane danas je velik problem, a sve snage su sada združene kako bi se to spriječilo.

Ako se nastavi trend ćudljivog vremena, proizvođači bi se mogli naći u još većim problemima. Neki kultivari imaju veću tolerantnost na nepredvidljive uvjete pa se sve kreće u smjeru njihovog osnaživanja. Ne treba izuzeti ni čnjenicu da zaštitni znak hrvatske poljoprivrede sve više postaje ekološka proizvodnja.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Josip Šimunić Aflatoksin Šteta Mineralna gnojiva Istraživački projekt Poljoprivredni institut Vladimir Šišljagić Biostimulator Stočna hrana Branimir Šimić Zakonodavstvo


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]