Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita žitarica
  • 02.10.2021. 10:30

Kako smanjiti potrebu za prskanjem pšenice i ječma u proljeće?

Pšenica se obično tretira pesticidima triput, međutim iz tvrtke BASF naglašavaju da se zaštita može obaviti samo dva puta.

Foto: Bigstock/Stockr
  • 2.245
  • 171
  • 0

Pametnim odabirom kod jesenske sjetve možete potrebe za zaštitom u proljeće smanjiti za trećinu, a usput srezati troškove, imati zdravije biljke i rekordan prinos. U godinama s problematičnim vremenskim uvjetima, svaki će vam agronom reći kako je pšenicu potrebno zaštititi do tri puta ako želite imati zdravu biljku i dobar prinos i to u fazi trećeg lista, zastavice te u vrijeme cvatnje.

Međutim, neki domaći ratari svoje usjeve i dalje štite samo dva puta, pri tom ostvaruju prinose od osam pa čak i 11 tona, a partnera za to našli su u tvrtki BASF.  

"Čak ni loši vremenski uvjeti ovog proljeća s puno kiše i mraza nisu smetali dobrom razvoju pšenice čije je sjeme tretirano fungicidom Systiva®", tvrdi Miroslav Tomiek s OPG-a Tomiek iz okolice Koprivnice dodajući da su biljke imale jači korijen, deblju stabljiku, i bile više za 4 do 5 centimetara.

"Osjećao sam se sigurno skroz do zastavice i trebao manje brinuti o zdravlju pšenice", istaknuo je rekavši da je u žetvi izmjereno i 230 kg/ha više u korist usjeva tretiranim ovim fungicidom.

Štedi vrijeme i novac, a čuva prinose 

Njegove rezultate potvrdio je i Milorad Opačić, koji je ovog proljeća na pokusnom polju u Gudovcu koristio Systivu na dvije sorte od ukupno njih osam. Kako kaže, kroz razne je faze rasta primijetio kako su upravo te dvije dale robusnije biljke, gušćeg sklopa, bolje su busale i ušle spremnije u jesen.

Na proljeće su, usprkos lošim vremenskim uvjetima bile zelenije i boljeg zdravstvenog stanja. "Za očekivati je kako će i prinos biti značajno uvećan, ako je suditi prema zdravlju biljaka", napominje. Naime, u žetvi je Systiva® tehnologija, gdje su rađena samo dva fungicidna tretmana u usporedbi sa standardnih tri, dala 140 kg/ha veće prinose.

Sjeme tretirano ovim fungicidom ove je godine zasijao i Ivan Ostrihon iz Račinovaca jer kako tvrdi, tako njegova proizvodnja manje ovisi o vremenskim uvjetima koji su zadnjih godina u rano proljeće izuzetno nepovoljni.

Razlika u korijenu kod tretiranog (lijevo) i netretiranog (desno) sjemena (Foto: BASF)

Pšenica mu je na proljeće bila dobro razvijena, pogotovo korijenov sustav, pa su biljke uzimale više hrane i dale mu razloga za nadu u bolji prinos. Rezultati žetve su išli preko 11 t/ha. Dakle, Systiva® osim što je uspješno zamijenila prvi folijarni fungicidni tretman osigurala je i 491 kg po ha veći prinos u odnosu na standardnu tehnologiju. "Preporučio bih ju svakom proizvođaču, jer štedi gorivo i vrijeme, a osigurava visok prinos", dodao je.

Ječam ne treba dodatne tretmane

Bojan Đurić iz Topolja još je prošle godine prešao na ovaj fungicid i koristi ga na svojih 60 hektara za uzgoj pivarskog ječma. Kaže kako je od samog početka njegov usjev potpuno zdravog lista i vjerojatno ga uopće neće prskati. Možda jedan tretman zastavice, za svaki slučaj, ali definitivno neće raditi uobičajena dva tretmana. 

U trenutnoj ponudi sjemena tretiranog s fungicidom Systiva®, nalaze se Axereal pšenice Basilio, Rubisco i ječmovi: Planet, Lauerat, RWA pšenice: Sofra, Izalco i Obiwan, Agronom pšenice: Balitus C2, Amicus C2, Flavor C2, Phyton C2. te ječmove: Adalina C2 i Hannelore

Nalazimo je i na Mautner pšenicama: Balaton i Gaudio, te pšenici BC Opsesiji i ječmu BC Srećko iz istoimenog instituta.  

Tu su još i pšenica Kraljica i Barba, te ječmovi Kralj i Maxim Poljoprivrednog Instituta Osijek. 

"Ako još niste kupili sjeme za ovogodišnju sjetvu, ili ne vjerujete svojim kolegama, najbolje da uzmete manju količinu Systivom tretiranog sortimenta, pa se sami uvjerite u prednosti zaštite sjemena koja zapravo štiti list i razvoj biljaka u kritičnom periodu, kad ne možete u polje zbog vlage, a ako i pokušate, samo si napravite probleme kod košnje", poručili su iz tvrtke BASF.

Osim višeg prinosa, dodaju, Systiva® generira značajne uštede, jer kod smanjenog broja tretmana trošite i manje goriva, a nije zanemarivo i vrijeme koje štedite ili ga pak možete posvetiti drugim kulturama i poslovima na gospodarstvu.

Za više informacija obratite se ovoj tvrtki na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

BASF Systiva® Fungicid Biljne bolesti Zaštita pšenice Zaštita ječma


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]