Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izveštaj EU
  • 06.08.2022. 15:00

Kako se trgovalo u EU - manje kukuruza iz Ukrajine i Srbije

Ukupna vrednost trgovine iznosila je 31,4 biliona evra. Najviše se trgovalo sa Brazilom. EU je kompenzovala pad uvoz kukuruza iz Ukrajine i povećala izvoz u subsaharsku Afriku.

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 213
  • 32
  • 0

U objavljenom izveštaju Evropske unije o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima ukupna vrednost trgovine dostigla je iznos od 31,4 biliona evra u aprilu 2022. godine, što je povećanje od 14 odsto u odnosu na isti period lani. Zbog manjeg izvoza u Rusiju za 26 odsto i Kinu za 11 odsto smanjen je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU za 5,4 odsto.

Od januara do aprila su povećani trgovinski tokovi. Izvoz je povećan za 10 odsto, a uvoz za 28 odsto zbog visokih svetskih cena.

Veliki uticaj na trgovanje je imao sukob u Ukrajini. U martu i aprilu je smanjen uvoz kukuruza iz Ukrajine za 35 odsto, a iz Srbije za 77 odsto.

Definitivno zabranjen izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja

Uvoz kukuruza iz Sjedinjenih Država, Kanade, Moldavije i Brazila delimično je kompenzovao ovaj poremećaj lanca snabdevanja.

Izvoz 17,9 biliona evra

Ukupan izvoz iznosio je 17,9 biliona evra. Razlog tome je nizak izvoz svinjskog mesa i pšenice u Kinu i smanjenje izvoza žitarica i uljarica. Izvoz u Kinu manji je za dva biliona evra u odnosu na isti period prošle godine, najviše zbog svinjetine čiji je izvoz umanjen za 1,9 biliona evra.

Za 93 odsto na mesečnom nivou porastao je izvoz u Ukrajinu. Povećane su sve kategorije, osim biljnih ulja i povrća. Porast je ostvaren i tokom aprila u podsaharsku Afriku, najviše se odnosio na uljarice za 83 odsto, žitarice 27 odsto i proizvode od žitarica 14 odsto. Neznatno je povećan i izvoz mlečnih proizvoda, za dva odsto.

Brazil je zemlja s kojom se najviše trgovalo (Foto: Depositphotos/Fotofabrika)

Izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo je porastao za 20 odsto, a predvođen je naglim izvozom maslaca od 69 odsto, kukuruza od 46 odsto i pšenice od 25 odsto. Najviše vrednosti su se osetile kod izvoza proizvoda od žitarica i mlevenja, ukupno 280 hiljada evra, a najveće povećanje su ostvarili izvoz živine i jaja od 270 hiljada evra.

Manje uvoza

Uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU dostigao je vrednost od 13,5 biliona evra, što je 1,2 odsto manje nego u martu. Trgovinski bilans poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bio je 4,4 biliona evra za april 2022. Ovo je pad od 16 odsto u odnosu na mart.

U EU su najveći uvoz ostvarile uljarice i proteinski usevi. Za njih je u posmatranom periodu izdvojeno 7.527 miliona evra, što je povećanje od 27 odsto.

Od početka januara do kraja aprila gledajući ukupnu vrednost bilansa izvoz je iznosio 69.592 miliona evra. Posmatrajući kumulativnu mesečnu trgovinu u 2022., najviše je porastao izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Japan, dok je izvoz u Kinu, Rusiju i Ukrajinu bio nešto niži.

Ukupni uvoz je bio za 28 odsto veći i iznosio je 51.547 milion evra. Brazil je zemlja s kojom se najviše trgovalo i odakle je ostvaren najveći uvoz s povećanjem od 46 odsto.


Dokumenti


Tagovi

Evropska unija Poljoprivredni proizvodi Izvoz uvoz


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da su za neke od značajnih inovacija u poljoprivredi zaslužne žene? 💡 Njihove vizije unapredile su poljoprivredne prakse, bilo da je reč o održivosti, tehnologiji ili biodinamici. Harijet Vilijams Rasel, Rejčel Karson i Mar... Više [+]