Hladno razdoblje i niske temperature u prvoj polovici prosinca omogućili su bolju razinu otpornosti na mraz te su neki usjevi potpuno ojačali
Značajan pad temperature početkom ovog mjeseca u državama članicama Europske unije prouzročio je tek manje štete na nekim ozimim usjevima, dok je drugdje omogućio značajno poboljšanje otpornosti na mraz, stoji u prosinačkom izdanju biltena službe Europske komisije za praćenje usjeva, JRC MARS.
Zbog rata u Ukrajini i poremećaja u svjetskoj opskrbi žitaricama i uljaricama, ove se sezone pomno prate uvjeti u kojima rastu ratarske kulture za žetvu iduće godine.
"Hladno razdoblje i niske temperature u prvoj polovici prosinca omogućili su bolju razinu otpornosti na mraz te su neki usjevi potpuno ojačali", stoji u izvješću.
Jačanje, poznatije kao kaljenje je proces kojim ozime žitarice stječu otpornost na niske temperature kako bi izdržale uvjete smrzavanja koji se javljaju tijekom zimskog razdoblja mirovanja.
U usporedbi s prošlom godinom, proces kaljenja je puno bolji u većem dijelu Europe, navode.
Međutim, štete od mraza ipak je bilo na nekim područjima, u središnjoj i istočnoj Njemačkoj te Poljskoj.
Analitičari ne očekuju da će hladno zimsko razdoblje na našem kontinentu prouzročiti veliku štetu ozimim žitaricama, a posebno bi moglo pogodovati usjevima u Francuskoj, nakon vrlo blage jeseni.
Na drugom dijelu kontinenta, temperature više od prosjeka u crnomorskoj regiji jesu pogodovale kasnije posijanim usjevima, koji će biti osjetljiviji na niske temperature. No, ondje se trentno ne prognozira jači val hladnoće, navodi JRC Mars.
Nadalje, pišu kako i dalje bilježe manjak kiše u regijama Baltičkog mora, sjevernoj Njemačkoj, Poljskoj, jugoistočnoj Španjolskoj te Turskoj, što do sada ipak nije imalo značajan utjecaj na ozime žitarice.
Uvjeti suše još uvijek traju u sjeverozapadnoj Italiji i u cijeloj regiji Magreba što će vjerojatno uzrokovati odgodu proljetne sjetve.
S druge strane, intenzivne kiše koje su ovaj mjesec pale u Sloveniji i Hrvatskoj mogle bi lokalno ugroziti ozimine.
Tagovi
Autorica