Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 25.12.2020. 15:00

Kako pripremiti tlo za proljetnu sjetvu?

Prije proljetne sjetve potrebno je dodati hranjiva. Može ih se dodati u više navrata, u različitim omjerima, a oprezan treba biti s količinom dušika.

Foto: Poljoprivredna TV
  • 1.623
  • 175
  • 0

Iako su ju tijekom listopada kiše malo usporile, sušno vrijeme tijekom studenog omogućilo je da se sjetva ozimih kultura obavi na vrijeme. Sada je na redu priprema zemlje za proljetnu sjetvu, a kako ju na pravilan način odraditi otkrio je Poljoprivrednoj televiziji viši stručni savjetnik za ratarstvo Ivan Han iz Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. 

"Nakon kultura koje smo požnjeli, pokosili, pobrali, nekako je to najviše bio kukuruz, soja, eventualno suncokret, na tim je površinama potrebno dodati 50 do 100 kg uree radi bolje razgradnje biljne mase. Potom izvršimo oranje, otvaramo zmsku brazdu koja je nakon akumuliranja vlage i izmrzavanja spremna za predsjetvenu pripremu i sjetvu u proljeće“, pojašnjava sam početak proizvodnje u novoj vegetacijskog sezoni. 

Kao osnovno gnojivo 0:20:30

Upozorava da treba biti oprezan s količinom dušika koja se unosi u tlo. Ovaj je element lako mobilan i može se izgubiti uslijed isparavanja, denitrifikacije odnosno neobogaćivanja tla, ispiranja zbog jake kiše i otjecanja u dublje slojeve tla. Gubici utječu na svojstva tla, plodored, tehnike primjene gnojiva, ali i na cjelokupno upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, te na ekosustav. Prije dodavanja dušika u obzir treba uzeti i pretkulturu nakon koje se zemlja obrađuje. 

"Ako je pretkultura bila soja, onda ga treba manje, a ako je tu bio kukuruz, to je onda i puno veća masa, pa je dobro dodati i 100 kilograma Uree po hektaru. To je zapravo samo dušik koji se koristi u mikroorganizmima radi bolje razgradnje, znači da se ta masa u jednom toplijem periodu lakše razgradi i oslobodi hranjiva“, ističe. 

Prije proljetne sjetve potrebno je dodati i hranjiva. Može ih se dodati na više načina. "Preporučio sam ureu čisto radi razgradnje. Ništa ljudi neće pogriješiti i da prije oranja ili poslije uree dodaju fosfor i kalij koji se ne ispiru“, objašnjava Han i navodi za primjer formulaciju 0:20:30, a može se dodati pola planirane količine, a drugu polovicu pred sjetvu. 

"Jer s osnovnim oranjem i onda kasnije s pripremom i tanjuranjem ova hranjiva dobro se rasporede po dubini tla gdje se razvija korijen. Može se i pred oranje staviti i 60-70%, a pred sjetvu 30-40% od planirane količine“, predlaže. 

Dobra priprema zemlje osigurava i bolji urod. Podsjetimo, najsigurnija je gnojidba prema preporukama dobivenim na temelju analize tla, no u slučaju nekih nedoumica valja kontaktirati savjetnike Ministarstva poljoprivrede.

Još savjeta o pripremi tla možete pogledati u videu:


Tagovi

Priprema tla Gnojidba Dušik Urea Oranje Ivan Han


Autorica

Lucija Eichler

Više [+]

Novinarka Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]