Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Victoria Logistic
  • 22.11.2019. 08:00

Kako pravilno uskladištiti i sačuvati kukuruz

Nakon dobro obavljene žetve ili berbe, najvažniji zadatak proizvođača je bio da pravilno uskladište ubrani rod u sopstvenim skladištima ili kod skladištara.

Foto: Depositphotos/sarymsakov
  • 1.970
  • 74
  • 0

Jesenja žetva i berba kukuruza 2019. godine u južnom Banatu je završena i ostaće upamćena ne samo po dobrom prinosu već i po izuzetno povoljnim uslovima za žetvu i berbu ove biljne vrste. Nakon dobro obavljene žetve ili berbe, najvažniji zadatak proizvođača bio je da pravilno uskladište ubrani rod u sopstvenim skladištima ili kod skladištara. 

Sa skladištenjem kukuruza nisu završene sve aktivnosti do njegove tržišne prodaje, jer preostaje posao čuvanja zdravstvene ispravnosti uskladištenog kukuruza. Nepisano pravilo u proizvodnji kukuruza je, da je otkupna cena najniža u vreme žetve, a najveću vrednost dostiže znatno kasnije, kada je ponuda robe na tržištu najmanja. Zbog toga se većina proizvođača odlučuje da skladišti svoje proizvode i čeka povoljnije cene.

Uskladišteni kukuruz je izvesna sigurnost poljoprivrednih proizvođača

Čuvanje i kasnija prodaja kukuruza na našim prostorima je česta praksa, naročito na gazdinstvima sa malim posedom, jer uskladišteni kukuruz pored toga što se koristi za ishranu stoke, predstavlja i izvesnu sigurnost poljoprivrednih proizvođača. Iz navedenih razloga proizvođači gubitke tokom skladištenja ne mere, iako oni često mogu biti veoma značajni. Imajući u vidu da gubici tokom skladištenja nisu mali, potrebno je sve više pažnje posvetiti upravo prijemu kvalitetnog zrna i kontroli zdravstvene ispravnosti kukuruza u skladištu tokom perioda skladištenja.

Tokom skladištenja kukuruza u klipu treba uvesti i poštovati sistem kontrole zrna, održavati 14% sadržaja vode u zrnu, a vizuelno plesniv klip odbaciti.

Na zdravstvenu ispravnost kukuruza u skladištu, veliki uticaj ima primena preventivnih mera i skladištenje zdravog kukuruza. Da bi sačuvali kukuruz zdravim, poljoprivrednici moraju da primene niz mera tokom vegetacije, počev od plodoreda, izbora hibrida, vremena setve, pravilne i redovne zaštite tokom vegetacije, i na kraju kada je vegetaciona sezona završena, posebnu pažnju bi trebalo obratiti na zdravstvenu ispravnost prilikom unosa robe u skladišta, kao i tokom perioda čuvanja.

Mikotoksini su ekstracelularni metaboliti plesni, koji su toksični ili imaju druge negativne biološke efekte po ljude i životinje

Na kraju ciklusa proizvodnje ostvariće se dobar rezultat samo ako je svaka od navedenih mera izvedena kvalitetno. Važna mera pre prijema kukuruza u klipu ili zrnu je da se utvrdi kvalitet zrna, pripremi roba i mesto za skladištenje u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane. Zrna treba prečistiti pre stavljanja u ćelije, a ukoliko zrna kukuruza imaju sadržaj vode iznad 15% obavezno ih osušiti.

Tokom skladištenja kukuruza u klipu treba uvesti i poštovati sistem kontrole zrna, održavati 14% sadržaja vode u zrnu, a vizuelno plesniv klip odbaciti. Nakon sušenja poželjno je stalno kontrolisati vlažnost i temperaturu. U silo ćelijama meriti temperaturu svakodnevno, a sadržaj vode i plesni na dve nedelje.

Ukoliko je prisustvo štetočina u skladištima redovna pojava, ona može biti posledica neadekvatne pripreme skladišta ili se iste unose zajedno sa proizvodima, transportnim sredstvima ili su iz zaostale robe i nečistoća u skladištima. Najčešći uzrok njihove pojave je neadekvatna primena preventivnih mera zaštite. U skladištima poljoprivrednih proizvođača od skladišnih štetočina najčešće se pronalaze žitni, pirinčani ili kukuruzni žižak i žitni moljac.

Štetočine prisutne u skladištima

Žitni žižak (Sitophilus granaries) ima više generacija godišnje. Odrastao insekt je veličine oko 4 mm, a prepoznaje se po smeđoj boji, koja može ići do crne. Živi isključivo u skladištima, polifagna je štetočina, hrani se i razmnožava u svim vrstama žitarica, kukuruzu i drugim biljnim proizvodima. I pirinčani i kukuruzni žižak se mogu naći u savremenim silosima i na tavanima proizvođača, a hrane se kukuruzom, pšenicom, pirinčem, ječmom, ovsom. Mogu se hraniti, ali ne i razmnožavati u prekrupi, riži, grizu, brašnu. 

Žitni žižak: Odrastao insekt je veličine oko 4 mm

Kukuruzni i žitni žižak su dve najčešće vrste skladišnih štetočina u manjim skladištima, a žive i razvijaju se unutar skladišta. Štete se ogledaju u tome što ženka polaže jaja u neoštećeno zrno, unutar zrna se razvija larva koja se hrani sadržajem zrna i nakon prelaska u oblik lutke, javlja se odrastao insekt koji izbuši rupu i izlazi iz zrna. Obzirom da ceo razvojni ciklus provodi u zrnu, nastale štete su velike, a takva zrna gube hranljivu i tržišnu vrednost.

Za efikasnu kontrolu i zaštitu od ovih štetočina treba sprovesti preventivne mere zaštite uskladištene robe. Najpre je potrebno iz skladišta izneti sve prošlogodišnje zalihe robe i skladištiti ih odvojeno. Nakon toga detaljno mehanički očistiti skladišta, tavane i druga mesta gde se planira skladištenje, a zatim dobro oprati vodom zidove, podove i vrata. Pre unošenja nove robe potrebno je obaviti dezinfekciju i dezinsekciju skladišta. Često se dešava da se preventivnim merama ne pristupa adekvatno, kada preostaje poslednji način borbe protiv ovih štetočina koji je i najnepovoljniji, ali na žalost u praksi i najčešći, a to je tretiranje insekticidima kada se štetočine već pojave.

Žitni moljac (Sitotroga cerealella) je jedan od najznačajnijih i najštetnijih insekata uskladištenog kukuruza i pšenice. Leptir žitnog moljca je žućkasto-smeđe boje, dužine oko 10 mm. Štete nanosi larva koja se hrani sadržajem zrna, a štetočina je prisutna kod proizvođača koji kukuruz suše i skladište u klipu u koševima ili na tavanima. U skladišta se unosi iz njive zaraženim kukuruzom u kome nastavlja svoj razvoj i širenje, pri čemu se teško uočava jer je slamnato žute boje žita.

Leptir žitnog moljca je žućkasto-smeđe boje

Na kukuruzu u klipu ženka najčešće polaže jaje na zrnu u blizini klice. Iz jaja se izležu gusenice koje ulaze u zrno i hrane se njegovim sadržajem ne oštećujući opnu. Pored direktnih šteta koje pravi izgrizanjem sadržine zrna, značajne su i sekundarne štete jer je napadnuti kukuruz zaprljan ekskrementima i nije za ishranu ljudi i životinja. Najvažnija mera u zaštiti od žitnog moljca je preventivna mera sprečavanja unošenja štetočine u skladište i tokom čitavog perioda skladištenja je potrebno proveravati njegovo prisustvo. Ukoliko se pojavi, neophodno je obaviti hemijske tretmane, vodeći strogo računa o karenci primenjenog preparata.

Pored ekonomski značajnih štetočina, na gubitke pri skladištenju kukuruza utiču i gljivične bolesti čiji su produkti delovanja mikotoksini. 

Mikotoksini (mykes - grč. gljiva, toxikon - grč. otrov) su ekstracelularni metaboliti plesni, koji su toksični ili imaju druge negativne biološke efekte po ljude i životinje. Ta jedinjenja, vrlo različitih hemijskih struktura, onečišćuju žitarice i druge namirnice posebno u tropskim krajevima, jer viša temperatura i vlažnost pogoduju rastu plesni. Čovek je najčešće izložen mikotoksinima putem hrane, ali u nekim slučajevima može doći do njihovog udisanja, prolaska kroz kožu ili parenteralne izloženosti.

Ove plesni kontaminiraju žitarice pre i posle žetve, prilikom neadekvatnog skladištenja

Ove plesni kontaminiraju žitarice pre i posle žetve, prilikom neadekvatnog skladištenja i posledično se mogu naći u hrani za životinje i ljude. Žitarice su najčešće kontaminirane aflatoksinom, deoksini-valenolom (vomitoksin, DON), zearalenonom, fumonizinima i T-2 toksinom (Sokolović, 2005). Mikotoksini mogu da uđu u namirnice putem direktne kontaminacije, uzrokovane razvojem plesni na hrani. Takođe, kontaminacija može biti i indirektna, putem korišćenja kontaminiranih sastojaka pri obradi hrane ili preko konzumacije hrane koja sadrži ostatke mikotoksina.

Iako se preradom žitarica u krajnje proizvode vidljiva plesan može ukloniti, većina sadržaja mikotoksina neće biti promenjena. Mikotoksini su vrlo stabilni. Ne inaktivišu ih uobičajeni postupci proizvodnje i prerade hrane, zbog čega redovno dolazi i do kontaminacije gotovih krmnih smeša. Dalji postupci skladištenja hrane takođe mogu povoljno delovati na "proizvodnju" mikotoksina. Najbolji pristup za uništavanje mikotoksina u hrani je sprečavanje rasta plesni u svim fazama proizvodnje od prikupljanja, transporta, obrade, do skladištenja i prodaje. 
Stručna podrška: PSS Vršac, Savetodavac Divna Marić, dipl.ing.


Tagovi

Victoria Logistic Skladištenje kukuruza Divna Marić Skladišta Štetočine


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u