Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočni grašak
  • 02.07.2020. 10:30

Kako pravilno kombajnirati stočni grašak?

Pošto kombajniranje graška zahteva skoro dvostruko više vremena od kombajniranja strnih žita, brzina kretanja kombajna mora da bude odgovarajuća, podseća stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Požarevac Danijela Ilić.

Foto: Wikimedia commons/ Betty Cai (ilustracija)
  • 250
  • 10
  • 0

Stočni grašak je usev umereno vlažnih i prohladnih rejona, te ima male zahteve za toplotom. Minimalna temperatura za klijanje i nicanje semena zavisi od naboranosti semenjače. Seme počinje da klija već na temperaturi od dva stepena, ali se to odnosi samo na sorte glatkog semena, dok sorte naboranog semena počinju klijati na temperaturi od četiri do osam stepeni.

Koji su najbolji uslovi za uzgoj stočnog graška?

Ipak, posebnu pažnju treba posvetiti žetvi, imajući u vidu morfološke osobine graška. Izbor parcele, ekspozicija terena, mikroklimatski uslovi, izbor sorte (afila tip, manje poleganje i ujednačeniji usev) bitni su za ravnomerno sazrevanje, stanje useva i rad kombajna, navodi stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Požarevac Danijela Ilić.

Suprotan pravac u odnosu na smer poleganja biljke?

U momentu žetve biljke poležu formirajući sloj od 10-20 cm. Ukoliko je poleganje u jednom smeru, kombajn bi trebalo da radi u suprotnom pravcu u odnosu na smer poleganja biljaka, ali tada ima jedan prohod, a time i prazan hod. U cilju prevazilaženja ovog problema predlaže se, da se nakon cvetanja pomoću naročitih naprava indukuje poleganje u željenom pravcu.

Optimalno vreme žetve je dosta teško odrediti. U svakom slučaju, ne sme se čekati faza pune zrelosti, a početak žetve je moguć pri vlažnosti zrna od 20, odnosno 18 odsto. Zbog vegetativne mase koja često zagušuje kombajn, poželjno je pričekati da vlaga spadne na 15-16 odsto. Tada je kombajniranje znatno lakše, a i manji su troškovi sušenja zrna. Da bi se ubrzalo sušenje, žetva se može izvršiti dvofazno.

Desikant neće ubrzati sazrevanje

Međutim, pri takvoj intervenciji troškovi žetve se povećavaju, a u zavisnosti od vremenskih uslova postoji opasnost od trulenja biljaka. Ubotreba desikanata, ukoliko je usev jače zakorovljen, pomoći će kombajniranje uništavanjem, odnosno sasušivanjem korova i isušivanjem manje zrelih, zelenih biljaka. Treba imati u vidu da desikant neće ubrzati sazrevanje. Desikacija često nije ekonomski opravdana, a pored toga može da izazove veće osipanje zrna.

Stočni grašak zauzima sve veće površine kod poljoprivrednika

Gubici koji nastaju prilikom kombajniranja, uglavnom su kvantitativni, vezani za samu biljku, a manje kvalitativni (lomljenje zrna). Javljaju se, jedne strane, usled stanja useva kao što je neujednačeno sazrevanje uzrokovano napadom bolesti, nepovoljni vremenski uslovi u vreme žetve, prezrelost itd. S druge strane, gubici mogu nastati zbog neadekvatne podešenosti i stanja kombajna, upozorava požarevački stručnjak.

Pažljivo podesite visinu reza

Žetva se vrši žitnim kombajnima uz određene adaptacije, pri čemu podešavanje hedera zahteva posebnu pažnju. Visinu reza treba podesiti na 5-10 cm od površine zemljišta, jer ukoliko je suviše visoko mahune donjih nodusa ostaju na biljci. Dok pri manjoj visini reza zajedno sa biljkama u kombajn ulazi velika količina zemlje. Od posebnog je značaja postavljanje takozvanih podizača, koji praktično klize i kopiraju površinu zemljišta infiltrirajući se u osnovu useva.

Montiraju se na svaki treći zubac kose. Vitlo treba regulisati tako da što manje oštećuje mahune pri čemu su zupci okrenuti prema nazad, kako bi lagano podigli biljku. Brzina obrtaja je malo iznad brzine kretanja kombajna, i kreće se u proseku od 3,0-3,6 km h-1, a u optimalnim uslovima 5-6 km h-1. Brzina obrtaja bubnja se kreće od 12 do 15 m s-1, a zazor između bubnja i podbublja na ulazu treba da iznosi 15-20 cm, odnosno 8-10 cm na izlazu.

Više vremena za žetvu graška, nego pšenice

Otvori na podešavajućem situ su dimenzije od 10-12 cm, perforacije 12-16 cm, a jačinu vetra treba pojačati. Pošto kombajniranje graška zahteva skoro dvostruko više vremena od kombajniranja strnih žita, brzina kretanja kombajna mora da bude odgovarajuća.

U našim agroekološkim uslovima grašak se kombajnira u isto vreme kada i pšenica, koja je zastupljena na znatno većim površinama i po nekoj tradiciji uvek ima prednost u žetvi u odnosu na grašak.


Povezana biljna vrsta

Stočni grašak

Stočni grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Field peas, fudder peas | Latinski naziv: Pisum sativum ssp. arvense L.

Stočni grašak pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Koren mu naraste do 1 m u dubinu i dobro je razgranat. Jednogodišnja je zeljasta biljka, mekane puzeće stabljike zbog čega... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Stočni grašak Žetva stočnog graška Danijela Ilić Visina reza Kombajniranje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D