Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupnja traktora
  • 20.05.2020. 15:00

Kako odabrati pravi traktor?

Odabir "pravog" traktora je posao koji zahtijeva puno istraživanja i razmatranja. Prije kupovine proučite činjenice navedene u nastavku kako biste donijeli što bolju odluku.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 4.272
  • 261
  • 0

Zbog pandemije koronavirusa koja je zatekla cijeli svijet i prodaja traktora bilježi pad. Podsjetimo, u Hrvatskoj je u prvom kvartalu registrirano 1.220 traktora, od čega, prema podacima Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme, 245 novih i 975 rabljenih. Kod novoregistriranih je zabilježen pad od 69 komada ili 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a iz Udruge su ujedno upozorili da se smanjuje nabava nove, a "povećava nabavka zastarjele, neprimjerene mehanizacije".

U prvom kvartalu registrirano 1.220 traktora, broj rabljenih rapidno raste

Iako zbog ekonomske krize koja nas očekuje, poljoprivrednici strahuju od ulaganja u nove strojeve, neki su ih primorani kupiti jer su osnovna sredstva za proizvodnju.

Danas tržište poljoprivredne mehanizacije kupcima pruža velike mogućnosti izbora. Odabir "pravog" traktora posao je koji zahtijeva puno istraživanja i razmatranja. Prije nego što se odlučite za kupnju i potrošite veću svotu novca, važno je znati odgovor na neka pitanja i utvrditi ono što vam točno treba.

Koje poslove ćete obavljati njime? I koji je prioritet?

Važno je odabrati traktor prema potrebama. Dakle, treba odlučiti koji ćete zadatak njime obavljati. Jesu li to poljoprivredni ili građevinski radovi ili pak prijevoz.

Iako imaju mogućnosti za obavljanje više vrsta poslova, ako kupujete stroj za višestruku uporabu, tada je važno odlučiti koji zadatak je na listi prioriteta, piše myfarmlife. Izaberite onaj s pogonom na sve kotače ili sa zadnjim pogonom, ovisno o potrebama.

Njihova osnovna namjena određivat će tehnološke i agrotehničke zahtjeve koje mora ispunjavati jer određeni poslovi zahtijevaju specifične priključke i snagu. Tako su karakteristike koje treba imati traktor namijenjen oranju različite u odnosu na onaj namijenjen transportu ili na one specijalnih namjena (koji imaju gume većih dimenzija i mogućnost odvajanja kotača).

Ako se traktor koristi za sjetvu i međurednu kultivaciju, mora imati uske gume i mogućnost podešavanja kotača. Kod onih koji su namijenjeni za rad u voćnjacima i vinogradima, koji se nalaze na nagibima, zahtijeva se nisko težište i mali razmak između kotača radi smanjenja rizika od prevrtanja te prolaska ispod krošanja.

2u1 akcija: Frezanje i malčiranje voćnjaka kombinacijom dva stroja

Traktori namijenjeni za rad u povrtlarstvu moraju imati veći broj stupnjeva prijenosa s malim brzinama kretanja. Oni koji se intenzivno koriste u zaštiti bilja trebaju biti opremljeni kabinama s nadpritiskom kako bi se vozač zaštitio od kemijskih sredstava koja se primjenjuju.

Veličina zemljišta i financije

Važna je veličina i konfiguracija zemljišta za koje vam treba traktor. Treba razmisliti o broju hektara koje obrađujete, nagibu terena, ali i o potrebama u budućnosti. Bitna stavka su financije, a važno je uzeti u obzir svotu novca koju ste spremni izdvojiti za kupnju. Traktor nije jeftin i to je jednokratna investicija. Dakle, ako nemate dovoljno novca, prvo popravite financijsku situaciju jer se isplati uložiti više u nešto što će vam stalno koristiti.

Često se ljudi dvoume hoće li kupiti novi ili rabljeni traktor, ali naravno, to ovisi najviše o financijskoj situaciji. Kako piše tractorjunction, ako ga kupujete prvi puta, najbolje je kupiti rabljeni.

S druge pak strane, treba biti vrlo oprezan pri kupovini rabljenih traktora, posebno preko interneta. Svako malo, o čemu pišemo i na Agroklubu, dogode se razne prevare u kojima poljoprivrednicima iz džepa bude izbijeno i više stotina tisuća kuna. 

Na internetu dogovorio kupnju traktora iz Francuske pa ostao bez više stotina tisuća kuna

Zato je najvažniji savjet, ne plaćati nepoznatima ništa unaprijed! Isto vrijedi za pravne i fizičke osobe. Poslujte s tvrtkama koje se mogu provjeriti i koje imaju dobre recenzije prijašnjih kupaca. Koristite tuđa iskustva, pitajte za preporuku. Niti ona nije apsolutna garancija, ali će pomoći u brojnim situacijama.

Što više opreme cijena je veća

Važno je prilikom kupnje provjeriti dizajn, kapacitet goriva, kilometražu, tip upravljača i sl. te zadovoljavaju li te značajke vaše potrebe. Odlučite treba li vam grijanje ili klima. Kabine povećavaju troškove, ali također omogućuju dulji rad u bilo kojoj sezoni, uz naravno, više udobnosti.

Kabina traktora u zaštiti korisnika pesticida

Što više opreme traktor ima, cijena će mu biti veća, a na tržištu postoji puno marki. Ako se odlučite za traktor koji ste detaljno proučili i pogledali, treba obaviti i probnu vožnju.

Za kraj, treba naglasiti da kupljen traktor koji se ne koristi predstavlja samo teret poslovanja. Istovremeno, onaj koji nema dovoljno opreme bit će neefikasan. Stoga je važno uzeti si dovoljno vremena za odluku kao i ranije navedene činjenice. 


Tagovi

Kupnja traktora Odabir traktora Novi traktor Rabljeni traktor


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]