Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 10.03.2014. 08:15

Kako nemiri u Ukrajini utječu na cijene žitarica?

Nestabilna situacija u Ukrajini utjecala je na globalni rast cijena pšenice, dok su vremenski uvjeti u Brazilu podigli cijenu soje

Foto: depoitphotos, Jonson
  • 1.016
  • 125
  • 0

Događanja u svijetu utjecala su na cijene žitarica, od rata u Ukrajini do vremenskih neprilika u Brazilu. Nestabilna situacija u Ukrajini utjecala je na cijene pšenice pa je tako došlo do njenog povećanja, dok je vrijeme u Brazilu utjecalo na rast cijena soje. Unatoč tome, ta zemlja i dalje je na dobrom putu da postane vodeći svjetski proizvođač soje i oduzme Amerikancima tu titulu.

Egipatska kupovina ruske i rumunjske pšenice na samoj je ivici otkazivanja tog posla, a sve zbog povoljnijih cijena američke pšenice. Predviđa se da će prinosi uljane repice u Indiji u 2014. godini biti za 11 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine, iako nedavno nastale vremenske nepogode mogu biti ograničavajući faktor.

U Engleskoj i Walesu zasijano je ukupno 2.976 Mha pšenice, ozimog ječma, zobi i uljane repice od 1. prosinca 2013. do danas, što je 14 posto više u odnosu na 2013. godinu. Povećanje sjetvenih površina u zimskom periodu posljedica je povoljnijih vremenskih uvjeta tijekom jeseni. Tako dolazimo do podatka da je na tim područjima zasijano za 295 Kha više u odnosu na ukupnu površinu u 2013. Procjenjuje se da je ozimi ječam zasijan na 369 Kha, što je za 41 posto više u odnosu na prošlu godinu. Najviša je to ikad zasađena površina ozimog ječma u Engleskoj i Walesu u posljednjih deset godina. Površine uljane repice namijenjene žetvi u 2014. godini procjenjuju se na 703 Kha, što je za samo 3 posto više u odnosu na godinu dana ranije.

Kako je nestabilna situacija u Ukrajini utjecala na cijene žitarica?

Nestabilna situacija u Ukrajini utjecala je na globalne cijene žitarica, kao posljedica visoke razine neizvjesnosti vezano za isporuku žitarica iz crnomorske regije. Kada tome dodamo složenost globalne trgovine pšenicom, upitan je uvoz iz ključnih svjetskih regija. Neke zemlje, poput Egipta, izjasnile su se da situacija u Ukrajini neće utjecati na otkazivanje dogovorenih uvoznih količina.

Prema izvješću ukrajinskog Agro vijeća, Ukrajina je u prosincu izvezla nešto više od 4 Mt kukuruza, od kojih je 99 Kt bilo predodređeno za Veliku Britaniju. Američko Ministarstvo poljoprivrede ocjenjuje Ukrajinu kao trećeg najvećeg svjetskog izvoznika kukuruza za ovu sezonu, a predviđanja govore da bi ta zemlja mogla izvesti oko 18.5 Mt. Ti podaci uistinu stavljanju Ukrajinu na treće mjesto, budući da je SAD sa izvozom od 40.64 Mt na prvom mjestu, a Brazil sa 20 Mt na drugom mjestu.

Što se tiče cijena pšenice, u Parizu se kreću nešto iznad 200 €/t, dok su u Velikoj Britaniji cijene nešto niže, preciznije 193 €/t.

Američki izvozni tempo soje i dalje jača

Vrijeme u Brazilu odrazilo se na predstojeće žetvene prinose soje te ostavilo velik utjecaj na globalno tržište uljarica. U brazilskoj državi Mato Grosso, koja je inače vodeća po prizvodnji soje, velike količine padalina ugrozile su žetvene prinose, a postoji mogućnost da prekomjerna vlaga ošteti kvalitetu usjeva. S druge strane, u drugoj po redu po proizvodnji soje brazilskoj državi Parana, Vlada je uslijed nepovoljnih vremenskih prilika smanjila lokalne prognoze za 2 Mt, zbog iznimno vrućih i sušnih uvjeta, koji traju duži vremenski period.

Američki izvoz soje bilježi još veći porast. Na dan 20. veljače Amerika je dosegnula izvoz od 43.47 Mt, što predstavlja tjedni rast od 327 Kt. U usporedbi s rastom od 86 Kt za razdoblje od 6. do 13. veljače ovo je enorman napredak.

Cijena soje raste već pet tjedana zaredom, pa je tako dosegla razinu od 376 €/t, što je najveći rast od rujna 2013. Prateći trendove na svjetskom tržištu soje, Amerika je 28. veljače izvršila isporuku uljane repice po cijeni od 233 €/t.

Rastu cijene biljnih ulja

Cijene većine biljnih ulja u porastu su već četiri tjedna zaredom. Najveći rast postiglo je palmino ulje, iako postoje indicije da bi suho vrijeme u Maleziji i Indoneziji moglo ograničiti proizvodnju istog. Primjerice, cijene palminog ulja dosežu do 625 €/t, što je najveća cijena tog ulja još od rujna 2012. Taj nedavni rast cijena upućuje na mogućnost da će Indija zbog iznimno visoke cijene palminog ulja uvoziti veće količine sojinog ulja.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
• * 1 Kt = 1.000 t
• **1 Mt = 1.000.000 t
• *** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depoitphotos, Jonson


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Cijena pšenice Soja Uljana repica Žitarice Svjetsko tržište Egipat SAD Kukuruz Ukrajina


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce