Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ušteda
  • 04.07.2013.

Kako "nahraniti" tlo nakon žetve?

Savjeti za dodatne uštede u poljoprivrednoj proizvodnji nakon žetve

  • 1.656
  • 214
  • 0

Žetva je u tijeku, ječam i pšenica su dobro rodili, mnogi poljoprivrednici su postigli vrhunske prinose zrna od 7 - 8 t/Ha, no ne smijemo zaboraviti da to znači skoro isto toliko slame. Slama je danas postala skupocjena roba za stočare, a ratari najčešće sjeckaju i rasprostiru slamu po površini. Kako bi ubrzali razgradnju slame odnosno općenito razgradnju biljnih ostataka najbolje je prije obrade strništa dodati dušik u tlo, u obliku organski (stajnjak ili gnojnica), ali najčešće u obliku mineralnih dušičnih gnojiva, kako bi "nahranili" bakterije u tlu koji razgrađuju biljne ostatke.

Današnje visoke cijene mineralnih gnojiva i sve veći troškovi biljne proizvodnje, kod koje troškovi gnojidbe nose više od 30% ukupnih troškova, kao i nitratne direktive zaštite okoliša prisiljavaju proizvođače na to da više ne rasipaju skupa mineralna gnojiva već da ih raspodjele ravnomjerno po površini tamo gdje je potrebno i točno onu količinu koja je potrebna, a ne smiju si više priuštiti taj luksuz da gnojivo nekontrolirano razbacaju sa rasipačima upitne kvalitete.

Precizna raspodjela mineralnih gnojiva

Dvije su osnovne zadaće kod precizne raspodjele mineralnih gnojiva:

  • točnost doziranja
  • ravnomjernost raspodjele

Upravo ove dvije najvažnije zadaće čine temelje inovativnih proizvoda tvrtke Rauch, koji su izuzetno dobro prihvaćeni kod poljoprivrednih proizvođača diljem svijeta i koji su svojim kvalitetom, pouzdanošću i dugim vijekom trajanja pridobili povjerenje velikog broja korisnika. Time su Rauch strojevi za raspodjelu mineralnih gnojiva diljem svijeta postali zasigurno najpopularniji u tom segmentu poljoprivredne mehanizacije.

Rauch je specijalizirao proizvodnju strojeva za preciznu raspodjelu mineralnih gnojiva i drugih granuliranih materijala u poljoprivrednoj proizvodnji i komunalnim poduzećima. Tvrtka Rauch je osnovana 1921. godine i djeluje kao obiteljsko poduzeće pod vodstvom treće generacije vlasnika.

Tvornica Rauch

Optimalizirani procesi proizvodnje i montaže strojeva u potpuno novom proizvodnom pogonu u blizini grada Sinzheim u Njemačkoj, osiguravaju maksimalnu produktivnost i istovremeno jamče vrhunsku kvalitetu izrade. Jedinstvena tehnologija bojanja sustavom elektrostatskog nanošenja praha na prethodno temeljito očišćeni metal, jamči izuzetno efikasnu zaštitu od korozije svakog djela stroja. Potpuno automatizirani procesi laserskog rezanja, oblikovanja i zavarivanja robotima, osigurava dug vijek trajanja i zadržavanje vrijednosti Rauch strojeva preko dugi niz godina.

Rezultat takvog pristupa je Rauch proizvod koji jamči jednu sigurnu sintezu preciznosti, visokog učinka, pouzdanosti, maksimalne udobnosti rukovanja, modernog dizajna i besprijekorne funkcionalnosti. Rauch MDS i Axis je serija strojeva za preciznu raspodjelu mineralnih gnojiva.

Zakoračite u svijet precizne poljoprivrede

Rauch MDS

Rauch MDS serija strojeva za raspodjelu mineralnih gnojiva konstruirana je za poljoprivredna gospodarstva, koji žele kompaktan, ali izuzetno precizan stroj. Izvedba stroja sa jednim lijevkom i dva diska, te bogata serijska oprema za udobno i jednostavno podešavanje kako za osnovnu gnojidbu tako i za prihranu odlika je MDS serije. Jednodijelni spremnik ima znatne prednosti posebno na kosinama, jer se gnojivo ravnomjerno troši iz spremnika za razliku od dvodijelnih spremnika. Rauch MDS je idealan za preciznu raspodjelu svih granuliranih mineralnih gnojiva i sitnih sjemena zahvaljujući patentiranom sustavu diskova sa podesivim lopaticama - tzv. Multi Disk System. Kod MDS-a se lopatice na diskovima bez alata mogu podešavati po dužini i po kutu, što nam omogućuje vrlo jednostavno podešavanje stroja za idealnu poprečnu raspodjelu gnojiva po cijeloj površini. Na taj se način stroj može podesiti na točno određeni radni zahvat od 12 do 24 m. Nosivost stroja je 1800 kg, zapremina spremnika je 900 l, a velik izbor raznih povišenja omogućuje veliku fleksibilnost i različitu zapreminu spremnika do maksimalnih 1700 l.

Rauch Axis predstavlja potpuno novu dimenziju u tehnologiji gnojidbe, sa 3 modela: Rauch Axis 20.1, 30.1 i 50.1 postavlja nove standarde u praktičnoj primjeni.

Najveća preciznost raspodjele postiže se novim koaksijalnim - tzv. CDA - sustavom za podešavanje količine gnojidbe i radne širine kako za granulirana mineralna gnojiva, tako i za sitna sjemena i za mikro - granulate. Axis strojevi omogućuju izuzetnu efikasnost jer postižu radne brzine i do 25 km/h, čak i sa velikim dozama gnojidbe i to bez gubitka preciznosti. Ta funkcija raspodjele gnojiva velikim brzinama - tzv. High-speed sprading - pruža do sada neiskorišteni potencijal za efikasno smanjenje troškova prilikom raspodjele gnojiva. AXIS omogućuje čak i ekstremne parametre gnojidbe kao npr. pri radnom zahvatu od 36 m i radnoj brzini 25 km/h od čak 500 kg/ha NPK gnojiva.

Rauch Axis

Axis 20.1 otvara pristup profesionalnoj tehnici za raspodjelu gnojiva. Njegova ukupna dozvoljena nosivost od 2100 kg, zapremina spremnika je 1000 l i mogući radni zahvat od 12 do 28 m čini ovaj model idealnim izborom za srednja gospodarstva.

Axis 30.1 koji ima ukupnu dozvoljenu nosivost od 3000 kg , zapreminu spremnika 1200 l, a radni zahvat može biti od 12 do 42 m predstavlja optimalno rješenje za efikasnu raspodjelu gnojiva.

Axis 50.1 sa svojih 4000 kg korisne nosivosti, zapreminu spremnika 2000 l i radnim zahvatom do 50 m jamči maksimalan učinak, preciznost, sigurnost i komfor.

Svi Axis "W" modeli se mogu isporučiti i sa elektronskom vagom koja osigurava maksimalnu preciznost doziranja primjenom tehnologije vaganja frekvencijom od 100 Hz.

Tvrtka Agron d.o.o. je od početka svibnja 2013. godine postala ovlašteni trgovački partner tvrtke Rauch za područje cijele Hrvatske, te osim novih strojeva u svojoj ponudi ima i originalne rezervne dijelove za sve Rauch strojeve.

Činjenica je da vrlo veliki broj Rauch strojeva uspješno radi na našim poljima od 1985. godine što je dokaz o samoj kvaliteti i isplativosti ovih strojeva za precizno doziranje umjetnih gnojiva.

Rauch i Agron - početak uspješne suradnje

Stoga posjedujete li takav stroj koji bi trebalo pregledati ili slučaju neke smetnje na stroju, stručni serviseri su u najkraćem vremenu uz vas - izvrsno educirani, iskusni i dobro opremljeni.

Za pouzdan i besprijekoran rad tih strojeva, oni se moraju redovito održavati, podešavati i redovito mijenjati potrošni dijelovi na njima.

Zahvaljujući osobnoj brizi za svakog kupca, slušajući njihove potrebe te visokom učinku prvoklasne servisne službe tvrtka AGRON d.o.o. postala je pouzdani partner svakom poljoprivredniku.

AGRON d.o.o.
Kralja Tomislava 1g
31222 Bizovac
Tel/fax: 031/673-242
Prodaja strojeva: prodaja@agron.hr
Laslo Bečkei - 091 464 22 66 - laslo.beckei@agron.hr
Atila Albert - 091 464 22 71 - atila.albert@agron.hr
Servis i rezervni dijelovi: servis@agron.hr
Oskar Romer - 091 464 22 70 - oskar.romer@agron.hr
Dnevne novosti i uvijek svježe informacije vezane uz strojeve pogledajte i na facebook stranici: http://www.facebook.com/AgronDoo ili na www.agron.hr


Tagovi

Tlo Žetva Žetveni ostatci Gnojidba Slama Dušik Strnište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)