Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 18.04.2020. 10:30

Kako kvalitetno obaviti predsjetvenu i startnu gnojidbu okopavina

U predsjetvenoj gnojidbi unosi se veći udio dušika i manji udio fosfora i kalija od ukupnih potreba u gnojidbi okopavina, savjetuju iz Petrokemije.

Foto: Depositphotos/photographyMK
  • 3.785
  • 287
  • 0

Poljoprivredne kulture koje sijemo ili sadimo na šire međuredne razmake u proljetnom razdoblju ubrajamo u okopavine, a najznačajnije su: kukuruz, šećerna repa, soja, suncokret i krumpir. Potrebe ovih kultura za hranivima ovise prvenstveno o kemijskoj analizi tla, potrebi biljaka za pojedinim hranivom, gnojidbi predkulture i planiranim prinosima. U gnojidbi okopavina veće količine osnovnih hranjivih tvari, fosfor i kalij, unosimo zajedno s osnovnom obradom tla u jesen, dok prije sjetve ili sadnje unosimo manje količine fosfora i kalija, a veće količine dušika, savjetuju stručnjaci iz Petrokemije.

"Predsjetvena i startna gnojidba preporuča se kod sjetve, odnosno sadnje poljoprivrednih kultura u hladna, vlažna i tla niske plodnosti, kako bi biljke u ranom porastu imale dovoljno hranjivih tvari u neposrednoj blizini korijena. Od hraniva, dušik (N) i fosfor (P) su značajni elementi ishrane biljaka kod ove vrste gnojidbe. Kalij (K) je bitan za teža i hladna tla, koja ga čvrsto vežu (fiksiraju), ili za lagana i pjeskovita tla, gdje može doći do njegova gubitka tijekom jeseni ili zime.

U ranom porastu usjeva dovoljna raspoloživost dušika u otopini tla povoljno utječe na njihov brzi rast i razvoj tijekom vegetacije, ranije sazrijevanje i veći prinos. Dostupan fosfor u sjetvenom sloju tla proljetnih usjeva osigurava nerazvijenom korijenu mladih biljaka njegov rast i razvoj, posebice u hladnim, nepropusnim i tlima kisele reakcije", napominju iz tvrtke.

vdc
Predsjetvena i startna gnojidba preporuča se kod sjetve, odnosno sadnje poljoprivrednih kultura u hladna, vlažna i tla niske plodnosti (foto: JumpStory)

Predsjetvena ili gnojidba prije sadnje

Predsjetvena ili gnojidba prije sadnje okopavina, savjetuju, obavlja se u ranoproljetnom razdoblju prilikom zatvaranja zimske brazde. Tada se unosi veći udio dušika i manji udio fosfora i kalija od ukupnih potreba. Od mineralnih kompleksnih gnojiva primjenjuju se formulacije sa približno jednakim udjelom biljnih hraniva, dušika, fosfora i kalija, kao što su NPK 15-15-15 ili NPK (S) 15-15-15 (3) ili NPK 20-10-10 ili NPK (MgO) 13-10-12 (4) ili NP 20-20 u količinama 200-250 kg/ha.

Iz Petrokemije upozoravaju da, ukoliko su ukupne količine fosfora i kalija te manje količine dušika unesene u osnovnoj gnojidbi okopavina tijekom jeseni, u predsjetvenoj se mogu unijeti preostale ukupne potrebe okopavina za dušikom. Prije pripreme tla za sjetvu unose se dušična gnojiva u amidnom ili amonijskom obliku, kao što je UREA ili UAN ili Petrokemijas, jer nema opasnosti od gubitka dušika ispiranjem i isparavanjem, i takav oblik dušika je produženog djelovanje te može izostati prihrana.

Predsjetvenom gnojidbom mogu se unijeti dušična gnojiva sporijeg djelovanja UREA N 46 u količini 100-150 kg/ha ili UAN N 30 u količini 120-170 l/ha ili Petrokemijas (20 N + 24 S) u količini 200-250 kg/ha. Navedena se gnojiva ne primjenjuju u usjevima soje gdje je sjeme inokulirano bakterijama koje vežu dušik iz zraka. Na nagnutim i lakše propusnim tlima, gdje postoji opasnost iznošenja i ispiranja dušika, potrebno ih je primijeniti u predsjetvenoj pripremi tla i u prihrani.

Startna gnojidba

"U startnoj gnojidbi unose se manje količine NPK gnojiva, s približno jednakim udjelom hraniva, u neposrednoj blizini sjemena kod sjetve ili korijena (gomolja) kod sadnje, kako bi se osigurala dobra raspoloživost hranjivih tvari u najranijem porastu i razvoju biljaka. U tom se slučaju unose deponatorima na sijačicama u trake, tako da su granule položene u tlo 5-10 centimetara sa strane i ispod sjemena. U startnoj gnojidbi mogu se primijeniti formulacije: NPK 15-15-15 ili NPK 20-10-10 ili NPK (S) 15-15-15 (3) ili NPK (MgO) 13-10-12 (4) ili NP 20-20 u količinama 100-150 kg/ha", savjetuju.

vd
U predsjetvenoj gnojidbi unosi se veći udio dušika i manji udio fosfora i kalija od ukupnih potreba u gnojidbi okopavina (foto: JumpStory)

Napominju da predsjetvenu i startnu gnojidbu ne smijemo zamijeniti s osnovnom jer njome unosimo manje količine potrebnih hraniva za rast i razvoj biljke, a tada možemo očekivati i manji prinos kultura.

Za više informacija o gnojidbi okopavina, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Petrokemija Gnojidba okopavina Gnojidba kukuruza Gnojidba soje Dušik UREA UAN N Petrokemijas


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P