Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje gnojiva
  • 16.01.2022. 07:30

Kako kupiti i uskladištiti mineralno gnojivo u domaćinstvu?

Neuvjetna skladišta mogu smanjiti kvalitetu gnojiva. Na što treba obratiti pažnju prilikom kupovine? Kako ga pravilno uskladištiti?

Foto: Depositphoto/katukphoto1
  • 3.640
  • 291
  • 2

Mineralna gnojiva, ali i peletirana organska, su sve skuplja, a kako bi se održala njihova kvaliteta i efikasnost, važno je pravilno ih uskladištiti.

Obratite pažnju u kakvom je stanju pakiranje kada ga kupujete, ali vodite računa i kako ćete ga uskladištiti.

Provjerite ga prije kupnje

Zimski period je vrijeme kada kupujemo mineralna gnojiva za sjetvu koja nam prethodi tijekom proljeća. Ni jedan poljoprivredni proizvođač ne želi grudasto, vlažno, previše praškasto ili mješavinu granula različitih veličina. Sve su to anomalije koje će nam zadati glavobolju i negativno djelovati na uspješnost proizvodnje. Njih je teško rasipati po površini, blokiraju se rasipači i potrebno ih je čistiti. Ako su praškasta, raznosi ih vjetar. S druge strane, vlažna će dodatno nagristi mehanizaciju.

Prilikom kupovine obratite pažnju u kakvom su stanju pakoiranja. Ona moraju biti čista, propisno deklarirana. Sam sadržaj mora biti suh, bez grudica ili sumnjivih promjena. Čak i kada je mineralno gnojivo u vreći, možete prstima provjeriti u kakvom je stanju. Dovoljno je da se na lagan pritisak kuglice raspadaju i da posumnjate da s njim nešto nije u redu. Pregledom možete otkriti prisustvo gruda u vreći.

Ako je grudasto, doći će do začepljenja rasipača (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Tijekom transporta, osigurajte da ne dođe do njihovog pucanja i gubitka sadržaja. Osigurajte ga ako je vrijeme kišovito, jer ne smije doći u kontakt s vlagom prilikom utovara, transporta i istovara.

Pravila skladištenja

Ono što trebate napraviti kada kupite gnojivo je da ga pravilno i sigurno uskladištite. Prije svega uredite skladište ili prostor gdje ćete ga smjestiti. Prostor treba očistiti, ne smije biti vlažan, mora biti zaštićen od vrućine, vjetra i ne izložen direktnom dnevnom osvjetljenju, posebno zrakama Sunca. Ne smiju se skladišti zajedno s pesticidima, kiselinama i zapaljivim sredstvima. Osigurajte dobru ventilaciju skladišnog prostora. Nikada ga ne skladištite na otvorenom, jer će na taj način atmosferilije djelovati negativno na njegovu kvalitetu.

Imajte na umu da mineralna gnojiva sadrže soli koje izazivaju koroziju betonskih i metalnih površina. Zaštitite ih tako što ćete ispod vreća staviti drvene palete, ceradu, najlon ili bar karton.

Gnojiva na bazi amonij nitrata dodatno zaštitite prekrivanjem ceradom ili najlonom. Temperatura u skladištu ne smije prijeći iznad 32ºC, jer previsoka dovodi do raspadanja granula. U blizini ne ostavljajte ureu.

Ukoliko skladištite veće količine, između redova treba ostaviti prostor koji će omogućiti rad prilikom njegovog izvoženja, ventilaciju i hitne reakcije, dođe li do njih.

Provjerite ih prilikom kupnje (Foto: Depositphotos/JIm Filim)

Prije svega zaštitite sebe prilikom rada jer ona mogu dovesti do iritacije kože i sluzokože očiju i dišnih organa. Nikada ne pušite, ne jedite i ne pijte u blizini gnojiva ili u prostoru gdje je uskladišteno.


Tagovi

Gnojiva Mineralna gnojiva Cijena gnojiva Skladištenje Kupnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]