Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijepljenje tla
  • 01.08.2013.

Kako do većih prinosa uljane repice?

Pri razgradnji žetvenih ostataka od strane živih bakterija, povećava se sadržaj humusa u tlu. Preparat Phylazonit sadrži i druge sojeve živih bakterija, koji vežu dušik iz zraka i koji oslobađaju vezani fosfor u tlu i time potpomažu rast i razvoj mlade biljke repice.

  • 2.892
  • 191
  • 0

Sjetva uljane repice u plodoredu obično slijedi pšenicu ili ječam, što znači da je vremenski period od žetve do sjetve repice relativno kratak, a u tom periodu je obično malo oborina pa je tlo obično vrlo suho. Zbog toga je jako važno da u takvim uvjetima osiguramo sve potrebne tehnološke mjere za ravnomjerno klijanje i brz razvoj biljaka kako bi repica ojačala prije zime. Cilj je da repica u zimu ulazi zdrava, sa razvijenom ružom 6 - 8 listova, sa razvijenim korijenskim sustavom i naravno po mogućnosti bez korova.

Što možemo učiniti kako bi postigli ove ciljeve, kako možemo osigurati najviše moguće za našu repicu ?

Uljana repica
  • za obradu strništa primijenite tehnologiju konzervirajuće obrade tla, pri čemu se žetveni ostatci ravnomjerno umiješaju u zemljište i osigurava zadržavanje vlage u tlu do sjetve uljane repice.
  • zaštitite repicu od korova, bolesti i štetočina kako ne bi morala trošiti energiju u borbi za opstanak i životni prostor
  • održavajte dobru kondiciju tla, opskrbite tlo s hranjivim tvarima kako bi stvorili optimalne preduvjete za razvoj. Tako će repica u zimu ući kao snažna i otporna biljka

Vlaga u tlu nije važna samo za klijanje već i za početni razvoj biljaka. Bitno je da u tlu ne bude samo male količine vlage, koja je potrebna samo za klijanje sjemena, jer ako nema dovoljno vlage za daljnji razvoj osjetljive klice, ona će se osušiti i odumrijeti. Sposobnost upijanja i zadržavanja vlage u tlu se može znatno poboljšati primjenom Phylazonit bakteriološkog cjepiva za tlo. Phylazonit povećava sadržaj humusa u tlu uslijed razgradnje žetvenih ostataka. Tlo bogato humusom može upiti više vode i duže zadržati vlagu. Na zemljištu koje je tretirano Phylazonitom, u zoni korijena biljaka tlo je uvijek vlažnije nego na zemljištu koje nije tretirano.

Preporučena tehnologija

Obrada strništa žitarica uz primjenu preparata Phylazonit CB:

  • Ukoliko je slama prilikom kombajniranja usitnjena i ravnomjerno raširena na površinu, kod količine slame od oko 5 t/ha preporučuje se primjena Phylazonita u dozi od 15 l/ha
  • Ukoliko je slama balirana i odvežena sa površine, kod ostatka slame od oko 0,5 - 1 t/ha preporučena količina Phylazonita je 10 l/ha

Pri razgradnji žetvenih ostataka od strane živih bakterija, povećava se sadržaj humusa u tlu. Preparat sadrži i druge sojeve živih bakterija, koji vežu dušik iz zraka i koji oslobađaju vezani fosfor u tlu i time potpomažu rast i razvoj mlade biljke repice.

Kako se repica može ojačati za dobro prezimljavanje?

Odgovor je vrlo jednostavan: u čistom zemljištu, dobrog zdravlja i u dobroj kondiciji. Za čisto zemljište i dobro zdravlje biljaka je potrebna učinkovita zaštita bilja, a za dobru kondiciju biljaka je potrebna optimalna opskrbljenost hranjivim tvarima i dobro razvijen korijenski sustav kako bi biljka mogla preuzeti veliku količinu hranjiva i vode, što je jako važno za dobro prezimljavanje, ali i za optimalan razvoj u rano proljeće.

To znači da u jesen umjesto razvoja lišća, prvenstveno moramo potpomagati razvoj korijena, a u proljeće potaknuti razvoj i intenzivniji rast lišća tj. zelene mase. To je moguće samo ako se korijenski sustav dobro razvio. Što se repica ranije i intenzivnije počne razvijati u proljeće prije dolaska visokih temperatura, to se više može razgranati, razviti bočne izdanke, i na taj se način postižu veći prinosi.

Preporučena tehnologija

Cijepljenje tla preparatom Phylazonit MC:

  • kod predsjetvene pripreme ili prilikom obrade i sjetve u jednom prohodu 15 - 20 l/ha Phylazonita inkorporirati u tlo - najbolje primjenom specijalnog uređaja za aplikaciju Phylazonita u istom prohodu sa obradom i/ili sjetvom
Uljana repica

Žive bakterije, koje se nalaze u preparatu Phylazonit MC, stimuliraju rast korijena repice i stvaranjem organskih kiselina u neposrednoj okolini korijena potpomažu otapanje i preuzimanje hranjivih tvari i time rasterećuju biljku, koja svu svoju energiju može posvetiti rastu i razvoju. Količina dušika, koju bakterije mogu osigurati biljci, zadovoljava 75 - 100 % jesenskih potreba repice za dušikom. Pored navedenog, bakterije dodatno mobiliziraju fosfor i intenzivno razgrađuju preostale žetvene ostatke u tlu.

Prilikom jesenske osnovne gnojidbe repice mineralnim gnojivima najčešće se dodaje prvenstveno fosfor (P) i kalij (K), ali se u jesen dodaje i oko 1/4 - 1/3 ukupnih potreba dušika (N). Za očekivani prinos repice od najmanje 3 t/ha, potreba dušika u jesen je oko 30 - 40 kg/ha. Phylazonit tijekom vegetacije veže značajnu količinu dušika iz zraka i stavlja na raspolaganje biljkama i time pokriva gotovo svu količinu jesenskih potreba repice dušikom - i to kontinuirano u optimalnim dozama, a ne od jednom u jednoj velikoj dozi. Repici je dušik potreban najviše u proljeće za razvoj lišća.

U današnjoj intenzivnoj proizvodnji uljana repica se često tretira regulatorom rasta. Cilj toga je da uspori vegetativan razvoj biljaka u jesen i da "prisili" biljku na razvoj korijena umjesto razvoja lišća. To se postiže tako da se zapravo blokira razvoj lišća pa je biljka prisiljena razvijati se u korijenu. Djelovanje Phylazonit na biljku se od regulatora rasta razlikuje u tome, što Phylazonit povećanje korijenskog sustava repice postiže na prirodan način stimuliranjem i potpomaganjem razvoja korijena, a ne blokadom rasta biljke. Ako je intenzivan rast i razvoj korijena, nema opasnosti od zaraze niti od prekomjernog razvoja stabljike, stoga se najčešće može i izostaviti tretman regulatorom rasta na površinama tretiranim Phylazonitom.

Savjeti za obradu tla i sjetvu repice uz primjenu Phylazonit preparata

Prije sjetve uljane repice neophodno je obaviti kvalitetnu obradu strništa, po mogućnosti odmah poslije žetve i u istom prohodu preporučujemo tretiranje zemljišta preparatom Phylazonit CB.

Ciljevi obrade strništa i njena važnost s aspekta zaštite bilja:

Horsch Joker
  • povećanje sadržaja organskih tvari u tlu - prvenstveni cilj je istovremeno i ravnomjerno umiješanje biljnih ostataka i Phylazonit CB preparata u gornji sloj (do oko 15 - 20 cm dubine) tla, nekim kombiniranim strojem za konzervirajuću obradu tla (npr. Horsch Terrano, Joker ili Tiger), odmah nakon žetve, prije nego što bi se tlo isušilo. Na taj se način značajno povećava sadržaj organskih tvari.
  • suzbijanje korova - obradom tla kombiniranim strojevima za konzervirajuću tehnologiju se sjemena i rizomi korova te rasuto sjeme žitarica isprovocira na klijanje, koje se mogu suzbiti herbicidima ili mehanički ponovnom obradom.
  • suzbijanje štetočina - obradom strništa se remeti životni prostor glodavaca i insekata, stoga se time postiže značajno smanjenje njihovog broja
  • zadržavanje vlage u tlu - umiješanjem žetvenih ostataka, koji su tretirani preparatom Phylazonit CB i prekidanjem kapilarnog uzdizanja vlage u tlu postiže se bolja struktura i optimalni vodni režim tla. Zemljište zadržava veću količinu vode i sporije se isušuje. Zemljište tretirano Phylazonit preparatom, zadržava značajna količina vlage u tlu, koja može biti čak i do 40 % veća nego na površinama, koji nisu tretirani Phylazonit preparatom. Ako smo uspjeli stvoriti rahli, mrvičasti sloj debljine svega 2 - 3 cm, već smo doprinijeli zaustavljanju isparavanja vode. U takvo tlo dopire dovoljno kisika i bakterije intenzivno "rade" - razgrađuju žetvene ostatke iako u tom periodu ljeta nema dovoljno kiše
  • regulacija prozračnosti tla - živim mikroorganizmima u tlu je potreban kisik. Obradom strništa i umiješanjem biljnih ostataka se osigurava rahlija, mrvičasta struktura tla koja je prozračna i u kojoj su osigurani optimalni životni uvjeti za mikroorganizme.
  • djelovanje mikroorganizama - moderna obrada strništa osigurava optimalne uvijete za rast i razvoj korisnih zemljišnih bakterija, koji su neizostavni za postizanje visokih prinosa i dobre strukture tla.
Spremnik za Phylazonit na stroju za obradu tla

Ne smijemo zaboraviti međutim da velika količina žetvenih ostataka, slično kao primjena velikih količina stajnjaka sa visokim postotkom slame, može izazvati privremeno smanjenje količine hranjivih tvari u tlu. Naime mikroorganizmi, koji razgrađuju žetvene ostatke ili stajnjak, potreban dušik za svoje aktivnosti crpe iz tla. Stoga kod obrade strništa i umiješanja stajskog gnoja obavezno primijenite Phylazonit bakteriološki preparat i cijepite tlo ciljano sa velikom količinom živih bakterija, koji svojom aktivnošću osiguraju velike količine "besplatnog" dušika iz zraka.

Za postizanje najboljih rezultata i nižih troškova kod primjene gore navedene tehnologije, svakako preporučujemo korištenje strojeva koja su pogodna za konzervirajuću (mulch) obradu tla na način da se na traktor ili na samo rovilo (Horsch Tiger), gruber (Horsch Terrano) ili kratku tanjuraču (Horsch Joker) ugrađuje uređaj za aplikaciju Phylazonita, kako bi se u istom prohodu i u istom trošku obavila optimalna obrada strništa i cijepljenje tla

Sjetva repice sa strojem za istovremenu obradu tla i sijačicom Horsch Pronto

Sjetvu repice vršite sijačicama, koji su opremljeni ulagačima za mulch sjetvu i koji nisu osjetljivi na biljne ostatke u zemljištu. Idealna i najekonomičnija je sjetva uljane repice sa kombiniranim strojevima za istovremenu obradu tla i sjetvu, kao što su Horsch Express i Horsch Pronto, kod kojih je ugrađena kratka tanjurača, koja priprema idealnu strukturu tla, iza kojeg je smješten valjak, koji stabilizira tlo i uspostavlja kapilarno uzdizanje vlage te diskosni ulagači, koji na sebi imaju potporni kotačić za idealno održavanje dubine sjetve. Ovi strojevi velikog učinka omogućuju izostavljanje jednog prohoda i obavljaju pripremu sjetvene posteljice i preciznu sjetvu uljane repice u istom prohodu pri radnim brzinama do 15 km/h.

Sve iz jedne ruke!

Žetva repice sa Claas Lexionom

Tvrtka Agron d.o.o. u svom prodajnom programu pored Phylazonit bakteriološkog cjepiva za tlo, nudi i najmodernija tehnička i tehnološka rješenja, koja se danas mogu nabaviti za ekonomičnu proizvodnju postizanje vrhunskih prinosa uljane repice. Od vrhunskih traktora i kombajna marke Claas, preko pouzdanih ekonomičnih strojeva za obradu tla i sjetvu marke Horsch, strojeva za preciznu raspodjelu mineralnih gnojiva marke Rauch, vrhunskih prskalica za zaštitu bilja marke Berthoud, sve do zglobnih i teleskopskih strojeva za manipulaciju rasutog tereta marke Weidemann i postrojenja za sušenje, skladištenje, manipulaciju i transport žitarica marke Alex i Goldsaat Agrartecnik.

Zaista jedna kompletno zaokružena ponuda, koja zadovoljava i najzahtjevnije proizvođače uljane repice.

Video prilog - Rekordan prinos repice u Mađarskoj!
"Ovakvu repicu još nikad nisam kombajnirao"- kaže proizvođač iz mađarskog mjesta Szabadegyhaza, koji je na površini tretiranoj Phylazonit preparatom postigao prosječan prinos repice od 5,5 t/ha, što je skoro 70 % veći prinos od kontrolne površine, koja nije tretirana Phylazonitom, gdje je postignut prosječan prinos od 3,3 t/ha.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Prinosi Sojevi bakterija Dušik Jesenska sjetva Obrada tla

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?