Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 29.03.2016. 08:30

Kako do stabilnih prinosa pšenice i ječma?

Do stabilnosti i visokog prinosa uz novi fungicid za uspješnu proizvodnju žitarica!

  • 837
  • 39
  • 0

U vrijeme kad se od proizvođača očekuje visok, kvalitetan i stabilan prinos žita, više ne možemo dopustiti da nam urod ovisi o hirovima prirode; moramo učiniti sve kako bismo umanjili negativan utjecaj bolesti te biljkama omogućili najbolje uvjete za uspijevanje. Kao prijedlog rješenja, BASF predstavlja Opera® Max, maksimalno učinkovit fungicid za suzbijanje bolesti u žitu s AgCelence efektom.

Opera® Max je sistemični fungicid namijenjen suzbijanju bolesti u ozimoj pšenici i jarom ječmu. Kombinira dvije najučinkovitije skupine kemikalija (triazol i strobilurin) te djeluje na širok spektar bolesti, ima veliku sposobnost liječenja te dugotrajno djelovanje, što se sve u konačnici kao zrno do zrna zbraja u visok prinos, visoke kvalitete.

Prednosti Opere® Max

  • odlično fungicidno djelovanje u ozimoj pšenici i jarom ječmu
  • pokazuje AgCelence efekte: veći urod, bolju otpornost na stres, povećanu efikasnost proizvodnje i poboljšanu tržišnu kvalitetu

Ne dozvolite da bolesti odnesu veći dio onoga u proizvodnju čega ste već mnogo uložili. Prskanje se provodi kao mjera sigurnosti da će se usjev razvijati normalno.

Zaštita pšenice

Pšenica danas prehranjuje 60% svjetske populacije. Međutim, proizvodnja ovog 'suhog zlata' vrlo je složena jer je pšenica izložena velikom broju štetnih utjecaja: korova, štetnih insekata i gljivičnih bolesti. Bolesti godišnje odnose 20 do 50 % prinosa pšenice i više ne postoji sorta koju ne treba prskati fungicidima, ako želimo maksimalan urod. U proljeće, kada dolazi do brzog rasta pšenice, u donjim dijelovima biljke javlja se atmosfera zasićena vlagom, koja u kombinaciji s višom temperaturom i vlagom pogoduje razvoju bolesti.

Na našim prostorima postoje tri grupe bolesti koje su u toj fazi najopasnije za biljku: pepelnica, rđa i lisna pjegavost. Javljaju se gotovo istovremeno i mogu nanijeti velike štete. Opera® Max se u ozimoj pšenici primjenjuje za suzbijanje pepelnice (Erysiphe graminis), hrđe (Puccinia spp.), smeđe pjegavosti lista (Septoria tritici), smeđe pjegavosti lista i pljevica (Stagonospora nodorum) i paleži klasa (Fusarium spp.). Sredstvo se primjenjuje u količini 1,2 l/ha, uz utrošak vode od 300 - 500 l/ha.

Zaštita ječma

U proljeće počinje i bitka za prinos i kvalitetu ječma. Kod ječma se javljaju bolesti tipa pjegavosti koje imaju različite uzročnike u vidu gljivičnih oboljenja. Naravno, i ječam napadaju pepelnica i rđa, koje u pojedinim godinama mogu napraviti značajne štete. Zajednička karakteristika tih bolesti je da se u proljeće naglo razvijaju u donjim dijelovima biljke, i da kasnije prate biljku u rastu.

Opera® Max se u jarom ječmu primjenjuje za suzbijanje pepelnice (Erysiphe graminis), hrđe (Puccinia hordei), sive pjegavosti (Rhynchosporium secalis), mrežaste pjegavosti (Pyrenophora teres) i paleži klasa (Fusarium spp.). Sredstvo se primjenjuje u količini 1,2 l/ha, uz utrošak vode od 300 - 500 l/ha.

Maksimalan broj primjena na ozimoj pšenici i jarom ječmu u jednoj vegetacijskoj sezoni je dva puta. Sredstvo se na ozimoj pšenici i jarom ječmu primjenjuje od faze busanja do kraja cvatnje, ovisno o uvjetima za razvoj bolesti i njihovoj pojavi u usjevu. Većina bolesti na žitaricama, na kojima je odobrena primjena, najčešće se suzbija od pojave zastavice do kraja klasanja. U sezonama kada se bolesti jače razvijaju u ranijim fazama razvoja usjeva, preporučljivo je prvo tretiranje obaviti ranije, od faze sredine busanja do sredine vlatanja. Karenca iznosi 35 dana.

Za više informacija o zaštiti pšenice i ječma, kontaktirajte tvrtku BASF na jedan od niže navedenih kontakata!


Tagovi

BASF Opera Max Zaštita ječma Zaštita pšenice Ozima pšenica Sistemični fungicid Suzbijanje bolesti AgCelence Pepelnica Rđa Lisna pjegavost


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]