Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba kukuruza
  • 01.09.2020. 13:40

Kako do kvalitetnih i visokih prinosa kukuruza?

Metoda primjene mineralnih gnojiva za usjeve kukuruza treba biti povezana s načinom obrade, strukturom sjetve, gnojivima za predusjeve, izborom hibrida, ali i sa zaoravanjem žetvenih ostataka, savjetuju iz tvrtke Elixir Zorka.

Foto: Depositphotos/liudmilachernetska@gmail.com
  • 1.202
  • 356
  • 0

Kukuruz je po površinama najrasprostranjeniji ratarski usjev na svijetu. Ozbiljna proizvodnja zahtijeva kvalitetno i pravovremeno obavljanje svih agrotehničkih mjera s kojima se osigurava visoka i stabilna proizvodnja. 

Svakako posebnu pažnju treba posvetiti gnojivu, a unošenjem adekvatnih količina direktno utječemo na visinu prinosa te samim time i na rentabilnost proizvodnje. Također, bitno je napraviti i analizu zemljišta kako bi imali točne informacije.

Kukuruz je biljna vrsta koja u početku vegetacije pa sve do cvjetanja intenzivno usvaja dušik (N) i kalij (K), a fosfor (P) znatno ravnomjernije. Dušik je element koji svakako ima dominantan utjecaj na prinose, ali prisustvo dovoljne količine, prije svega fosfora i kalija, neophodno je za odvijanje ključnih fizioloških procesa koji utječu na fotosintezu, disanje, vodni balans i zdravstveno stanje. Ovi procesi u izravnoj su korelaciji s visinom i kvalitetom ostvarenih prinosa.

Preporučene količine i formulacije

Metoda primjene mineralnih gnojiva za usjeve kukuruza treba biti povezana s načinom obrade, strukturom sjetve, gnojivima za predusjeve, izborom hibrida, ali i sa zaoravanjem žetvenih ostataka. Unošenje hranjiva treba planirati tako da se u jesen zajedno s osnovnom obradom zemljišta primijeni i cjelokupna količina fosfora i kalija (ili barem veći dio, odnosno 2/3). Preporučivo je također da se u ovom periodu unese i jedan dio planirane količine dušika, čija je uloga vrlo važna u mineralizaciji zemljišta. 

Ostatke mineralnih gnojiva treba unijeti u proljeće s tim da se jedan dio dušika može ostaviti za prihranu, ako se radi o takvoj tehnologiji proizvodnje. 

Proizvodni asortiman tvrtke mineralnih gnojiva Elixir Zorka obuhvaća paletu različitih formulacija koje svojim odnosom hranjivih elemenata odgovaraju zahtjevima proizvodnje kukuruza. 

Gnojidba pšenice temelj je odličnih prinosa, što donose formulacije NP i NPK?

S obzirom na to da je dušik ključan faktor koji se neovisno od ostalih makroelemenata primjenjuje u usjevima kukuruza, u tehnologiju proizvodnje treba uvrstiti i formulacije koje imaju izražajniji udio fosfora i kalija. Prema svom sastavu iz naših paleta posebno se izdvajaju NPK 7:20:30 + 3% S, PK 20:30 + 6% Ca i NPK 6:24:12 + 2% Ca + 6% S + 0,05 Zn.

Ujednačen rast i veća fizička stabilnost

Primjenom gnojiva NPK 7:20:30 + 3% S omogućavamo kukuruzu ujednačen rast i veću fizičku stabilnost. Biljke su tolerantnije na nepovoljne uvjete, ostvaruju veće i stabilnije prinose, a ujedno pružaju sigurnost u poljoprivrednoj proizvodnji. Ova formulacija također je pogodna za one terene na kojima se javlja manjak fosfora i kalija.

Što se tiče PK 20:30 + 6% Ca, ovo gnojivo odlikuje visoka topivost (90%) i pristupačnost fosfora koji ima ključnu ulogu u formiranju korijenovog sustava i sudjeluje u procesima transporta energije unutar biljaka. Zbog sadržaja kalcija pogoduje i zemljištima kisele reakcije, a ovaj element, kao sekundarni ulazi u sustav staničnog zida što dodatno utječe na čvrstoću stabljike i ostalih dijelova biljke. 

Postizanje kvalitetnih i visokih prinosa

Po svom odnosu hranjiva, NPK 6:24:12 + 2% Ca + 6% S + 0,05 Zn predstavlja dobro izbalansiranu formulaciju za postizanje kvalitetnih i visokih prinosa kukuruza. Uz sve osnovne elemente sadrži i sumpor, čije prisustvo pozitivno utječe na usvajanje dušika, brojne enzimske procese, sintezu proteina, škroba, ulja, masti, vitamina i veću toleranciju biljke na nepovoljne vremenske uvjete. 

Formulacija NPK 8:15:15 + 3% Ca + 9% S primjenjuje se u brojnim kulturama zbog svoje specifičnosti i ujednačenog odnosa hranjiva. Preporučuje se prije svega na zemljištima na kojima podjednako ima fosfora i kalija. Zbog sadržaja kalcija pogoduje i kiselim tlima.

Količine primjene:

  • NPK 7:20:30 + 3% S- 250 - 400 kg/ha
  • PK 20:30 + 6% Ca- 250 - 400 kg/ha
  • NPK 6:24:12 + 2% Ca + 6% S + 0,05 Zn- 250 - 450 kg/ha
  • NPK 8:15:15 + 3% Ca + 9% S- 300 - 500 kg/ha

Na koji način gnojiva djeluju možete pogledati i na video ilustraciji:


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Elixir Zorka Mineralna gnojiva Kukuruz Kalij Fosfor Dušik Kalcij Sumpor


Autor

Srđan Bekrić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede (smjer zaštite bilja I prehrambenih proizvoda). Zaposlen u Elixir Agraru u sektoru Marketinga na poziciji “Senior Produkt Menadžer za INO tržište.


Partner