Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stajnjak
  • 16.10.2014. 17:55

Kada iznositi stajsko gnojivo na oranice?

U slučaju tople i vlažne zime i kod jesenjeg izvoženja stajnjaka može doći do ispiranja nitrata u dublje slojeve.

  • 3.489
  • 170
  • 0

Unošenjem organskih gnojiva u zemljište, unose se i korisni mikrorganizmi, a istovremeno se aktivira njihov rad. Razgradnjom, unijeta organska materija se djelomično mineralizira, ali iz produkata razgradnje se sintetiziraju nove humusne tvari. Humus je izuzetno značajan u zemljištu, jer utječe na čitavu dinamiku i na sve osobine zemljišta i zato se i naziva regulatorom plodnosti zemljišta. Od te regulatorske funkcije, posebno je značajan njegov utjecaj na sposobnost zemljišta za bolje primanje i zadržavanje vode, zatim utjecaj na strukturu, na vodni, zračni i toplotni režim.

Izvoženje stajnjaka u sva četiri godišnja doba

"Teška glinovita zemljišta unošenjem organske tvari postaju rastresitija, a laka pjeskovita vezanija, više zaštićena od erozije i deflacije. Mineralizacijom organske materije oslobađaju se biljna hranjiva i ugljikov dioksid, neophodne materije u procesu fotosinteze. Ugljikov dioksid oslobođen razlaganjem organske tvari doprinosi aktiviranju hranjiva iz postojeće rezerve zemljišta, povećavajući njihovu pristupačnost za biljke", ističu stručnjaci. Vrijeme izvoženja stajnjaka s obzirom na vrijeme od tri do pet mjeseci koje je potrebno za sazrijevanje, izvoženje i zaoravanje stajnjaka, sa manje ili više uspjeha, može se obavljati u sva četiri godišnja doba.

Stajnjak na velikim površinama - Samson SP-15

Ono se nekada obavljalo ručno sa zaprežnih kola, nakon toga iz traktorske prikolice. No, kako to obaviti s velikih farmi i na velikim površinama? Nema druge nego snažna i jaka specijalizirana prikolica. Njih ima dosta u ponudi. Svaka je bolja nego da se kravlji gnoj ne iskoristi. Međutim, važno je u što kraćem roku razbacati ga na što je moguće veće površine. Nedavno su testirali u radu Samson prikolicu koja je po mnogima najbolji razbacivač krutog gnojiva. Ona je doslovce zalilla njive OPG Degmečić u okolici Vrpolja i Strizivojne. Korištena je Samson SP-15 i traktor John Deere snage 160 konjskih snaga.

Pokretni pod u Samsonovim rasipačima pokriva 95% ukupne površine poda u sanduku. 32 mm visoki u L oblikovani sakupljači se uvijek brinu za to da je pogon materijala u sanduku ravnomjeran. Sakupljači podižu lanac koji je na taj način konstantno bez kontakta s podom, te se na taj način lanci minimalno troše. Ovi rasipači posjeduju bez stupnjevansku regulaciju brzine pokretnog poda, koja time jamči precizno doziranje.

Ljetno isparavanje vode i gubitak amonijaka

Razbacivanje goveđeg gnoja prikolicom Samson SP-15

Iznošenje stajnjaka u ljetnom razdoblju, po završetku žetvenih radova, pogodno je sa stanovišta organizacije rada. Međutim, uslijed visokih temperatura mogu nastati veliki gubici, ne samo zbog isparavanja vode i gubitaka amonijaka, nego i uslijed brze mineralizacije može doći do isparavanja nitratnog dušika u jesenje-zimskom vremenu.

Zaposlena jesen - gubici svedeni na minimum

"Kod nas je bila situacija da je iza nas ljeto izuzetno kišovito i iskreno jedva smo dočekali dan po kojem možemo napraviti probu i razbacati kravlji gnoj skupljen na njivi. Đubrenje, kako naši ljudi kažu, stajnjakom u jesen prije osnovne obrade je povoljno, jer su gubici pri iznošenju svedeni na minimum i stajnjak se dobro izmiješa sa zemljom. Ovo vrijeme izvoženja stajnjaka je nepovoljno iz organizacijskih razloga, jer je to sezona kad na gospodarstvu ima najviše posla oko berbe, žetve i pripreme zemlje, što za ozime usjeve.

Osim toga, u slučaju tople i vlažne zime i kod jesenjeg izvoženja stajnjaka može doći do ispiranja nitrata u dublje slojeve. Upravo zato je važno da prikolicu može vući i onaj drugi traktor na imanju koji nije zauzet oranjem ili sjetvom." No, kod Samsona, prema riječima Csabe Szaboa, predstavnika ove danske tvornice za centralnu Europu, važno je da se može koristiti i kada je veliko blato i kada su loši uvjeti. Naime, takvi kišoviti uvjeti su u Danskoj svaki dan. I upravo iz toga razloga sve su osovine više postavljene nazad da bi na traktoru bila osnovna težina i lakše radi po previše mokrom tlu.

Zimske poteškoće sa zaoravanjem stajnjaka

Kod zimskog izvoženja, stajnjak se rastura po snijegu ili po smrznutom zemljištu. Gubici u to vrijeme, zbog niskih temperatura, su beznačajni, ali nastaju teškoće u vezi sa zaoravanjem stajnjaka. Iznošenje stajnjaka u proljeće prije drugih radova je povoljno, jer su gubici hranjiva minimalni, a usjev tijekom vegetacije koristi hraniva koja se oslobađaju iz stajnjaka, piše na jednom portalu stručnjakinja savjetodavne službe.


Tagovi

Gnoj Krava Samson Csaba Vrpolje Tlo Oranica Stajnjak Žetva Berba Humus Regulator plodnosti Mikroorganizmi Organsko gnojivo Ugljikov dioksid OPG Degmečić Mineralizacija Csaba Szabo Ispiranje nitrata Sazrijevanje gnoja Izvoženje gnoja


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)