Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novocommerce International
  • 13.07.2019. 10:30
  • Virovitičko-podravska, Gornji Miholjac

John Deere, KUHN i Bednar strojevi mamili uzdahe poljoprivrednika slatinskog kraja

Kako je Novocommerce zastupnik poznatog branda John Deere, sve je i bilo u znaku zelene boje, posebice kombajna T660i, S770i i W440. Pored toga, publici su kod Kordijevih prikazani strojevi marke KUHN i Bednar koje su vukli, dakako, John Deere traktori.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.528
  • 213
  • 0

Na pjeskovitim tlima slatinskog kraja, na njivama OPG-a Kordi, Novocommerce je okupio veliki broj poljoprivrednika da bi pokazao u radu svoje strojeve. Prije svega kombajne, a potom i strojeve za obradu tla. Kao zastupnik poznatog branda John Deere, sve je i bilo u znaku zelene, posebice kombajna T660i, S770i i W440.

Pored toga, publici su kod Kordijevih prikazani strojevi marke KUHN i Bednar koje su vukli, dakako, John Deere traktori. Predstavio nam ih je Thom Gady, direktor Novocommerca zajedno sa svojim suradnicima i komercijalistima Nikolom Pavlovićem i Marinkom Andrakovićem, a sam Thom je na prezentaciji i vozio traktor s nekim od priključaka.

T serija kombajna izvlači maksimum i u teškim uvjetima

Kombajn T660i je posebno bio zanimljiv jer su u John Deeru uspjeli pronaći rješenje kako povećati površinu sita bez dodavanja ikakve težine. To je omogućeno kroz inovativan, lagan dizajn i aluminijsku strukturu što rezultira manjom težinom, smanjujući vršna opterećenja motora te vibracije. To znači da usjevi ostaju duže na situ, maksimizirajući vrijeme čišćenja i minimizirajući gubitke. Tu je i važnost hedera koji besprijekorno kopiraju tlo i u stanju su u najtežim uvjetima pokupiti svako zrno. To je kombajn koji će vam omogućiti da izvučete maksimum iz usjeva, čak i u teškim uvjetima. Ova T serija ne poboljšava samo produktivnost i učinkovitost nego također unaprjeđuje kvalitetu zrna i slame. Dokazan sustav protoka usjeva ne savija ili ne lomi zrno ili slamu te nudi poboljšanu performansu za sve kulture i sve uvjete žetve. Mnoga poboljšanja također su učinjena radi uštede vremena i povećanja učinkovitosti. To uključuje automatski ProDrive mjenjač s brzinama do 40 km/h.

Kombajn John Deere W440 idealan za uske puteve i manje parcele

Kombajn John Deere W440 koji nam je privukao pažnju je namijenjen manjim poljoprivrednicima. Za tamo gdje su uski putevi, lenije i gdje su male parcele, gdje se veliki kombajni ne mogu okrenuti niti ući u njive. Sofisticirana i dokazana tehnologija W serije jamči gladak protok usjeva u svim uvjetima žetve te izvanrednu performansu i izvrsnu kvalitetu slame. Usjev ulazi u bubanj za izvršavanje veličine 660 mm s 10 otresajućih letvi što omogućuje rad bubnja do 25% sporije, osiguravajući izvrsnu kvalitetu slame i manju potrošnju goriva. Letva za pojačavanje koja se brzo uključuje može poboljšati performansu do 10% u primjerice, poljima ječma ili pšenice s osjem.

fdc
John Deere kombajn W440 idealan je za uske puteve i manje parcele

Povećana dužina slamotresa, optimizirani kutovi pojedinačnih kaskada te bolji protok usjeva osiguravaju bolju performansu separacije. Veliki stražnji biter osigurava nježno daljnje kretanje te dodatnu intenzivnu separaciju. Dodatna korpa bubnja može se uključiti primjerice za ječam i pšenicu, povećavajući površinu za aktivnu separaciju.

Ovo je kombajn ipak za srednje i manje poljoprivrednike, u biti one kakvih je u Hrvatskoj najviše. Snažni heavy duty transportni lanci pogonjeni su putem tzv. bubnja otvorenog dizajna, a letve od lanaca uvlačnog grla ne mogu biti oštećene od stranog objekta ulazeći u uvlačno grlo. Bit će uhvaćene od strane zamke za kamenje. Modeli sa šest slamotresa W440 opremljeni su s tri lanca i dvije letve da osiguraju pouzdano uvlačenje mase cijelom širinom od 1.300 mm. Modeli s 5 slamotresa W330 opremljeni s 3 lanca i jednom letvom. Zatezanje lanca i pozicija podešava se sa strane uvlačnog grla.

Unatoč kompaktnim dimenzijama, ovi kombajni imaju veliku površinu izvršavanja. Zahvaljujući velikom bubnju, ovi kombajni osiguravaju glatku vršidbu svih kultura od pšenice sve do kukuruza. Veliki bubanj ima osam otresajućih letvi i promjer od 500 mm, totalnu širinu od 1.110 mm kod W330 ili 1.330 mm kod W440. Ova kombinacija pruža odlično izvršavanje i kvalitetu zrna. Stražnji biter promjera 350 mm odvaja slamu od korpe i usporava ju i seli na slamotrese. On pruža konstantan protok mase.

U ponudi je kod ovog stroja i predbubanj idealan za teške uvjete i kulture koje se teže izvršavaju. Standardan je na W330 modelu, kao dodatna opcija na ovom W440 modelu koji smo gledali na prezentaciji. Ovaj sistem osigurava do 20% bolji učinak izvršavanja i smanjuje opterećenje na glavnu korpu zbog pred izvršavanja. Motor zadovoljava stupanj 4 norme o ispušnim plinovima te ima 6 cilindara, Common Rail sistem ubrizgavanja goriva te koristi SCR katalizator uz korištenje AD Blue tekućine. Pristup motoru i filterima je jednostavan i brz, u najkraćem roku obavite potrebne servise i nastavljate dalje s radom.

John Deere S770i za zahtjevne, guste usjeve i visok kapacitet

Kombajn John Deere S770i bi po mnogima bio taj pravi adut kod svakog, da tako kažemo, velikog poljoprivrednika. Radi se o automatiziranom kombajnu, a krasi ga sposobnost rada s više kultura. Jednostavno se prebacuje s jedne na drugu kulturu, ima prilagodljivo upravljanje. "Uključiš sve što treba i možeš lijepo sjediti u njemu i uživati. On će sve sam raditi", znaju pričati o njemu. A uz to, u Novocommercu nam ističu i odličnu i komfornu kabinu, koja, kako su istaknuli, pored klimatizacije, ima i grijanje. Konstruiran je za zahtjevne, guste usjeve i visok kapacitet.

fd
John Deere kombajn S770i 

Ne samo da žanje više tona na sat, već i smanjuje gubitke i lom zrna tako da više od 99% zrna odlazi u spremnik. Kod ovoga kombajna također dolazimo ponovno do podatka da je prednost jedan rotor. Bolja je kvaliteta slame i zrna nego kod drugih hibridnih sustava. Tehnologija jednog rotora pruža istinsku sposobnost rada s više kultura. Taj je kombajn poseban po tome što je opremljen tehnologijom samopodešavanja. Bilo da se radi o pšenici, kukuruzu ili ječmu, kombajn će se sam podesiti, a jedino što vozač treba izabrati je prihvatljivi rasip. On će tada sve kalibrirati prema tom rasipu.

Ovaj kombajn opremljen je i sustavom kalibraže prinosa i više ne morate mjeriti sadržaj prikolice pa naknadno to kalibrirati, već on to radi s tri senzora. Radi se o kombajnu koji ima jedan protok i poznat je po svojim jako dobrim performansama, a posebno je pogodan za proizvođače sjemenske robe jer ima minimalan lom zrna i mjeri ga ispod 0,27 posto. Jedino ograničenje je brzina šest do osam kilometara na sat s ovim hederom koji smo vidjeli u radu. Znači ograničenje je u motoru. Kada je veliko opterećenje, on će sam malo usporiti, ali nema rasipa zrna. Jedan rotor ono je što S seriju čini tako jedinstvenom. On daje jasne prednosti u odnosu na druge, tradicionalne i hibridne sustave: Umjesto dijeljenja protoka usjeva na dva, zadržava jedan protok usjeva što troši manje energije. Veliki promjer rotora generira veću inerciju od manjih rotora omogućujući manje brzine rotacije. Rezultat? Bolja kvaliteta slame i zrna. U stražnjem dijelu separacija rotorom preostalog zrna postaje dominantnom. Varijabilni Stream rotor više je konusnog oblika sprijeda. Također se i količina vremena u kojem usjev ostaje u rotoru može promijeniti iz kabine. To će varirati intenzitet vršidbe radi reagiranja na vlažne ili suhe uvjete tijekom dana.

fdc
KUHN Performer 3000

KUHN Performer 3000 je izrađen na koceptu "ONE-PASS" što dodatno optimizira rad tj. u svakom se prolazu vrši četiri akcije. Naprijed se ugrađuju dva reda diskova (širina 510mm, debljine 6 mm) koji osiguravaju veliku efikasnost sječe korova cijelom radnom dužinom. Zatim četiri reda klinova do dubine 35 cm koji osiguravaju perfektnu obradu korova i ostataka s tlom.

Vidjeli smo i Cultimer L350 proizvođača KUHN. To je robusni plošni kultivator radne širine tri i pol metra. Koristi se za intenzivno miješanje biljnih ostataka s tlom, sječu korova nakon žetve pri dubinama od 5 do 15 centimetara i olakšano oranje.

Odlična propusnost mase s velikom količinom biljnih ostataka

Sve to je osigurano kombinacijom radnih tijela diskova i valjaka. Cultimer ima klirens, odnosno visinu udaljenosti okvira od tla, od 84 centimetra, što je izuzetno visoko. Omogućava odličnu propusnost mase s velikom količinom biljnih ostataka. Osim noževa, na gruberu se nalaze dodatna bočna krila radne širine do 350 milimetara, koja poboljšavaju učinak sječe korova. Ima devet diskova promjera 450 milimetara koji pospješuju miješanje ostataka s tlom što olakšava razgradnju. Na kraju se nalazi T - ring valjak za nabijanje.

KUHN OPTIMER+ je kratka tanjurača s neovisnim diskovima i idealan je stroj za površnu obradu tla. To olakšava razgradnju organske tvari i sprječava gubitak vlage iz tla. Zbog svog dizajna i robustnosti Optimer jamči impresivan rad u polju. Tzv. T prstenasti valjak omogućuje bolje usitnjavanje i miješanje. Ležajevi se ne moraju održavati što donosi vremensku i novčanu uštedu. Zbog visokog klirensa Optimer+ modeli jamče najsigurniji i neometani rad.

vd
KUHN strojevi osiguravaju izvrsno miješanje biljnih ostataka s tlom

KUHN sijačica integrirana s alatom za obradu pripremu tla - COMBILINER ima veliki kapacitet spremnika i u kombinaciji s rotodrljačom daje odlične rezultate i smanjuje broj prohoda. Opcija "Adjustable lover stop" omogućuje jednostavno podešavanje maksimalne dubine sijanja bilo na mekim ili tvrdim tlima na kojima je potreban pritisak. Pogon je preko kotača koji eliminiraju mogućnost neokretanja zbog gubitka podloge.

Traktor John Deere 6120R s prednjim utovarivačem, 5115M, 6110M, 7250R, 8400R koji je vukao osmobrazdni KUHN-ov plug, 6230R, 6195R, 6155R, 6135R, 7250R koji je pak radio s natježim i najzahtjevnijim strojem, KUHN Performerom. To su sve modeli traktora koji su izvlačili uzdah okupljenih poljoprivrednika u Gornjem Miholjcu kod Slatine.


Fotoprilog


Tagovi

John Deere Kuhn Bednar Gornji Miholjac OPG Kordi Traktor Kombajn


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]