Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Automatizacija poljoprivrede
  • 12.09.2017. 18:00

John Deere ima tehnologiju tešku 305 milijuna dolara!

John Deere traktori bit će opremljeni sustavom "See & Spray"; koji istovremeno uočava i šprica korov te gnoji usjev.

Foto: Facebook/Blue River Technology
  • 2.261
  • 277
  • 0

Tvrtka Deere & Company kupila je robotički startup Blue River Technology, nastao u Kaliforniji i to za 305 milijuna dolara.

Blue River razvio je tehnologiju automatizacije strojeva koji poljoprivrednicima pomažu dijagnosticirati problem/potrebu na polju, procijeniti u kakvom su stanju usjevi te se riješiti korova i to sve u isto vrijeme.

Vidi i riješi

Primjerice, stroj može dijagnosticirati i izvršavati akcije poput odluke da se herbicid rasprši samo po korovu, a izbjegava usjeve ili da, primjerice, istovremeno gnoji usjev.

Ovoga ljeta ta je kompanija realizirala ključnu tehnologiju "See & Spray" (vidi i špricaj, op.a.) za kontrolu korova. Radi se o setu fotoaparata koji su pričvršćeni za raspršivače te identificiraju sve biljke. Ako uoče korov, špricaju ga pesticidom, a kod uočavanja usjeva ispušta nešto gnojiva.

Naravno, svaki poljoprivrednik prilagođava parametre kako želi. Tvrtka tvrdi da ovom tehnologijom može smanjiti agrokemijsku potrošnju za 90 posto.

Preciznija i učinkovitija proizvodnja

Na ovaj se način rješavaju ključna pitanja u poljoprivredi, uključujući pitanje održivosti, smanjenja kemijskih sredstava, nestašice radne snage i korištenja podatakak kako bi se omogućila preciznija i učinkovitija proizvodnja usjeva.

Ovo je prvi sustav koji osim dijagnosticiranja problema i potreba, u realnom vremenu daje i rješenje.

John Deer već duže vrijeme radi na automatizaciji svojih strojeva, ali do sada njihovo najnaprednije vozilo pomaže samo u navigaciji. Još uvijek trebaju čovjeka u kabini i to zato jer je poljoprivreda posao koji je pun raznovrsnih varijabli i neočekivanih zadataka s kojima se mogu nositi samo ljudi.

Kako sustav radi na polju pamuka pogledajte u videu.

Foto: Facebook/Blue River Technology


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]