Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva žitarica
  • 15.09.2022. 07:30

Jednozrnac - raste tamo gdje pšenica ne može

Sadrži manje glutena, otporniji je na bolesti i štetnike, raste i na lošijem zemljištu, a ne podnosi previše vlage

Foto: Depositphotos/nahhan
  • 859
  • 54
  • 0

Jednozrnac Triticum monococcum je poznat i pod nazivima šilj, pir jednozrnac, jednozrna pšenica, speltica ili mala spelta. Jedna je od prvih domesticiranih biljnih kultura i prva žitarica uzgajana na području Balkana. Odlikuje se velikom otpornošću na bolesti i štetnike. Može se uzgajati do 1.000 metara nadmorske visine. Nekada je bio vrlo zastupljen, a danas se najviše uzgaja u Maroku, Francuskoj, Turskoj i na dijelu teritorija bivšeg SSSR-a.

Ima dobro razvijen korijen, a klasić sadrži samo jedno zrno koje ima od 10 do 26 posto proteina te dosta pepela. Masa 1.000 zrna iznosi oko 30 g.

Sadrži manje glutena

Njegovo brašno je žute nijanse u odnosu na pšenično i sadrži manje glutena. Ima orašast okus, a najčešće se koristi umjesto integralnog. Od njega se prave kore za pitu, tjestenina, palačinke, vafli, kolači i razna druga jela koja ne zahtijevaju primjenu kvasca. Također, usvaja manje vode od pšeničnog brašna i nije pogodan za pripremu kruha.

Zrna se u kuhanju mogu koristiti umjesto riže.

No, najviše služi za hranidbu stoke.

Otporan na bolesti i štetnike (Foto: CommonsWikimedia/Sten Porse)

Sjetva i žetva

Ne podnosi gustu sjetvu i zahtijeva nešto veći razmak. Međuredni je 12 do 15 cm, a u redu 2,5 cm. Sjetvena norma je 100 zrna/m². Do polovice listopada se obavlja sjetva ozimih sorti, dok se jare siju u ožujku, odnosno travnju u brdsko-planinskom području. Dubina sjetve se kreće od 1 do 3 cm ovisno o kvaliteti zemljišta.

Sjetvu ozimih žitarica obavite u optimalnim rokovima - koji su?

Jednozrncu odgovara slabija opskrba organskim tvarima u zemlji. Raste tamo gdje pšenica ne može. Ne podnosi previše vlage, odnosno oborine. Period vegetacije traje između 100 i 140 dana, što ovisi o uvjetima uzgoja i klimatskih karakteristika.

Žetva počinje kada biljke dobiju zlatno-smeđu boju, a zanimljiv je tradicionalni način otkrivanja pravog termina - uzgajivači ga određuju tako što zagrizu zrno i ako je tvrdo, pristupa se žetvi. Prosječan prinos je 1 do 3 t/ha.

Pšenica ga je potisnula zbog većih prinosa, više brašna, ali i zbog njegove omotanosti pljevicama na koje otpada 40 posto težine prinosa. Međutim, pljevice imaju prednost nad suvremenim žitaricama. Zahvaljujući njima do zrna ne prodiru mikotoksini.

Zrna se na sobnoj temperaturi mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do dva mjeseca, ako ih stavimo u zamrzivač, tada ih možemo čuvati pola godine ili malo duže. Brašno se može čuvati jedan do dva mjeseca.

Fotografija korištena u tekstu podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Jednozrnac Triticum monococcum Sjetva žitarica Pir jednozrnac Jednozrna pšenica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]