Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 15.04.2015. 19:55

Ječam kao alternativa za skupi kukuruz!

Visoka cena kineskog kukuruza potiče uvoz ječma kao alternativne žitarice, američke cene soje pod pritiskom su useva iz Južne Amerike, a američkom kukuruzu prognozira se pad treću godinu zaredom. Pšenica ponovno dobiva na popularnosti u stočnim hranivima, dok zalihe EU pšenice padaju.

Foto: depositphotos.com
  • 255
  • 4
  • 0

U Kini će ove sezone rasti uvoz ječma, usled visokih cena domaćeg kukuruza. Ječam je procenjen kao dobra alternativna žitarica, puno jeftinija i pogodnija za proizvodnju stočne hrane. Je li ovo prilika za evropski ječam? S napretkom žetve, proizvođači se u SAD - u boje za svoju soju, kako će na tržište i po kojim cenama? S obzirom na rekordne prognoze i južnoameričku žetvu, ne sluti na dobro. Usevi kukuruza u SAD - u su u padu pa su prognoze cena dobre.

U britanskoj stočnoj hrani pšenica zauzima sve veći udeo, nauštrb ječma koji je ove sezone pokupio većinu udela, a zalihe evropske pšenice padaju. Veće globalne zalihe kukuruza i očekivanja novih useva u SAD - u daju naslutiti loše tržišne prognoze.

Kineski uvoz ječma podstaknut visokom cenom domaćeg kukuruza

Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, kineski uvoz ječma u 2014/15. narašće za 23%, što je posledica domaćih cena kukuruza. Pekinško gomilanje zaliha rezultiralo je cenom domaćeg kukuruza koja je za 30% viša od globalnih. Nadalje, kako je ispunjena kvota za kukuruz, mlinovi traže alternativne žitarice kako bi umanjili troškove proizvodnje. Procenjuje se da će oko 20 Mt kukuruza biti zamenjeno alternativnim žitaricama, a neki mlinovi će čak trećinu sirovine zameniti nekom drugom žitaricom.

Ječam je u Kini predstavljen kao sirovina za stočnu hranu samo u 2014., a prema procenama američkog Ministarstva poljoprivrede, uvoz kineskog ječma će rasti oko 6 Mt ove sezone. Većina uvoznog ječma dolazi iz Australije i Francuske, što stvara priliku za povećani izvoz ječma iz EU. Eurostat pokazuje da je francuski izvoz u Kinu u drugoj polovini 2014. bio 925 Kt viši nego prošle godine. Povećan EU izvoz pogoduje potražnji ječma iz Velike Britanije.

Američke cene soje u padu

Pale su cene američke soje, a od argentinskih useva se mnogo očekuje. Kako žetva napreduje, sve više je straha za američku soju. Cene novih žitarica osećaju pritisak rekordne žetve, a cene EU uljane repice slede isti trend i nastavljaju padati.

Šta za proizvodnju znači američki plan setve?

Nedavne prognoze američkog Ministarstva poljoprivrede predviđaju još jednu rekordnu godinu pod američkom sojom, no da bi se to ostvarilo, potrebni su i rekordni prinosi. Istovremeno, američkom kukuruzu prognoziran je pad treću godinu zaredom. Američki farmeri nameravaju posejati 36.1 Mha kukuruza za žetvu 2015.

Ako se prognoze ostvare, usevi će biti manji za 2% nego prošle godine, što će biti treći uzastopni pad. Područje pod kukuruzom biće niže usled rasta troškova i slabijih cena. Prema izveštajima američkog ministarstva poljoprivrede, područje pod sojom u SAD - u u 2015. se procenjuje na 34.2 Mha. Naslućuje se da bi to mogao biti novi rekord, za 1% viši od prošlogodišnjeg.

Povećano područje pod sojom moglo bi doći kao iznenađenje s obzirom na velike zalihe te uljarice i pritisak na cene. Sveukupna površina pod pšenicom je procenjena na 22.3 Mha, za 0.1% manje nego prošle godine. Od toga, 4.9 Mha se očekuje prolećne pšenice (osim durum), u poređenju sa 5.3 Mha posijanih prošle godine.

Pšenica zauzima udeo u stočnim hranivima

Nedavni izveštaji govore da je porastao udeo pšenice u britanskoj stočnoj hrani, i to nauštrb ječma, čija se upotreba smanjuje. Pšenica je u februaru zauzela 69.5% sveukupnih žitarica (pšenica, ječam, kukuruz i zob) u proizvodnji stočne hrane, u poređenju sa prethodnim mesecom kada je njen udeo iznosio 68.2%. Ječam pak čini 22.1% ukupnih žitarica u stočnoj hrani (23.3% u januaru), a količina kukuruza u hranivu bila je ista kao i mesec ranije.

Stočni ječam je posebno kompetitivna žitarica naspram pšenice, posebno u decembru i januaru. No od kraja februara, stvari su se obrnule u korist pšenice, čija je iskorišćenost u stočnoj hrani porasla za 4% naspram 2014., dok je ječma opala za 5%.

U februaru je prosečna cena ječma za stoku ostala slična ceni iz januara, no cena stočne pšenice bila je gotovo 9 £/t niža u poređenju sa januarskim prosekom. Na osnovu toga, pšenica bi mogla povratiti i veći udeo od 69.5%. Ipak, kompetitivnost cene ječma raste - više o tome u sledećem izveštaju.

Niske zalihe EU pšenice ?

Na leđima slabog Evra i brzog izvoznog koraka, procene za zalihe EU pšenice padaju. Poslednja dva meseca, američko je Ministarstvo poljoprivrede redukovalo procene za evropske zalihe žita za 2 Mt. Slaba potražnja i visoka produkcija kukuruza dovele su do toga da se podignu očekivanja globalnih zaliha više od 3 Mt do 188.46 Mt (170.84 Mt prošle sezone). Iako kineske zalihe ostaju nepromenjene na 79.22 Mt, one u jugoistočnoj Aziji ostaju za 1Mt više.

Veće globalne zalihe kukuruza i očekivanja novih useva u SAD - u daju naslutiti loše tržišne prognoze. Uprkos južnoameričkoj žetvi, procene za soju ostaju nepromenjene, osim porasta argentinskog uroda za 1Mt.

Foto: depositphotos.com; @ fotokostic


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Pšenica Evropski ječam Kukuruz Svetsko tržište Žitarice i uljarice Stočna hrana Cene Zalihe Južna Amerika SAD Francuski izvoz Kina


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."