Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 09.04.2019. 10:00

Izvozne cene ruske pšenice ostale nepromenjene

Izvozne cene ruske pšenice nakon prošlonedeljnog trgovanja ostale nepromenjene. U Ukrajini raste proizvodnja žitarica, a Rumunija pojačava izvoz pšenice.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 132
  • 14
  • 0

Izvozno tržište ruske pšenice je prošlu sedmicu završilo bez značajnijih promena cena. Visoke domaće cene i ograničena prodaja poljoprivrednika sprečavaju trgovce da smanje izvoznu cenu. S druge strane, kako prenosi UkrAgroConsult, na izvoznom tržištu, ruska pšenica je i dalje najskuplja i najnekonkurentnija među vodećim međunarodnim dobavljačima. Ishod najnovijeg egipatskog tendera potvrđuje nekonkurentnost ruske pšenice na izvoznom tržištu. Prema preliminarnim podacima iz trgovinskih izvora, martovski izvoz pšenice iz Rusije bio je najniži u poslednje tri godine. Ruski poljoprivrednici su počeli prolećnu setvu pšeniceječma, a tome pogoduju i vremenski uslovi. Iako je napredak setve daleko ispred prošlogodišnjeg, to je ipak znatno lošije nego prethodnih godina.

Rast proizvodnje žitarica u Ukrajini

Proizvodnja žitarica u Ukrajini nastavlja da prati uzlazni trend, tako da je ona u periodu januar-februar 2019. porasla za 26% u odnosu na prethodnu godinu. U izveštajnom periodu, prema izveštaju UkrAgroConsult-a najveći dobitak zabeležen je u proizvodnji oljuštenog, poluoljuštenog ili drobljenog pirinča (+105%). Povećana je i proizvodnja pšeničnog i kukuruznog griza (+ 76% i + 67%). Istovremeno, od januara do februara 2019. godine zabeležen je pad proizvodnje ovsenog i ječmenog griza (za 13% i 6%,).

Ukrajina u EU izvezla 87,7% ukupne količine uljane repice

Ukrajinski izvoznici su tokom 2018. godine, na tržište Evropske unije izvezli 2,14 miliona tona uljane repice, što čini 87,7% ukupne izvezene količine. Kao što je ranije objavljeno, u februaru tekuće godine izvoz repice iz Ukrajine smanjen je za 94,7% na 8.000 tona u poređenju sa 150.000 tona koliko je izvezeno u januaru 2019. godine.

Egipat raspisao tender za kupovinu ulja

Egipatski državni kupac objavio je tender za kupovinu 10.000 tona suncokretovog ulja i 30.000 tona sojinog ulja za američke dolare, kao i 5.000 i 10.000 za te robe, odnosno za egipatske funte, prenosi UkrAgroConsult. Biljna ulja se isporučuju od 1. do 20. maja 2019. godine, a treba podsetiti da je Egipat je na prethodnom tenderu održanom 6. marta 2019. godine kupio 42.000 tona sojinog ulja.

Indija dozvolila uvoz kukuruza po sniženoj ceni

Indija je dozvolila proizvođačima živine i skroba da uvezu do 100.000 tona kukuruza po sniženoj carini od 15%, da bi nadoknadili manjak izazvan štetočinama i sušnim vremenskim uslovima. Međutim, uvezene žitarice moraju biti bez genetski modifikovanih organizama (GMO). Indija, sedmi najveći proizvođač kukuruza na svetu, inače nameće 60% uvozne takse na žito. Zbog oštrog rasta domaćih cena, proizvođači živine i proizvođači skroba tražili su od vlade da dozvoli uvoz pola miliona tona kukuruza po sniženoj stopi. Treba podsetiti i na to da je 2016. godine, Indija dozvolila bescarinski uvoz kukuruza koji je iznosio 181.000 tona.

Raste izvoz rumunske pšenice

Prema podacima iz luka, u februaru 2019. Rumunija je izvezla 303.000 tona pšenice, što je za 88% više nego u februaru 2018, ali 19% manje nego u istom mesecu 2017. godine. Kako izveštava UkrAgroConsultSudan i Egipat bili su ključni uvoznici rumunske pšenice u februaru 2019. godine. U periodu jul-februar u sezoni 2018/19 Rumunija je izvezla 3,73 megatona pšenice, što je 10% više nego u istom periodu lane, ali i za 7% manje u odnosu na rekordni izvoz zabeležen u periodu jul-februar 2016/17. U posmatranom periodu isporuke rumunske pšenice u Egipat porasle su za 19% na 819 hiljada tona. Takođe je velika potražnja iz zemalja EU (Nemačka, Italija, Holandija i Velika Britanija) zbog letnje suše koja je pogodila useve pšenice u nekim delovima Unije.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz pšenice Izvoz uljane repice Žitarice Uljarice Rusija Ukrajina Rumunija Egipat Indija Izvoz Uvoz Tržište


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.