Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 26.03.2019. 10:00

Izvoz ukrajinskog suncokretovog ulja i dalje na rekordnom nivou

Ukrajinski izvoznici su od početka sezone u inostranstvo izvezli rekordnih 2,45 miliona tona suncokretovog ulja. Ta zemlja nastavlja da ubrzanim tempom izvozi kukuruz. Cene ruske pšenice i dalje padaju, dok nasuprot tome dobro napreduje izvoz ječma iz Rusije.

Foto: Despositphotos/jovanjaric
  • 144
  • 9
  • 0

Ukrajinski izvoznici su u januaru 2019. u inostranstvo isporučili 496 hiljada tona suncokretovog ulja, odnosno 16% manje nego u decembru. Međutim, u prvih pet meseci ove sezone postavljen je novi izvozni rekord od 2,45 miliona tona, što je za 15% više nego u istom periodu lane. Kako prenosi UkrAgroConsult lista vodećih uvoznika ukrajinskog suncokretovog ulja nije pretrpela značajne promene. Indija je povećala kupovinu na 38% od ukupne količine izvezenog ulja iz Ukrajine. Istovremeno, značajna povećanja se vide u isporukama u Irak i Egipat. Osim toga, uvoznici iz Evropske unije povećali su kupovinu na 660,8 hiljada tona, dok su pre godinu dana države članice EU kupile 628 hiljada tona suncokretovog ulja iz Ukrajine.

Ukrajina i dalje izvozi kukuruz rekordnim tempom

Ukrajna je u februaru 2019. godine izvezla rekordnu količinu kukuruza za taj mesec - 3,7 miliona metričkih tona, što je najveći mesečni obim još od decembra sezone 2013/14. Prema izveštaju UkrAgroConsult-a, ukupan ukrajinski izvoz kukuruza, u prvoj polovini sezone 2018/19. dostigao je 15,1 megatona, što je za 77% više u odnosu na period septembar-februar prošle sezone (8,5 megatona).

Kina povećala uvoz ukrajiskog kukuruza

Evropska unija, Kina i Egipat su bili najveći uvoznici ukrajinskog kukuruza u prvoj polovini ove sezone, kao i godinu dana ranije. Evropska unija je najveći kupac kukuruza iz Ukrajine. Udeo izvoza se povećao na 63% u prvoj polovini sezone 2018/19, a među evropskim uvoznicima, najveća količina ukrajinskog kukuruza je isporučena je u Španiju - 2,8 miliona metričkih tona. Kina je drugi najveći potrošač kukuruza iz Ukrajine jer je znatno povećala kupovinu u prvom polugodištu 2018/19, na 1,5 megatona. 

Ruske izvozne cene pšenice nastavile su da opadaju prošle nedelje

Izvozne cene ruske pšenice i dalje padaju, pa je tako u sedmici iza nas cena mlinske pšenice pala za 3-5 dolara po metričkoj toni. Kako prenosi UkrAgroConsult, cena pšenice sa 12,5% proteina postala je niža za čak 20 $/t, pod pritiskom pada cena hlebnog zrna na svetskom tržištu i odsustva interesovanja uvoznika za nekonkurentnu rusku robu. 

Jordan povećao uvoz ječma iz Rusije za 12%

Prema preliminarnim podacima Rusija je u periodu jul-januar ove sezone izvezla 3,44 megatone ječma, što je 10% manje nego u istom periodu lane. UkrAgroConsult prenosi da je ta zemlja smanjila isporuke ječma na tržišta: Saudijske Arabije (-9%), Irana (-38%) i Turske (-23%). Istovremeno je primetna tražnja ruskog ječma u zemljama Evropske unije, koje su već uvezle ukupno 154,5 hiljada tona te žitarice. Jordan je takođe pojačao uvoz ječma iz Rusije i to za 12% pa je ta zemlja u posmatranom periodu kupila 464,7 kliotona ruskog ječma.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz suncokreta Suncokretovo ulje Izvoz kukuruza Izvoz pšenice Ukrajina Rusija Kina Jordan Izvoz Uvoz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.