Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rusija
  • 23.09.2017. 09:00

Izvoz poljoprivrednih proizvoda nadmašio izvoz oružja

Naš izvoz poljoprivrednih proizvoda već neko vrijeme nadmašuje izvoz oružja, hvale se u Rusiji.

Foto: Pixabay/kirahoffmann
  • 599
  • 59
  • 0

U Rusiji procjenjuju da bi ovogodišnja proizvodnja poljoprivrednih proizvoda mogla dostići rekord od 133 milijuna tona i da bi Rusija mogla postati najveći svjetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda, a podaci Federalne carinske službe Rusije svjedoče kako je u siječnju ove godine ruski izvoz ovih roba porastao za 41,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Kako kaže Ivan Rubanov, direktor analitičke grupe vladinog odbora za poljoprivredu, Rusija je sada glavni svjetski izvoznik pšenice i raži i među najvećim je izvoznicima ječma, zobi i drugih žitarica.

"Naš izvoz poljoprivrednih proizvoda već neko vrijeme nadmašuje izvoz oružja", rekao je Rubanov. Rusija je rekordne 2014. godine izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 19 milijardi dolara i unatoč prošlim kriznim godinama, tvrde ruski poljoprivredni stručnjaci, izvoz poljoprivredne robe je veći nego izvoz ruskog oružja i vojne tehnike. Izvoz poljoprivrednih proizvoda je u porastu zato što domaće tržište nema potrebu za viškom proizvoda, objašnjava Rubanov i dodaje kako bi "ove godine izvoz poljoprivrednih proizvoda mogao dostići 40 milijuna tona, a to je novi rekord".

Dva su činitelja, kažu, koji osiguravaju rusku konkurentsku sposobnost na svjetskom tržištu.

"To su zalihe hranjive tvari u zemlji i jeftina radna snaga, na što zapravo nismo ponosni. Ipak, ovi faktori nisu bili dovoljni da zadovoljimo potražnju. Tek smo 2014. godine s devalvacijom rublja dobili dodatnu potporu", pojašnjava Arkadij Zločevski, predsjednik Saveza proizvođača žitarica Rusije.

Prošle godine su ruski proizvođači planirali izvesti 42,5 milijuna tona žitarica, ali izvezeno je samo 37 milijuna tona pa je tih pet milijuna tona na domaćem tržištu utjecalo na cijenu. Proizvođači žitarica traže od države neka pronađe nova tržišta ili zamijeniti postojeća kako bi i sav višak mogli izvesti, posebice što opet blago raste cijena pšenice na svjetskom tržištu. Prema podacima Svjetske banke, cijena pšenice je pala s 284,9 dolara za tonu 2014. do 166,6 dolara za tonu 2016. Ove godine cijena je nešto skočila i dosegla 202,5 dolara u kolovozu.

Foto: Pixabay/kirahoffmann


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopće ne mogu uzgojiti. U našim uvjetima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Tagovi

Rusija Pšenica Raž Izvoz Tržište Žitarice Cijena pšenice


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]