Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-nika
  • 05.03.2019. 13:30

Ivo Kelić: Slavol koristim za prihranu na 200 ha, usjevi su stabilni i otporni

U fazi razvoja pšenice izuzetno je bitno da ona bude dobro opskrbljena hranjivim tvarima, stoga tvrtka Agro-nika preporučuje prvu prihranu pšenice Slavolom.

Foto: Agro-nika
  • 4.231
  • 357
  • 0

Vegetativno razdoblje biljke započinje klijanjem, kome prethodi apsorpcija određene količine vode iz tla. Iz nabubrele klice izbijaju korijenčići koji se šire na dolje i stabalce koje ide prema površini. U ovom stadiju, u klici, kao i u ostalim dijelovima zrna, nastaju velike promjene biokemijske i koloidne prirode.

U fazi razvoja pšenice izuzetno je bitno da ona bude dobro opskrbljena hranjivim tvarima, stoga tvrtka Agro-nika preporučuje prvu prihranu pšenice Slavolom u količini od sedam litara po hektaru. Ukoliko je tijekom zime bilo nepovoljnih vremenskih uvjeta za pšenicu, odnosno golomrazica ili je pšenica ležala u vodi, preporuka je, radi što bržeg oporavka biljke, primjena Amiksola - biljne aminokiseline potpuno prirodnog porijekla i to folijarno, u koncentraciji 2-3 litre po hektaru.

Slavol je tekuće mikrobiološko gnojivo, stimulator rasta koji je certificiran za primjenu u organskoj i tradicionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ovaj proizvod je bez kemijskih dodataka i pozitivno djeluje na biljke, zemlju i životnu sredinu. Osim toga:

  • pospješuje rast biljaka
  • povećava razvoj adventivnog i bočnog korijenja
  • povećava aktivnost korijena
  • povećava lisnu masu i aktivnost fotosinteze
  • potiče oprašivanje i razvoj ploda

Bakterije Slavola pozitivno utječu na rast biljaka

Folijarnom primjenom Slavola, auksini (IAA) kroz stome (otvore na površini i naličju lista) ulaze u list i preko spužvastog tkiva dospijevaju u floem. Preko floema auksini dospijevaju u sve dijelove biljaka gdje djeluju na veliki broj fizioloških procesa. Primjenom Slavola bakterije dospijevaju do zemlje i korijena. Imaju sposobnost kolonizacije (naseljavanja) korijenskog sustava, gdje pozitivno utječu na rast biljaka na sljedeći način:

Izravno:

  • ishrana biljaka dušikom (fiksacija dušika, mineralizacija dušika)
  • ishrana biljaka fosforom
  • produkcija biljnih hormona
  • poboljšana dostupnost željeza i drugih mikroelemenata

Neizravno:

  • djeluju inhibitorno na izazivače bolesti kod biljaka (sintetiziraju antibiotike, kompeticija za prostor i hranu u ekološkim nišama)
  • povećavaju otpornost biljaka na bolesti i stres

Slavol utječe na kvalitetu zrna i hektolitar pšenice

U fazi klasanja i cvatnje biljke, čime počinje generativno, odnosno reproduktivno razdoblje, na vrhu stabla formira se cvat u kojoj se nalazi veliki broj cvjetova. Jedan ili više cvjetova formiraju klasiće koji čine osnovne elemente klasa. Upravo su ove faze, zbog svojih specifičnosti i činjenice da se dijelom i u njima određuje potencijal prinosa, idealne za drugu prihranu pšenice Slavolom, također u koncentraciji od sedam litara po hektaru, a čime pored povećanja potencijala prinosa možemo utjecati na kvalitetu zrna i na hektolitar kod pšenice.

Ukoliko se pak u ovim fazama razvoja jave nepovoljni vremenski uvjeti, pojava tuče, napad bolesti i štetočina, tada se preporučuje primjena Amiksola u koncentraciji od 2-3 litre po hektaru, kako bi biljka što lakše prebrodila ovakva stanja stresa.

Nakon poziva i preporuke prijatelja, Ivo Kelić iz Marinaca se odlučio na primjenu Slavola: "Gospodine Keliću, ovo je najbolja stvar koju sam probao - tako je počeo razgovor nakon kojeg sam se odlučio i ja isprobati Slavol. Tretirao sam i šećernu repu, koja je u konačnici imala 20-ak posto veći list nego ona koja nije bila tretirana. Korijen je bio puno veći. Od 2012. godine koristimo Slavol na svih 200 hektara."

Za više informacija o prihrani pšenice, obratite se tvrtki Agro-nika na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Agro-Nika Pšenica Slavol Prihrana


Partner

Agro-nika d.o.o

Hrvoja Vukčića Hrvatinića br.2, 32000 Vukovar, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 550 719, e-mail: agro.nika@hotmail.com web: https://agro-nika.com/