Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 03.05.2022. 10:10

Ivan Han: Hraniva u tlu ove će godine biti, problem bi mogao nastati u narednim

Ova bi godina zbog preostalih hraniva u tlu mogla biti uspješna i s manjom prihranom. No, problem bi mogao nastati u narednim godinama, upozorava viši stručni savjetnik za ratarstvo Ivan Han.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 691
  • 65
  • 0

Da je proljetna sjetva lakša i kvalitetnija u odnosu na jesensku, kazao je Ivan Han, viši stručni savjetnik za ratarstvo Poljoprivrednoj televiziji.

"Te su površine prošle osnovnu obradu tla, a struktura mu treba biti da takva da grudice nisu veće od veličine oraha", istaknuo je. Kako dodaje, najpovoljnije vrijeme za sjetvu je kada temperatura na sjetvenoj dubini od 5 cm iznosi 10°C.

Brojne kulture su već zasijane. "Posijana je značajna površina kukuruza i soje, a uskoro će krenuti sjetva suncokreta i krumpira", rekao je savjetnik Han.

No, kaže, zbog visoke cijene gnojiva poljoprivrednici kalkuliraju s gnojidbom. "Prinos ovisi o vremenskim uvjetima, no na njega će se sigurno odraziti i manja gnojidba", dodaje.

Folijarna gnojiva su povoljnija, no on ističe da nisu dostatna prihrana za dobivanje maksimalnih uroda.

"Ova bi godina zbog preostalih hraniva u tlu mogla biti uspješna i s manjom prihranom. No, problem bi mogao nastati u narednim godinama u slučaju da cijena ne dođe na neku za poljoprivrednike prihvatljivu razinu", zaključio je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Proljetna sjetva Gnojidba Hraniva Ivan Han


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]