Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 25.05.2020. 16:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Đurđin

Ivan Dulić: Gruber LEMKEN Karat 9 efikasan i dugovečan

Veliki broj meštana Đurđina, koji se bave poljoprivredom, svoje poverenje dali su kompaniji LEMKEN i njihovom gruberu modelu Karat 9. Među njima je i Ivan Dulić, koji kaže da ovu mašinu ne bi menjao ni za šta na svetu.

Foto: Lemken.com
  • 1.325
  • 140
  • 0

Ivan Dulić iz Đurđina, nadomak Subotice, poljoprivredom se bavi od 1989. godine, kada je napustio studije na Višoj tehničkoj školi i vratio se na salaš kod oca. Danas obrađuje oko 100 hektara i na tim površinama uzgaja pšenicu, ječam, uljanu repicu i kukuruz.

Priseća se da su poljoprivrednici tog kraja uz pomoć konja, a kasnije i traktora, nekada koristili plug za ugar, odnosno ugarili, plitko uzoravali zemljište, kada se završi žetva. Gruber LEMKEN Karat 9 je savremena zamena za plug i veliko olakšanje poljoprivrednicima.

 "Gruber Karat 9 sam nabavio pre tri godine, a za LEMKEN sam se odlučio jer je najbolji. Prezadovoljan sam mašinom. Isključivo ga koristim za ljuštenje strnjišta, i to posle pšenice, ječma i uljane repice. Moguće je i nakon kukuruza, ali mora biti dobar kukuruzni adapter kako bi isitnio masu. Gruber je bolji od tanjirače zato što ona povremeno propusti korov jer radi površinski, a gruber ispod zemlje. Kada namestite odgovarajuću dubinu, bićete sigurni da je kompletna površina skinuta i obrađena", objašnjava naš domaćin.

LEMKEN Karat 9 pogodan i za površinsku obradu i veće radne dubine

Da su stanovnici Đurđina uočili prednosti ovog savremenog kultivatora, odnosno grubera LEMKEN Karat 9 najbolje govori činjenica da mnoštvo poljoprivrednika ovog kraja upravo sa ovom mašinom sprovodi čitav niz operacija na obradi zemljišta. Pogodan je kako za male radne dubine za suzbijanje korova, tako i za veće za popravku strukture zemljišta.

Gruber Karat 9 ima radni zahvat od tri metra, a prema rečima našeg sagovornika, ova mašina je gotovo pa neuništiva.

Gruber Karat 9 ima radni zahvat od tri metra (foto: lemken.com)

"LEMKEN Karat 9 agregatiram sa traktorom od 160 konjskih snaga, a radna brzina mu je devet na sat. U zavisnosti od vlage zemljišta i intenziteta korova, zemljište je potrebno obraditi do dva puta, s tim da se u drugom prohodu treba ići nešto dublje. Inače, ja ga koristim na dubini od osam do 10 centimetara. Ako će biti redukovana obrada onda idem na 18-20 cm. U subotičkom ataru zemljište je blago peskovito, ali mislim da bi savršeno funkcionisao i na drugim tipovima zemljišta, tvrđim kakvo je u Banatu i Sremu“, ističe Ivan Dulić.

Brza i jednostavna promena radnih tela

LEMKEN Karat 9 pogodan je za površinsku, srednju i duboku obradu tla u nekoliko faza. Može da radi do dubine od 30 centimetara, a intenzitet obrade se može prilagoditi različitim zahtevima.

Ukoliko ima slobodnog prostora i vremena, naš sagovornik se bavi i uslužnom obradom zemljišta. Do sada je, kaže, nebrojeno puta koristio gruber LEMKEN Karat 9 i nikada ga nije izneverio.

"Na rotorima postoje četiri ležaja, ali u dobrom su kućištu, tako su dobro upakovani da ne može da uđe prašina. Dugo mogu da rade i da se koriste. Ja ih do sada nisam menjao. Jedna od velikih prednosti grubera LEMKEN Karat 9 je što ima brzu i jednostavnu promenu radnih tela. Praktično za deset minuta je taj posao gotov. Značajna ušteda na vremenu“ objašnjava Dulić.

Gruber Karat 9 broji sedam različitih vrsta radnih organa, pa se kultivator može koristiti u širokom dijapazonu. Sa razmakom od 28 cm između radnih organa dobija se dobro izmešan ceo profil na dubini od pet do osam centimetara, a usmerivači su takvog oblika da obezbeđuju ravnomerno mešanje zemljišta sa minimalnim utroškom snage. Paralelogramski mehanizam obezbeđuje automatsko podešavanje dubine konkavnih diskova i valjaka.

Za više informacija o ovom i ostalim modelima, obratite se kompaniji LEMKEN na jedan od niže navedenih kontakata!


Tagovi

LEMKEN Karat 9 Gruber Ivan Dulić LEMKEN Obrada zemljišta Kultivator


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)