Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 25.09.2022. 16:30

Isplati li se navodnjavanje kukuruza sustavom kap po kap?

Rumunjski poljoprivrednik Craciun Nicolae Claudiu odlučio je u suradnji s tvrtkom PIPELIFE ovaj sustav navodnjavanja postaviti pokusno na 10 hektara. Opisao nam je postupak, ali i ostvarene prinose.

Foto: PIPELIFE Hrvatska
  • 5.365
  • 532
  • 0

Kako su ekstremni vremenski uvjeti sve češća pojava, posebice smo to vidjeli ovo sušno ljeto koje je nanijelo velike štete i na ratarskim usjevima, posebice kukuruzu, mnogi se odlučuju za postavljanje sustava navodnjavanja. 

Da bi osigurao žetvu visokih prinosa unatoč navedenim izazovima, poljoprivrednik Craciun Nicolae Claudiu iz Dumbrave u Rumunjskoj odlučio je testirati sustav kap po kap. Od ukupne poljoprivredne površine od 30 ha, za pokus je odabrao 10 ha kukuruza, što mu je omogućilo izravnu usporedbu navodnjavanog obradivog zemljišta i nenavodnjavanih polja.

U suradnji sa stručnjakom za navodnjavanje iz tvrtke Pipelife, osmišljeno je suvremeno rješenje koje uzima u obzir terenske uvjete, uključujući tip usjeva, tlo, oborine, primjenu gnojiva, izvora vode itd.

"Za ovu vrstu navodnjavanja ugradnja je prilično jednostavna. Za polaganje trake bio je potreban traktor. Upotrijebljena je traka kap po kap s razmakom od 30 cm između kapaljki. Protok na svakoj kapaljci je bio 1,6 l/h, a dovodni cjevovod layflat 4", opisuje Claudiu dodajući da je instalaciju postavio gotovo sam, tako da je imao minimalne izdatke.

Brza i jednostavna ugradnja

Troškovi su se odnosili na upotrijebljeno dizel gorivo i dva radnika, a proces ugradnje trajao je svega tri dana.

Traka za navodnjavanje položena je u svakom drugom redu usjeva

Iz PIPELIFE Hrvatska pojašnjavaju da mu je na temelju postojećeg izvora vode i pumpe predložena potrebna oprema sa svim specifikacijama. Ugrađen je tako disk filter za samočišćenje koji odstranjuje prljavštine i čestice tla koje bi mogle uzrokovati začepljenje u sustavu. Nakon što su nečistoće filtrirane, glavni i lateralni cjevovodi isporučuju vodu za svaku biljku.

Traka je, dodaju, postavljena na tlo u svakom drugom redu polja, a poljoprivrednik je sam odlučio koliko vode treba isporučiti kroz traku kap po kap te je udaljenost između kapaljki prilagođena u skladu s tim. 

"Precizno vrijeme ugradnje ključno je za uspjeh sustava Ugradnja se mora provesti u ranim fazama rasta biljke kako bi kukuruz imao dovoljno vremena za razvoj. Kada biljke imaju 6-8 listova, trake kap po kap moraju se položiti na tlo i pustiti u rad", napominju iz ove tvrtke. 

"Tijekom razdoblja od dva mjeseca kukuruz se zalijevao svakih osam dana", otkriva Claudiu navodeći da unatoč izazovnim uvjetima, kao što su odgođena i preduboka sjetva, hibrid kasnog kukuruza i temperaturni ekstremi, rezultati govore sami za sebe.

Navodnjavano polje imalo je prinose od 12 do 14 tona/ha, u usporedbi s 2-3 tone/ha na poljima kukuruza koja nisu navodnjavana. "Ugradnjom sustava kap po kap postignuti su prinosi 4-6 puta veći od prosječnih", ponosan je ostvarenim. 

Proširenje sustava navodnjavanja na svih 30 hektara 

"Vrlo sam zadovoljan ovom godinom, pa planiram proširenje na svih 30 ha", kaže Claudiu, koji je usjev poorao u jesen, pripremio za sjetvu u proljeće, a u sjetvi primijenio 200 kg/ha osnovnog gnojiva, dok je tekući dušik u istoj količini aplicirao kroz sustav kap po kap.

Ostvario je prinose 4-6 puta veće od prosječnih 

U sljedećim sezonama samo će kapaljke trebati zamijeniti, a sam sustav zahtijeva minimalno održavanje. 

"Imajući PIPELIFE kao pouzdanog partnera, poljoprivrednik se može osloniti na najboljeg mogućeg savjetnika", zaključuju iz ove tvrtke i pozivaju sve zainteresirane da za informativnu (neobvezujuću) ponudu za navodnjavanje ispune priloženi obrazac. 


Fotoprilog


Tagovi

Navodnjavanje Sustav kap po kap Pokus PIPELIFE Navodnjavanje kukuruza Prinos Craciun Nicolae Claudiu


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

PIPELIFE HRVATSKA

Prosinačka 7, 10431 Kerestinec, Sveta Nedelja, Hrvatska
tel: +385 99 543 6468, e-mail: davor.gajsek@pipelife.com web: https://www.pipelife.hr/