Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 27.08.2013.

Inovacije građene na tradiciji - Amazone

150 godina proizvodnje poljoprivrednih strojeva u Leipzigu

  • 1.792
  • 164
  • 0

Pod stručnim vodstvom tvrtke Agronom posjetili smo tvornicu Amazone u Leipzigu. Amazone ove godine obilježava jubilej od 150 godina proizvodnje poljoprivrednih strojeva te su sazvali press konferenciju na koju se odazvalo preko 150 novinara iz 25 zemalja. Press konferencija je ujedno bila svojevrsna uvertira međunarodnom sajmu poljoprivrednih strojeva Agritechnica koji će se održati u Hannoveru od 10. do 16. studenog 2013. godine.

Korijeni tvrtke sežu u davnu 1863 kada je Rudolph Sack osnovao tvrtku. Ovaj je poljoprivrednik bio pionir poljoprivredne tehnologije koji se danas slovi za izumitelja željeznog pluga. Rudolph Sack je ujedno i otac industrijske proizvodnje poljoprivrednih strojeva u Njemačkoj. U vrijeme rođenja Rudolpha plugovi su se uobičajeno radili od drveta, isključivo po narudžbama u lokalnim kovačnicama. Teški i nepraktični za rukovanje te spori za rad trebali su preinake.

Mladi i nadareni Rudolph radio je na svojem obiteljskom gospodarstvu, ali je vodio i druga imanja. Od 18 do 24 godine stječe vrijedna iskustva u rukovanju poljoprivrednom mehanizacijom te postaje stručnjak u obradi tla. Uz pomoć lokalnog kovača g. Knoppa napravio je željezni plug koji je zamjenio dotadašnji drveni. Za rad s ovim plugom bilo je potrebno samo pola vučne snage u odnosu na ostale plugove, a sam plug je "okretao" i "mrvio" tlo mnogo bolje.

Osim izrade željeznog pluga, Rudloph je radio na unapređenju ostalih poljoprivrednih strojeva. Sve je inovacije zaštitio patentima. 1863. godine odustaje od vođenja roditeljskog imanja i posvećuje se izgradnji tvornice Rud. Sack u Leipzig - Plagwitz. Tijekom slijedećih godina nastavlja se rast najveće Njemačke i jedne od najvećih svjetskih tvornica za poljoprivredne strojeve. 1883 godine tvornica zapošlja 630 djelatnika te je napravljen 100 000-i plug. 50% proizvedenih strojeva izvozilo se u europske zemlje. Velika prekretnica u poslovanju načinjena je 1889. kada su pustili u rad vlastitu ljevaonicu čime su dobili veću trajnost strojeva. Postavili su standarde u proizvodnji plugova koje su mnogi kopirali.

Rudolph Sack umire 1900, ali ostavlja Njemačkoj svoje životno djelo koje je postalo prekretnica za Njemačku industriju poljomehanizacije. Dokazao je da je inovativni talent u mogućnosti razviti modernu poljoprivrednu tehnologiju. Mnogi drugi poduzetnici slijedili su njegov primjer poslovanja, a među njima je bio i Heinrich Dreyer, koji je postavio temelje za današnje Amazonen - Werke sa svojim poduzećem "Heinrich Dreyer, Gäste", koje je osnovano 1883.

Povratak proizvodnji plugova u 2013

U 2013. Amazone nastavlja sa kontinuiranim razvojem poljoprivredne mehanizacije i inovativnim pristupima novim rješenjima, vraća se proizvodnji pluga te proširuje svoj program obrade tla. Sa ovom važnom inovacijom u širenju proizvodnog programa Amazone nastavlja dugu i uspješnu tradiciju proizvodnje pluga.

Prema riječima Christiana Dreyera, predstavnika četvrte generacije Amazonea, glavne prednosti u odnosu na konkurenciju je pristup radniku koji se uklapa u cjelokupnu viziju poduzeća odnosno pravcu djelovanja. Amazone je obiteljska tvrtka, a radnici često rade generacijama (otac - sin).

"Na prezentaciji je stavljen naglasak na novi plug Cayron te program strojeva iz sjetvene tehnike. Sijačica Cirrus predstavlja bitnu ponudu u prodajnom asortimanu Amazonea. Također trebamo spomenuti i prskalice među kojima bih istaknuo Panteru - samohodnu prskalicu koja je sve traženija na svjetskom tržištu.

Sa druge strane, kada je riječ o rasipačima mineralnog gnojiva imamo izuzetno važan novi rasipač koji ima oznaku TS i od kojega najviše očekujemo, predviđen je za najveće radne učinke.

Također bih izdvojio u okviru sjetvene tehnike Vario T - univerzalni okvir na kojemu možemo birati hoćemo li koristiti sjetvene agregate za okopavine ili sijačice za strna žita", ističe Christian Dreyer.

Plan Amazonea je doseći pola milijuna eura prometa u 2013. te kontinuirano raditi na razvitku ove obiteljske tvrtke sa tendecijom širenja na Hrvatsko, Mađarsko i Srpsko tržište.

Christian Dreyer naglašava da je suradnja Amazonea i hrvatskih poljoprivrednih proizvođača iznimno uspješna te vidi velike potencijale daljnjeg razvitka ovog tržišta na kojemu su prisutni od 1987.godine.

Amazone ima 4 osnovna proizvodna programa - rasipači mineralnih gnojiva, prskalice, sjetvena tehnika, alati i strojevi za obradu tla. Svi ovi segmetni su na istoj razini proizvodnje te je teško istaknuti koji je najprodavaniji.

Na upit o veličini proizvodnje g. Dreyer je naglasio da su proizveli milijunti rasipač, a kod sjetvene tehnike i sijačica preko 15 000 proizvedenih jedinica u 2013. godini. Cilj Amazonea je biti korak ispred konkurencije te stvoriti inovativnu tehnologiju koja će omogućiti još veće prinose. Svi odjeli u tvrtci povezani su i ovise o međusobnoj timskoj suradnji što čini osnovicu uspješnog poslovanja.

Svi strojevi prolaze pomna ispitivanja prije isporuke kupcima. A jedna od zanimljivosti je i da tvornica posjeduje preko 770 hektara obradivih površina na kojima vrše ispitivanja strojeva - Field demo. Tvornica u Leipzigu okružena je sa 40 hektara obradivih površina na kojima se siju razne kulture i vrše mjerenja prinosa. Rezultate mjerenja i korištene tehnike dostupne su svima i nalaze se na Amazoneovim web stranicama.

Tvornica u Leipzigu zapošljava preko 190 zaposlenika, dok sveukupno 1800 ljudi radi za Amazone u drugim tvornicama i predstavništvima diljem svijeta. Tvornica se proteže na površini od 205 000 m2. Od 1998. godine u razvitak Amazonea investirano je 30 milijuna eura. Osnovni temelji djelovanja su povjerenje, ekonomska održivost i inovativnost.

Paralelno sa porastom prodaje Amazone je proširila proizvodne i administrativne kapacitete te razvojne centre. Planovi za 2014. su optimistični i orijentirani na razvoju novih tržišta. Na Agritechnici biti će predstavljeni najnoviji kultivatori i sijačice te ostali prodajni program.

Cayron 200 - novi plug u ponudi Amazonea

Cayron 200 je novi plug u ponudi Amazonea. Napravljen je za traktore od 240 konjskih snaga i bit će dostupan s pet i šest brazdi.

Plug Cayron 200

S razvojem pluga Amazone dokazuje svoj inovativni pristup tržištu i kontinuiranu želju za poboljšanjem odnosno olakšanjem poljoprivredne proizvodnje. Uzdužna udaljenost "tijela" (odnosno razmak od tijela do tijela) pluga je 100cm, visina okvira 83 cm što omogućava nesmetan protok velike količine organskih tvari tijekom npr. obrade strništa kukuruza. Na plugu Cayron 200 V širina brazde je podesiva na 30 - 55cm što omogućuje prilagodbu različitim uvjetima rada.

Sam dizajn pluga omogućuje laganu vožnju po cestama i rad na polju. Podešavanje radne dubine obavlja se mehanički. Cayron 200 V dolazi sa hidrauličnom opremom.

Samohodna prskalica Pantera - brža, jača sa više učinka

Za 2014. Amazone je napravio preinake na samohodnoj prskalici kako bi imala još veći učinak. U razvoju prskalice povećan je obujam spremnika 4500 l (stvarni obujam 4.800 l) kako bi njen rad bio učinkovitiji.
Pomicanjem spremnika za čistu vodu na stražnji dio stroja, pumpe su u potpunosti integrirane što znači da i kraća duljina crijeva te novi optimizirani sabirni prostor spremnika jamče rasprskivanje sveg materijala, čak i na kosim terenima.

Samohodna prskalica Pantera

Za optimalne uvjete rada Amazone nudi kabinu opremljenu sa filterima zraka 4. kategorije (prema normi EN 15695) sustava filtracije. Svi potrebni ulošci filtera su dostupni u kabini kako bi se spriječilo ulaženje kapljica ili prašine. Sigurnost vozača je na najvišoj razini te je u kabini kontinuirano prisutan svježi zrak.

Pantera dolazi sa novim 6-cilindarski motor Deutz koji omogućuje razvijanje brzine od 50 km/h. Sa 218 KS i 160 kW kapacitet motora je povećan za 10% te je u potpunosti u skladu s 3B standardu norme emisije ispušnih plinova. Ovo povećanje kapaciteta dolazi na vidjelo u teškim uvjetima rada odnosno na nakošenim terenima gdje Pantera dobiva dodatnu snagu za svladavnje prepreka.

Eco sustav upravljanja motorom osigurava nisku potrošnju goriva, a novi diskovi kočnica sigurnu vožnju i kratak zaustavni put.

Pantera 4502 ima razmak od tla od 1,2 m (s gumama 520/85R42) što ju čini prilagodljivom svim uvjetima rada. Opcija za podešavanje visine dostupna je na modelu u 2014. godini kako bi primjena sredstva za zaštitu usjeva ( kao što su npr. kukuruz ili suncokret) bila što učinkovitija. Pantera 4502 može doseći visinu 1,74m od tla na stazi širine 2,25 m (2,4 m ovisno o gumama).

Nova vučena sijačica Cirrus 03

Godinama je "obitelj" Cirrus sijačica dobro poznata u Amazoneovom programu sjetvene obrade tla. 2014. godine se serija 02 zamjenjuje serijom 03 koja će obuhvatiti modele od 3, 3.5 i 4m radne širine (Cirrus 3003, 3503, 4003) i sklopivi 6 m Model (Cirrus 6003-2). Zapremina spreminka standardnog modela je 3.600 l.

Cirrus sijačica

Cirrus 3003 Compact je posebno namjenjen malim obradivim površinama, iznimne manevarske sposobnosti zahvaljuje međuosovinskom razmaku od 550mm. Volumen spremnika je 3000 l.

S Matrix gumama, novorazvijeni za Cirrus 03 doseže brzine od 40 km/h na cesti. Ovo je bitna komponenta za srednja poljoprivredna gospodarstva koja nemaju mogućnosti punjenja na polju.

Radna dubina diska podešava se iz kabine. Cirrus dolazi sa novim Matrix gumama dimenzija 400/75 R17.5 koje imaju promjer od 880 mm i širine od 410 mm (4 reda, svaki s 12,5 cm ili 3 reda svaki sa 16,6 cm). Kombinacija velikog promjera, zajedno s novim profilom, pruža vrlo dobar učinak okreta - a time i manju vučnu snagu.

U prilogu članka nalazi se foto galerija sa press konferencije.


Fotoprilog


Tagovi

Amazone Sijačice Plug Prskalica Tvornica Leipzig Christian Dreyer


Autorica

Maja Bakota

Više [+]

Maja je administratorica/urednica AgroKluba. Završila je diplomski studij financijskog managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Zanima se za društvene mreže, community management i SEO. Osebujnog glazbenog ukusa :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce