Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje Amazonije
  • 21.07.2020. 15:00

Ilegalno krčenje Amazonije kako bi EU imala dovoljno soje?

Prema najnovijim podacima, oko 20 odsto godišnjeg izvoza iz Brazila u Evropsku uniju plod je ilegalno iskrčenog zemljišta. Na tom zemljištu je proizvedeno oko dva miliona tona soje koja se izvozi u EU za ishranu stoke.

Foto: Jumpstory
  • 196
  • 75
  • 0

Petina izvezene govedine i soje iz Brazila u Evropsku uniju proizvodi se na zemlji koja je bila ilegalno iskrčena, navodi se u izveštaju časopisa Science.

Javio se snažan otpor nekih evropskih zemalja zbog potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Merkosura koji čine Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj zbog povećanog krčenja šuma Amazonije u Brazilu od kada je Žair Bolsonaro postao predsednik.

Oko 20 odsto izvoza iz Brazila u EU plod ilegalnog krčenja šuma?

Desetak istraživača iz tih zemlja, ali i Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država, koristilo je softver za analizu 815.000 ruralnih poseda i identifikovanje područja ilegalnog krčenja šumskih površina u Amazoniji i Ceradu, ogromnoj tropskoj savani u središtu ove južnoameričke države.

Zašto raste proizvodnja šećera od šećerne trske u Brazilu i Indiji?

"Između 18 i 22 odsto, a možda i više, godišnjeg izvoza u Evropsku uniju plod je ilegalnog krčenja šuma", rekao je Raoni Rahao, vođa projekta i profesor na tamošnjem Federalnom univerzitetu Minas Žerais (UFMG). Uprkos tome, autori naglašavaju da blizu 80 odsto poljoprivrednika poštuje Zakon o šumama i da bi novi softver omogućio vlastima da preduzmu brze i odlučne mere protiv prestupnika.

Za sve kriva politika?

"Brazil ima priliku da postane ekološka svetska sila koja štiti ekosisteme i istovremeno hrani svet", naveli su autori izveštaja. "Zemlja već ima sredstva i za to joj je potrebna samo politička volja", dodali su. Ipak, čini se da kreću u suprotnom smeru.

Profesor Britaldo Soares - Filho, jedan od autora studije i istraživač na UFMG-u, za to krivi politiku koja ohrabruje krčenje šuma i njihovo pretvaranje u zemljišta, a u vezi sa Bolsonarovom podrškom otvaranja autohtonih rezervata i zaštićenih područja za rudarstvo i poljoprivredu.

Ove godine rekordno krčenje površina Amazonije

Prema službenim podacima, u prvoj polovini ove godine iskrčeno je rekordnih 3.700 m2 Amazonije, što je 25 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Stravični požari širom Amazona - dim se vidi čak iz svemira

"Krčenje šumskih površina radi poljoprivredne industrije uništava Amazoniju da bi se zadovoljio evropski apetit", naveli su autori. Naglasili su i da dva miliona tona soje proizvedene na ilegalno iskrčenom zemljištu svake godine stigne u zemlje Evropske unije. Takođe, Brazil je najveći svetski proizvođač soje koji je udvostručio njenu proizvodnju u poslednje dve decenije, a očekuje se da će se u narednih 10 godina proizvodnja dodatno povećati.

U izveštaju piše i da uzgajivači svinja u Evropskoj uniji i najveći svetski izvoznici svinjskog mesa zavise upravo od brazilske soje za ishranu stoke.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Brazil Amazonija Krčenje šuma Ilegalne površine Soja Uzgoj svinja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]