Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Perić
  • 03.05.2018. 09:15

Igor Perić slučajno je ušao u eko proizvodnju lucerne, prinosi su manji, ali kad se nađe dobro tržište - isplati se

Trenutno smo se bazirali na uzgoj lucerne jer nije previše zahtjevna dok se malo ne snađemo u vezi  potražnje i tržišta, iskreno kaže Igor Perić.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 3.782
  • 174
  • 0

Priča o ekološkoj proizvodnji uvijek je zanimljiva. I dok smo ipak navikli da je ekološko nešto u proizvodnji voća i povrća, u ratarstvu je to ipak rijeđe. Ili ne toliko rijeđe koliko medijski i javno možda manje zanimljivo. No ekološka proizvodnja lucerne i Igor Perić iz Samatovaca itekako su zanimljivi. Mjesta tik do Osijeka. Ili Valpova. Kako se uzme. Igor radi u gradu, a na svom malom OPG-u proizvodi eko lucernu.

Kod njega ima i kokoši trkačica, i ovaca, i svinja. Po par primjeraka i za svoje potrebe i za nadopunu kućnog budžeta. Međutim, prvo nas je ispred kuće u Samatovcima dočekao na livadi sa svojim konjem. U dvorištu otac Vlado i majka Jasmina u redovitim poslovima oko vrt i stoke. Hrvatski hladnokrvnjak veselo je skakutao oko Igora dok nam je pričao o svojim ambicijama.

Igorovo je dvorište puno životinja, među njima je i hrvatski hladnokrvnjak

"OPG sam preuzeo od oca u siječnju ove godine. Ušli smo u ekološku proizvodnju sasvim slučajno na nagovor prijatelja iz škole", priča Igor. Trenutno smo se bazirali na uzgoj lucerne jer nije previše zahtjevna dok se malo ne snađemo u vezi  potražnje i tržišta. Probleme mi stvara loša kvaliteta tla koju obrađujemo, ističe Igor objašnjavajući da je slabije kvalitete jer su dosta podvodna, pa čak malo i kisela. Znalo se događati da lucerna s proljeća kad ju posiju do jeseni jednostavno nestane.

Prinos manji nego u konvencionalnoj proizvodnji 

Ove godine bih probao posijati i pir. Čuo sam dosta pozitivnih stvari o tome pa mislim da bi valjalo probati. Lucernu imam na mjestima gdje je već treću godinu i super je kao i prve godine, ali dogodilo nam se i to da je te godine kada smo je posijali na proljeće, do jeseni jednostavno nestala pa sam išao te godine opet u jesen u novu sjetvu. Sijemo oko 1.315 kg po jutru", objašnjava Perić tehnologiju.

Veliki problem mi stvara to što kod nas nema zemlje za zakup pa trenutno radim oko osam hektara, što je za živjeti od poljoprivrede premalo. Cilj mi je proširiti gospodarstvo i tako da mi je svaki komadić zemlje dragocjen. 

Priprema tla za lucernu je pomalo i zahtjevna, jer ova kultúra treba dobro pripremljeno tlo, i zato bi bilo dobro razbaciti stajnjak i da njiva nije podvodna.  Poželjno je, kaže, i da bude što ravnije radi lakšeg košenja i skupljanja. "Početkom svibnja planiram krenuti u košnju u koju krećem kada procvate do 10% lucerne. Onda je najbolje kvalitete. Razbacujem i skupljam rano ujutro ili po noći da list lucerne ostane i da ne izgubi na kvaliteti, ali opet treba gledati da nema previše rose kako se ne bi pojavila plijesanj", kaže naš domaćin koji ima posijan i jedan hektar tritikala, i oko pola jutra zobi za svoje potrebe, odnosno za konja.

Za eko proizvodnju ističe kako je prinos manji od konvencionalne proizvodnje jer su ekološki dozvoljena gnojiva čak i do 45 puta skuplja. Ali kada se pronađe dobro tržište isplatilo bi se.

Želja mu je proširiti i modernizirati proizvodnju 

"Veliki problem mi stvara to što kod nas nema zemlje za zakup pa trenutno radim oko osam hektara, što je za živjeti od poljoprivrede premalo. Cilj mi je proširiti gospodarstvo i tako da mi je svaki komadić zemlje dragocjen. Mehanizacija s kojom radim je dosta stara. Neka čak dva puta starija od mene, približno 35 godina. Ali mogu vam reći da uz redovno održavanje i redovan servis radi kao i ona "nova ispod čekića" a pokušavam sve strojeve održavati u što boljem stanju. No godine čine svoje pa nekada se i dogodi da koja sitnica se pokida, ali pošto je većina stvari jednostavna za popraviti popravke radimo u većini slučajeva sami", priča Igor pozirajući kraj svojih traktora IMT 577 i 533.

Prijavit će se na mjere ruralnog razvoja 

Namjerava se prijaviti u lipnju za mjeru 6.3. Programa ruralnog razvoja za mala poljoprivredna gospodarstva, jer za ostale mjere baš i nema uvjete i nada se da će uspjeti i proći na natječaju. Želja je u svakom slučaju modernizirati proizvodnju i olakšati si rad, smanjiti vrijeme obrade i prohode, kaže ovaj mladi Samatovčanin koji za nadzor u eko proizvodnji surađuje s Agribiocertom s kojima je, kako kaže, zadovoljan jer odlično obavljaju posao i sve na vrijeme.

"Detaljni su, veoma pristupačni i objasne sve što me zanima. A tržište? Što se tiče tržišta za lucernu dogodi se da jedne godine u kratkom roku se proda, a bude i toga da se jedva proda", kaže na kraju Igor.


Povezana biljna vrsta

Lucerna

Lucerna

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerna se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Samatovci Eko lucerna Igor Perić Lucerna


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/