Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer dan polja
  • 08.06.2022. 13:30
  • Osječko-baranjska, Brođanci

Idemo dalje u smjeru visokih prinosa, repice s visokom uljnošću

Naš brend i dalje ide u smjeru visokih prinosa, odnosno rezultata repice s visokom uljnošću što je vrlo značajno jer će se plaćati sada i po kilogramu i po uljnosti, čuli smo na Pioneer Danu polja ove uljarice.

Foto: Ivana Barišić
  • 493
  • 37
  • 0

"Usjev je stvarno jako dobar s obzirom kakva je bila zima i rano proljeće", rekao je Berislav Prakatur, glavni tehnolog PPK Valpovo na Pioneerovu Danu polja uljane repice, održanom na pokusnim poljima ove tvrtke nedaleko Brođanaca kod Valpova. 

Sama tabla na kojima su posijani novi hibridi Pioneera, otkrio nam je, prostire se na 12 hektara, a premda je repica zbog vremenskih prilika zaostajala s rastom, popravila se te su itekako zadovoljni. "Očekujemo prosječni prinos od oko 3,5 tone po hektaru", napominje. 

Koji će od novih hibrida biti najbolji, odgovara nam na pitanje, znat će se kada kombajni uđu u polje. Inače, PPK Valpovo obrađuje ukupno 5.400 hektara površina koje su mahom pod ratarskim kulturama. Pod uljanom repicom imaju 600 hektara, što je otprilike isto kao i prošle. Rekordnih godina s površina su pokupili do 3,9 tona po hektaru ove uljarice. 

Plaćanje po kilogramu i uljnosti

Promotori iz Pioneera su istaknuli kako njihov brend i dalje ide u smjeru visokih prinosa, odnosno rezultata uljane repice s visokom uljnošću što je vrlo značajno jer će se plaćati sada i po kilogramu i po uljnosti. Ova tvrtka u sastavu Corteva Agriscience, u Hrvatskoj ima preko 70 pokusa na poljima ove godine. 

"Imamo vam što pokazati", rekao je Zlatko Šefer, terenski djelatnik u Cortevi za pesticide prilikom obilaska.

Pioneer dan polja uljane repice održan je u Brođancima 

Kaže kako unazad dvije godine imaju dva nova proizvoda registrirana na uljanoj repici. Jedan je Belkar.

"Ova se kultura može tretirati dok god nam temperatura ne padne ispod 10 stupnjeva Celzijevih. Kada imamo zadovoljavajući sklop, idemo u tretiranje s Belkarom", rekao je navodeći da je prednost vrlo niska doza jer pola litre ide na hektar i može se miješati s insekticidima.

"Kamilica nam je najveći problem u repici jer gdje je imamo, namotava se na vitla, i tu praktično nema žetve, a kombajnerima je ona noćna mora", upozorio je Šefer. 

Kako smo čuli, njihovi genetičari kreću u više smjerova kako bi dobili dobar hibrid.

"U zadnje vrijeme nas sve više muče insekti, a tu su i bolesti. Naši genetičari naglasak su stavili na bolesti, odnosno sklerotiniju", istaknuo je i Mario Bačani, marketing menadžer Pioneera. 

U narednoj godini dva nova hibrida 

Objašnjeno je kako se radi o jednoj od najpoznatijih bolesti uljane repice zbog čega dolazi do gubitka prihrane koji iznose oko 5 posto po toni prinosa.

"Osim bolje genetike i same otpornosti na stresne uvjete, u narednoj godini očekujemo još dva nova hibrida nove generacije koji odskaču po prinosu", dodao je Bačani. 

Brojni ratari okupili su se na poljima PPK Valpova 

Mirko Abramović iz Posavskih Podgajaca, vlasnik je obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva koje se prostire na 40 hektara od kojih je sedam pod uljanom repicom. 

"Imali smo ove godine problema, ali je repica ostala sačuvana", ispričao nam je dodajući da ne može više od sedam hektara sijati zbog tehničkih mogućnosti, odnosno neće je moći održavati. Prošle je godine, kaže, imao prinos od 25 metara uljane repice po hektaru, a tome se nada i ove.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Uljana repica Pioneer PPK Valpovo Mario Bačani Zlatko Šefer Berislav Prakatur


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner