Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pripreme za sjetvu
  • 15.01.2016. 17:25

Hrvatsko tržište sadnim asortimanom šećerne repe

U Hrvatskoj većinu tržišta sadnog materijala šećerne repe drže tvrtke KWS, Syngenta, SESVanderHave i Strube.

  • 972
  • 176
  • 0

Unatoč činjenici da proizvođači šećerne repe posljednje dvije godine neće pamtiti po dobru i ovoga će se proljeća ta kultura sijati na tisućama hektara hrvatskih polja.

KWS, tvrtka koja je u samom vrhu svjetskih proizvođača sjemenske robe, nudi devet sorti, od kojih je najnovija Helenika. Ostalih osam, proizvođačima je dobro poznato, a riječ je o Steffki, Teranovi, Naturi, Jadranki, Bruni, Serenadi, Coloniji i Severini.

KWS i Syngenta i dalje su vodeći po broju sorti i njihovim karakteristikama

"Helenika je sorta NZ tipa, vrlo tolerantna na rhizomaniju i cercosporu. Sorta je to visokog prinosa korijena i šećera, niskog sadržaja kalija, natrija i alfa amino dušika, iznimne tehnološke kvalitete, pogodna za srednje i kasnije rokove vađenja. Također, važno je naglasiti da je dvostruko tolerantna na rizomaniju", ističu KWS-ovi stručnjaci te podsjećaju i na osnovne karakteristike ostalih sorti. Steffka je sorta visokog prinosa korijena, vrlo visoke digestije i vrlo visokog prinosa šećera, dok Teranovu karakteriziraju rano klijanje, snažno nicanje i vrlo jaki početni porast.

Bruna je sorta pogodna za specijalne uvjete, s trostrukom tolerantnošću na nematode, rhizomaniju i cercosporu, a Jadranka za srednje i kasne rokove vađenja. Također se preporučuje za sjetvu na tlima, na kojima postoji zaraženost rhizoctoniom. Severina je slabo osjetljiva na pepelnicu i što je vrlo važno, na bolesti korijena kao što je aphanomyces. Sortu Serenadu stručnjaci preporučuju na područjima s jakom zarazom rhizomaniom i cercosporom. Colonia je sorta Z tipa s vrlo visokim prinosom šećera, visokim prinosom korijena i vrlo visokom digestijom, dok Naturu, sortu NZ tipa karakteriziraju vrlo visoki prinos korijena te šećera po hektaru.

U tijeku razgovori s kupcima distributerima

Syngenta je pod ovim imenom na hrvatskom tržištu prisutna 15 godina. Svoj sjemenski materijal prodaje distributerima odnosno šećeranama.

"Pripreme za prodajne ugovore su gotove i u tijeku su razgovori s kupcima distributerima. Nudimo sorte Monsun, Riselda, Azulata, Protecta i Gazeta. Kupcima pomažemo savjetima, organiziranjem prezentacija za proizvođače te putem letaka, brošura, tekstova na Syngentinoj web stranici, sms porukama i naravno, osobnim kontaktima s našim terenskim stručnjacima", ističe Mirna Mostarčić.

Primjerice, sorta Protecta je rekorderka u prinosima u 2011. godini. Dobro podnosi sušu, trostruko je tolerantna na rizomaniju, rizoktoniju i cerkosporu te pogodna za ranije i kasnije rokove vađenja, kada je digestrija visoka. Karakteristika joj je što zbog manje glave korijena ima vrlo niski postotak nečistoća. Prosječan urod u razdoblju od 2007. do 2011. godine iznosio je 82.37 tona po hektaru uz digestiju od 16,21%. Gazeta je pak najtolerantnija na cerkosporu i stručnjaci je ocjenjuju iznimno stabilnom u višegodišnjim rezultatima proizvodnje. Također je trostruko tolerantna na spomenute tri bolesti i pogodna za rana vađenja kada ima i najviše digestije.

Sorte svih tvrtki odlikuju visoka digestija i otpornost na bolesti

Tvrtka SESVanderHave posluje u gotovo 50 zemalja svijeta, a od 2013. godine prisutna je i u Hrvatskoj. "Više od 175 godina kombiniranog iskustva u području proizvodnje sjemena stavlja tvrtku na mjesto koje osigurava uspješnu budućnost. Sjeme za sljedeću sezonu je uglavnom ugovoreno, ali smo, naravno, ostavili prostora i za nove proizvođače koji nam se mogu obratiti u svako doba. Preporučujemo sorte Boomerang, Giraf, Jelen, Wapiti, Vulpes i Karpaty", kaže njihov predstavnik Bojan Bardić.

Njemačka neovisna sjemenska kuća Strube selekcijom se bavi od 1877. godine kroz pet generacija obitelji Strube. Na hrvatskom tržištu prisutni su više od 40 godina, a zadnjih nekoliko, zauzimaju više od 30% ovdašnjeg tržišta.

"Kao i prijašnjih i ove su godine sve tri hrvatske šećerane naručile od nas sjeme za svoje kooperante, dakle ne prodajemo ga direktno poljoprivrednicima. Izdvajamo dvije nove sorte, Bartok i Tesla, koje su prošle godine dale izuzetne rezultate. Također tu su i Sandor, Kundera, Fred i Danton. Sve naše sorte isporučuju se dorađene s 3Dplus aktivacijom.

Odluku o sortimentu donijeti godinu prije sjetve

Najbolja varijanta 3D tehno­logije zove se 3Dplus i opisuje aktivacijsku metodu rađenu na sjemenu, koja se radi isključivo za raz­voj našeg sjemena. Konkretnije, prije piletiranja, sjeme se premješta na tretman koji je razvijen u kući Strube, i tijekom kojega se kontrolira razvoj klice. Prije početka klijanja, proces se u točno određenom trenutku prekida. S aktiviranim sjemenom skraćuje se razdoblje od sjetve do nicanja, te se postiže ranije, brže i ujednačeno poljsko nicanje šećerne repe", pojašnjava Hrvoje Hostonski, zastupnik Strube.

Općenito, stručnjaci smatraju da bi poljoprivrednici odluku o sjetvi šećerne repe trebali donijeti jednu do dvije godine prije same sjetve te izabrati najbolju pretkulturu. A najbolje su pšenica, ječam, zob i soja. Šećerna repa u Hrvatskoj svake godine raste na površinama između 20 i 30 tisuća hektara.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa KWS Syngenta Mirna Mostarčić Bojan Bardić Sesvanderhave Strube Hostonski d.o.o. Hrvoje Hostonski 3Dplus aktivacija Klijanje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.