Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komasacija zemljišta
  • 26.04.2014. 12:00

Hrvatski posjedi od 2015. kreću u proces komasacije

Mnogi u Hrvatskoj s veseljem očekuju najavljenu komasaciju, agrarnopravnu mjeru koja bi poljoprivrednicima trebala donijeti racionalniju agrarnu proizvodnju

Foto: deposiphotos.com
  • 1.206
  • 153
  • 0

Određena tijela državne, odnosno lokalne vlasti dužna su organizirati i realizirati konkretne projekte za unapređenje različitih oblika poljoprivredne proizvodnje u svakoj regiji, županiji i općini. U našoj državi u ruralnim sredinama prevladavaju veoma mali obiteljski posjedi koji ne mogu osigurati njihovim vlasnicima pristojna primanja, odnosno standard života kakav ljudi očekuju ili, bolje reći, zaslužuju. Osim toga, sve su učestalije pojave suša, a poplave su česte u područjima uz brojne riječne tokove, što dodatno ugrožava skromna primanja seoskih obitelji. Mjera kojom bi se smanjili ili potpuno eliminirali ti problemi je komasacija zemljišta.

Komasacija ili okrupnjavanje zemljišta je agrarnopravna mjera koja se provodi u svrhu grupiranja zemljišnih čestica, radi racionalnije agroproizvodnje. Komasacija u pravilu obuhvaća zemljište jedne katastarske općine, a Lijepa naša za tom mjerom, zbog i ovako velike rascjepkanosti i nemogućnosti organiziranja proizvodnje, godinama vapi. Intenzivno se provodila na teritoriju Republike Hrvatske u razdoblju nakon 2. svjetskog rata pa sve do njezina osamostaljenja 1991. godine. Razlozi zbog kojih se već dugi niz godina ne provodi komasacija zemljišta nisu poznati, a jedini poznati razlog je nedostatak zakonske regulative. Međutim, činjenica je da bi se stari Zakon o komasaciji zemljišta vrlo lako mogao prilagoditi novim društveno-političkim prilikama, a to ujedno znači da za njegovu izradu i donošenje, zasigurno, ne trebaju proći desetci godina.

Uz ostale probleme oko zemljišnog stanja, u Hrvatskoj su mnogi jedva dočekali provedbu ove mjere s kojom se, kako se čini, ozbiljno kreće u provedbu. Zbog velike rascjepkanosti nemoguća je u Hrvatskoj i isplativost uloženih sredstava, a uslijed neracionalne obrade zemljišta, Republika Hrvatska, a posebno Slavonija, se izgleda našla pred prvom stepenicom ka poboljšanju.

Okrupnjavanje zemljišta počinje u jesen 2015.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede sredinom mjeseca travnja otvorilo je raspravu o Prijedlogu zakona o komasaciji, koja će trajati do sredine svibnja. U resornom ministarstvu navode kako je cilj izrade i donošenja tog zakona okrupnjavanje posjeda u veće i pravilnije katastarske čestice radi njegova ekonomičnijeg iskorištavanja te stvaranja povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje i povećanje konkurentnosti. Ističu kako je usvajanje tog zakona važno i zbog činjenice da se postupak komasacije u RH nije provodio od 1991. i posljednje izmjene Zakona o komasaciji iz 1987.

Okrupnjavanje 300.000 hektara usitnjenih čestica trebalo bi započeti u jesen 2015. godine. Obujam posla vezanog uz komasaciju je iznimno zahtjevan i opsežan. Primjerice, od 1862. do 1991. u Hrvatskoj se okrupnilo samo 800 tisuća hektara.

Slavonska zemljišta najnesređenija

Na području Grada Đakova posebno pozdravljaju najave o komasaciji, budući da je ona na tom području provedena samo u pojedinačnim slučajevima i to uglavnom polovično. Poljoprivrednici sa područja na kojima je komasacija već odrađena i na kojima su površine okrupnjenje ističu kako im je obrada lakša i brža. Obavijest o Zakonu o komasaciji poslan je svim ograncima, nakon čega će Hrvatska poljoprivredna komora uputiti svoje sugestije.

U pojedinim katastarskim općinama na području Slavonije, komasacija se u prošlosti radila samo za državno zemljište, a ne za cjelokupan katastar, pa je ostatak zemljišta ostao poprilično nesređen. Iskustva s terena pokazuju da u brojnim općinama postoje duple čestice, u katastru jedni, a u gruntovnici drugi brojevi. Čestice su se definirale kako je kome odgovaralo, što ne čudi da se danas pojavljuju brojne nepodudarnosti. Također, bilježe se i slučajevi da se jedna čestica nalazi na križanju četiri table, a neka obiteljska poljoprivredna gospodarstva rade oko 50-tak čestica, na čak tridesetak lokacija, kako navodi Glas Slavonije.

Usitnjenost i raspršenost čestica najbolje je vidljiva na ARCOD pregledniku, sustavu evidencije zemljišnih parcela u RH, a je li ovaj put došao kraj potpunoj nesređenosti zemljišta i zemljišnih knjiga, koje predstavlja ogromne probleme u gospodarenju i kupoprodaji zemlje, saznat ćemo u periodu koji nam nadolazi.

Foto: deposiphotos.com


Tagovi

Komasacija Okrupnjavanje zemljišta Agro proizvodnja Rascjepkanost zemljišta Katastarske čestice ARKOD Obiteljski posjedi Racionalna proizvodnja Mala gospodarstva Zakon o komasaciji


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer