Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 20.02.2021. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Otok

Hrvatska premijera pobjedničke Valtre G serije, nositelja titule traktora godine

Srce Valtra G 135 Versu, malog, kompaktnog i svestranog traktora je AGCO SISU 4-cilindrični Stage V motor, a duša jedinstveni PowerShift prijenos s automatskim upravljanjem, čulo se na premijeri.

Foto: Renata Prusina
  • 5.638
  • 366
  • 1

"Konačno je tu da ju i sami opipamo“, ne skrivajući zadovoljstvo rekao je Adam Dominković, voditelj prodaje Poljoopskrbe Međunarodne Trgovine, otvarajući vrata Valtra traktora G135 Versu, aktualnog nositelja titule 'Tractor of the Year' u kategoriji 'Best Utility' kao najboljeg višenamjenskog traktora.

Hrvatskom se premijerom pobjedničke Valtre, upriličenom u prodajno-servisnom centru tvrtke u Otoku kod Vinkovaca, i naši uvoznici tako pridružuju obilježavanju 70-godišnjice ovog poznatog finskog brenda koja je započela digitalnom press konferencijom prošlog mjeseca iz sjedišta tvornice u Suolahtiju, a nastavit će se tijekom čitave godine do posebnog iznenađenja koje će otkriti na Agritechnici u Hannoveru.

Precizna poljoprivreda i na manjim traktorima

U liniji traktora širokog raspona snaga, od najmanjih 75 KS F serije do najvećih S serije s maksimalnih 400 KS, četiri modela G serije su se smjestila u kategoriju jakosti 105-135 KS, koje s boostom odnosno pojačivačem transportne brzine dosegnu 110-145 konjskih snaga.

Inače, na europskoj se razini traži 35.000 ovakvih traktora godišnje, a na malom hrvatskom tržištu do 110-115 KS čine 75-80 posto od ukupno prodanih, pa se s razlogom može pretpostaviti da će ova serija biti zanimljiva domaćim poljoprivrednicima, a evo i zašto.

Adam Dominković predstavlja najbolji europski višenamjenski traktor

"G serijom se upotpunila paleta kako bismo kupcima prije svega ponudili mogućnost pametne i precizne poljoprivrede, sve traženije i na traktorima manjih snaga koji se na gospodarstvima koriste višenamjenski“, kaže Dominković pojašnjavajući da precizna poljoprivreda, ne samo da olakšava rad korisniku, nego ga čini i puno učinkovitijim i puno jeftinijim kroz uštede na repromaterijalu od 5-15 posto, što je za onoga tko radi 50 hektara već isplativo ako se gleda na primjerice petogodišnjoj razini utroška sjemena, gnojiva i sredstava za zaštitu.

Tri varijante upravljanja

Ponuda je usmjerena na dvije ciljane grupe poljoprivrednika. Najjači model s preciznom poljoprivredom, zadovoljit će i snagom i mogućnostima pametnih tehnologija profesionalne poljoprivredne proizvođače, dok su tehnološki jednostavnije opcije za one manje zahtjevne kupce koji trebaju osnovni traktor izvrsne ergonomije i voznih sposobnosti dorastao svim radnim zadacima.

Jedan od glavnih aduta ove 'katice za sve' u smislu obavljanja više zadaća odjednom, je jednostavnost upravljanja preko terminala, od sada s više kontrola nadohvat ruke što omogućava ažurnost i manje umaranja, pojašnjava dodajući kako su opcije mjenjača iste u sva tri modela, ali su načini upravljanja funkcijama tih mjenjača različiti, kao i same mogućnosti hidraulike.

Nagrađivani SmartTouch u Versu modelima

Tako se na Hi-tech i Active modelima upravlja na osnovnom terminalu preko ručica za izmjenu brzina do prekidača za upravljanje funkcijama hidraulikom, a na Versu modelima s nagrađivanom SmartTouch tehnologijom upravljanjem preko zaslona osjetljivog na dodir, jednostavno kao i na mobitelima. Ovime je precizna poljoprivreda još jednostavnija pri čemu, naglašava, se ne radi samo o GPS automatskom upravljanju.

Navigacija je samo alat koji omogućuje korištenje drugih naprednih funkcija, prije svega sekcijske kontrole rada ISOBUS priključaka, pa sve do varijabilne norme sjetve, prihrane, gnojidbe i prskanja s mapiranjem prinosa za koje će biti zadužen TaskDoc.

Čisti motor i glatki prijenos

Značajno povećanje cijene posljednjih 15 godina ide na teret zaštite okoliša i pojačane kontrole emisije ispušnih plinova, koja je 2016. trebala stati na Stage IV final motorima, no priča je otišla još korak dalje, pojasnio je Dominković predstavljajući srce traktora G serije - AGCO motor temeljen na SISU genetici, ali sa Stage V stupnjem emisije ispušnih plinova, kod nas inače homologiziranih kao Euro 6 motori. Riječ je o kompaktnom četverocilindričnom motoru, zapremine 4,4 litara, visokog momenta sile i kod nižeg broja okretaja te intervalom servisa 600 sati. Peti stupanj emisije postiže zahvaljujući tri tehnologije za obradu goriva – selektivne katalitičke redukcije (SCR), filtera čestica (DPF) i katalizatora dizel oksidacije (DOC).

Srce Valtra traktora - motor SISU genetike

Ako je srce traktora njegov motor onda je duša njegova transmisija. U ovom slučaju, Valtra automatska transmisija nije CVT odnosno bestupanjski prijenos nego PowerShift prijenos s automatskim upravljanjem jedinstvenim u ovom segmentu traktora, koji daje jednaka udobnost vožnje kao i bestupanjski ali uz iskoristivu kompletnu snagu motora koja je na raspolaganju. Riječ je o kompletno novom mjenjaču koji se predstavlja s G serijom, 6-stupanjskim Powershiftom mjenjačem koji ima šest međubrzina kroz četiri radne grupe, što rukovatelju omogućava puno veći odabir brzina. Na izbor su dostupne i superspore brzine od 120 m/h.

Specijalist za prednji utovarivač

Specijaliziran za rad s prednjim utovarivačem zahvaljujući elegantnom ali nadasve praktičnom skandinavskom "čistom“ dizajnu koji podupire preglednost, jednostavnost i udobnost upravljanja, sada ima dostupne i opcije koje olakšavaju višesatni rad kao primjerice suspenzija kabine i prednjeg mosta, inače dostupne samo na većim modelima.

Na izbor su dvije snage hidraulike, mehaničke s otvorenim centrom odnosno load sensing pumpe kapaciteta 100 ili 110 litara u minuti, uz različite paketi s opcijama, od stražnje hidraulike nosivosti 5,5 tona (što je ujedno i težina samog traktora), pa do jednobrzinskog prednjeg i trobrzinskog stražnjeg kardanskog vratila, s mehaničkim ili elektronski podesivim ventilima hidraulike.

Ne zaboravimo i Valtrin zaštitni znak, okretanje sjedala za 180°, koje omogućava jednostavnije upravljanje stražnjim priključcima.

Sve se to, naravno, precizno navede na listi želja, jer Valtra je traktor po sustavu a la card narudžbe - skrojen prema specifičnim potrebama svakog kupca, do najmanjih detalja, u Unlimeted studiju.

Podsjetimo na kraju i na Connect-Care-Go usluge, besplatne u prve tri godine, koje omogućavaju praćenje funkcija traktora izdaleka, i od strane samog poljoprivrednika i do strane servisera.

Željni terenske prezentacije nakon duže Covid apstinencije (napokon!), okupljeni su novinari na ovoj hrvatskoj premijeri iskoristili priliku za pokusnu vožnju, a kakav je ugođaj bio može vam djelomično dočarati i ovaj video.


Fotoprilog


Tagovi

Valtra Adam Dominković PMT AGCO motor TotY


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]