Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunav Soja Dan polja
  • 29.06.2018. 16:30

Hrvatska odlučna u proizvodnji neGMO soje, potencijala i domaćih sorti za daljnje širenje nam ne nedostaje

Važno je razlikovati proizvode od domaće soje, kao i od životinja koje su hranjene domaćom GMO-free sojom. I na taj način možemo ostvariti i bolju tržišnu vrijednost, rekao je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić na prvom Dunav Soja Danu polja u Hrvatskoj.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.882
  • 273
  • 0

"Proizvodnja soje slobodne od GMO-a predstavlja veliku prednost za naše proizvođače što su oni i prepoznali. Potvrđuje to upravo i povećanje proizvodnih površina pod sojom", rekao je prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku na Dunav Soja Danu polja održive proizvodnje soje koje su zajednički organizirali Udruženje Dunav Soja, Poljoprivredni Institut Osijek, Poljoprivredni fakultet u Osijeku i tvrtka Seges, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, a koji je okupio preko 200 najvećih proizvođača soje iz Hrvatske ali i susjednih zemalja, kao i predstavnike prerađivačkih kapaciteta, izvoznika, kontrolnih kuća te nadležnih institucija.

"Nema dvojbe kako primijenjena istraživanja trebaju imati važnu ulogu u razvoju poljoprivredne proizvodnje, te kako bez kvalitetnog povezivanja svih dionika u procesu poljoprivredne proizvodnje neće biti niti njezinog napretka i razvoja.

Povezivanjem znanosti i prakse do povećanja konkurentnosti 

Želio bih istaknuti kako sudjelovanje u organizaciji ovoga događanja predstavlja iskorak za naš fakultet, jer na ovoj način želimo snažnije ići u pravcu edukacije proizvođača na fakultetskim pokušalištima s ciljem jačeg povezivanja znanosti i stručne prakse te implementacije suvremenih tehnika i tehnologija, ne samo u suradnji s velikim gospodarskim sustavima, već i s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima", dodao je dekan. 

Prvi Dunav Soja Dan polja okupio je 200 proizvođača soje 

Proizvodnja soje slobodne od GMO-a, nastavio je, predstavlja jedan od načina kako povećati konkurentnost poljoprivredne proizvodnje u RH, a što potvrđuju i površine pod sojom, koje posljednjih godina imaju tendenciju stalnoga rasta.

"Demonstracijom implementacije suvremenih proizvodnih tehnologija i sortimenta soje želja nam je razviti specifična znanja svih naših proizvođača, što je posebice važno ako smo svjesni činjenice kako su primjereni agroekološki uvjeti jedan od ključnih čimbenika uspješne biljne proizvodnje, a mi danas možemo vidjeti 27 sorata soje različitih oplemenjivačkih kuća u našim proizvodnim uvjetima.

Sljedeći korak, sigurno treba biti jasno razlikovanje domaće soje i proizvoda od životinja koje su hranjene isključivo ovom GMO free sojom, a što se može postići kvalitetnim označavanjem i brendiranjem kako bi se ostvarila i dodatna vrijednost na tržištu. Nadam se kako ćemo kroz susrete na našim pokušalištima i idućih godina promovirati suvremena znanja i tehnologije, implementirati inovativne prakse te i na ovaj način doprinositi razvoju  poljoprivredne proizvodnje", naglasio je dekan Zmaić. 

140 godina proizvodnje soje u Europi

Organizatori su istaknuli i kako ove godine Europa obilježava 140 godina proizvodnje soje. Prvi Dunav Soja Dan polja u Republici Hrvatskoj posvećen je održivoj proizvodnji soje, koja je središnja tema u Europi kao izuzetno značajna proteinska kultura za hranidbu životinja, stočarsku proizvodnju i proizvodnju prehrambenih proizvoda. Tom prilikom istaknut je značaj BEZ GMO kakvoće i europskog porijekla soje kao i važnost BEZ GMO označavanja prehrambenih proizvoda. Na Danu polja prikazan je najbolji sortiment soje domaćih i inozemnih oplemenjivačkih institucija, kao i kombinacije tretmana za suzbijanje korova te primjenu folijarnih gnojiva u održivoj proizvodnji soje. 

Više od 80 posto soje u Hrvatskoj je sortiment Poljoprivrednog instituta Osijek, a izv.prof. dr.sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj toga Instituta naglasio je veliku uloga svih udruženja da ta soja, koja je stvorena klasičnim metodama, bez genetskih modifikacija, nađe svoj put do tržišta. Kao takva je doista raritet u svijetu. "Ali moramo zahvaliti Ministarstvu poljoprivrede što je prepoznalo kvalitet i važnost uzgoja GMO-free soje. Isto tako je Ministarstvo ostvarilo i dobar odnos prema oplemenjivačkim kućama, prerađivačima i dorađivačima", kazao je Zdunić pred mnoštvom okupljenih gostiju na pokušalištu Poljoprivrednog fakulteta i dodao kako je na kraju rezultat taj da se danas sije dvostruko više nego li prije četiri ili pet godina. To je zajednički uspjeh svih.

"I zaista sam kao ravnatelj ponosan na proizvođače što su ustrajni u namjeri da siju GMO-free soju. To je podrška i našim sjemenarima i oplemenjivačkim stručnjacima bez čijeg rada ne bi bilo toga kvalitetnog sortimenta. Poljoprivredni institut danas ima 10 komercijalno aktivnih sorti soje na području Hrvatske, a kada bude Dan poljoprivrednog instituta Osijek u rujnu volio bih da svi dođete i vidite sortiment soje", rekao je ravnatelj osječkog Instituta.

Inače, treba istaknuti da uspješna suradnja Udruženja Dunav Soja i Instituta traje od 2012. godine kako na znanstvenoj tako i na stručnoj razini kroz podršku i promociju proizvodnje genetski nemodificirane soje i kroz kreiranje čvrste osnove za proizvodnju visokokvalitetne hrane.

Hrvatska ima značajne potencijale za proizvodnju soje

"Republika Hrvatska ima značajne potencijale za proizvodnju soje, a ovom prilikom posebno izdvajam vlastiti, domaći sortiment visokih agronomskih vrijednosti koji nije genetski modificiran. Vrijednost nacionalnih resursa u proizvodnji soje prepoznata je u europskim okvirima što je doprinelu uključivanju Republike Hrvatske u izgradnju europske platforme proizvodnje biljnih bjelančevina. Hrvatska je potpisala Deklaraciju "Dunav Soja“ s ciljem povećanja i unaprjeđenja proizvodnje non-GM soje u Europi, prvenstveno u području Dunavske regije, te smanjenje ovisnosti europskih proizvođača stočne hrane o uvozu. 

U budućnosti, prepoznatljivost i konkurentnost domaće proizvodnje soje bit će temeljena na dodanoj vrijednosti (prvenstveno non-GM) čiji razvoj zahtjeva primjenu tehnologija proizvodnje koje doprinose očuvanju prirodnih resursa te unapređenju kvalitete sirovina za proizvodnju hrane", rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede prigodom otvaranja ove manifestacije.

Na pokušalištu osječkog Poljoprivrednog fakulteta moglo se vidjeti 27 sorata soje različitih oplemenjivačkih kuća 

O značaju suradnje s Dunav Soja udruženjem za kompaniju Seges, Miroslav Jurić, direktor je rekao: "Seges je mala tvrtka koja je svoju šansu vidjela u proizvodnji soje i od 2013. godine traje naša uspješna saradnja sa Dunav Soja udruženjem. Svi smo jako zaslužni za kvalitetnu BEZ GMO soju, međutim to je samo pola puta, jer mi i naša djeca i dalje jedemo hranu s uvoznom GMO sačmom, dok naša kvalitetna BEZ GMO soja odlazi na bogatije zapadno tržište koje može platiti 10-15% veću cijenu i zdravo se hraniti. Trebamo sami prerađivati i trošiti svoju kvalitetnu i zdravu soju, a što će nešto više koštati nego uvozna GMO sačma, postavlja pitanje je li nam važnije zdravlje ili pak cijene".

Dunav Soja je europsko, međunarodno nezavisno, neprofitno udruženje za promociju i podršku proizvodnje visokokvalitetne genetski nemodificirane (BEZ GMO) hrane u Europi koje okuplja više od 300 članova iz preko 20 europskih zemalja. Programi Dunav Soja udruženja su Dunav Soja i Europe Soja standardi kvalitete kao i BEZ GMO Standard za Dunavsku Regiju koji omogućavaju bez gmo certifikaciju i označavanje prehrambenih proizvoda čime se garantira da je proizvod kontroliranog porijekla i kvalitete, u čijoj proizvodnji nisu korišteni genetski nemodificiranii sastojci, kako u hranidbi životinja, tako i u finalnom proizvodu.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Soja Poljoprivredni fakultet Poljoprivredni institut Bez GMO soja


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]