Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište pšenice
  • 19.08.2014. 09:35

Hoće li 2015. biti godina skupe pšenice?

Uvođenje sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize vjerovatno će podići cijene pšenice u 2015. godini.

Foto: depositphotos.com
  • 1.299
  • 131
  • 0

Trenutna politička događanja, misleći pritom na trgovački rat između Rusije i ostatka svijeta, svakako ostavljaju traga i na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Najnovija predviđanja su ta da će sankcije nametnute ruskim bankama vjerojatno podići cijene pšenice iduće godine, jer će ruskim poljoprivrednicima biti teško pribaviti sredstva za financiranje usjeva. To će naravno utjecati i na druga tržišta. Tim Benton, profesor sveučilišta Leeds i lider britanskog Globalnog programa za sigurnost hrane, ističe činjenicu da smo navikli na izobilje hrane i to po prihvatljivim cijenama. Međutim, kriza u Ukrajini treba nam služiti kao podsjetnik da sigurnost hrane ne uzimamo zdravo za gotovo.

Takvi događaji podsjećaju nas na bolnu činjenicu da međunarodna trgovina hranom stoji na klimavim nogama. Sve zemlje koje ne proizvode dovoljan postotak hrane koju konzumiraju, ugrožene su. Naša prehrambena ovisnost vodi nas i u ovisnost o svjetskim tržištima, gdje kaskamo za velikima, nadajući se da nećemo i mi nekome završiti na tanjuru.

Rusija postaje globalni igrač na tržištu pšenice

Rusija je u prvom polugodištu ove godine povećala izvoz pšenice 4,7 puta za razliku od istog razdoblja prošle godine. Kako je priopćila ruska Federalna carinska služba, od siječnja do kraja lipnja izvezeno je 5,7 milijuna tona pšenice, vrijednosti milijardu i 595 milijuna dolara, u odnosu na 1,2 milijuna tona, vrijednih 396,6 milijuna dolara, u prvom polugodištu prošle godine.

Istovremeno, uvoz pšenice od početka ove godine bio je manji nego u istom razdoblju prošle. Vrijednost uvezene pšenice u prvom polugodištu je smanjena na 357,6 milijuna dolara, sa 386,8 milijuna u istom periodu 2013. godine.

Rusija izvozi pšenicu u Egipat - zona slobodne trgovine?

"Rusija će ove godine osigurati najmanje 5,5 milijuna tona pšenice Egiptu i povećat će uvoz poljoprivrednih proizvoda iz ove sjevernoafričke zemlje", najavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Egipat je, prema njegovim navodima, spreman povećati izvoz poljoprivrednih proizvoda Rusiji za 30 %, a u toku su i pregovori o stvaranju zone slobodne trgovine sa Carinskom unijom u čiji sastav ulaze Rusija, Bjelorusija i Kazahstan. Rusija je u sezoni 2013./2014. godine izvezla 3,6 milijuna tona pšenice samo u Egipat.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Ruske sankcije Tržište harne Pšenica Skupa proizvodnja Financiranje usjeva Rgipat Rusija Globalni igrač Izvoz pšenice Prehrambena ovisnost Tim Benton Međunarodna trgovina Zona slobodne trgovine


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]