Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva
  • 13.04.2023. 09:00
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Hladno vreme odlaže setvu kukuruza, soje i suncokreta

Vlaga u zemljištu svakako pogoduje nicanju semena. Vlažnost parcela će naterati ratare da odlože setvu, ocenio je savetodavac za ratarstvo Aleksandar Ilić iz Jagodine.

Foto: Jelena Lukić
  • 554
  • 52
  • 0

Hladnom vremenu u aprilu, ovolikoj kiši i temperaturama oko nule poljoprivrednici se svakako nisu nadali. Zato će i setva kukuruza, soje i suncokreta biti odložena za sedam do 10 dana, kažu poljoprivredni stručnjaci.

"Što se tiče Pomoravskog okruga setva kukuruza inače ne kreće pre 10. ili 15. aprila. Ove godine s obzirom na hladno vreme setva će biti pomerena za desetak dana. Verovatno će se obaviti krajem aprila, odnosno dok se ne steknu uslovi. Proizvođači ne bi trebalo da žure, da forsiraju kalendarske rokove, već da sačekaju trenutak da se ispune agroekološki uslovi, odnosno da temperature zemljišta dođu do optimalnih temperatura za setvu, a to je oko 10 do 12 stepeni Celzijusa", rekao je savetodavac za ratarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Jagodini Aleksandar Ilić i dodao da seme na tim temperaturama najbolje klija i najbrže niče. Zato ne bi trebalo žuriti sa ranijom setvom.

Ova godina je totalno drugačija od prošle

Kukuruz treba sejati na dubini od pet do sedam centimetara. Ako seme dugo stoji u hladnoj i vlažnoj zemlji podložno je truljenju i napadu žičara što može dovesti do proređivanja useva. Što se tiče ostalih prolećnih kultura koje su već zasejane, a to su leguminoze, odnosno lucerke i deteline, ovo hladno vreme nije preterano uticalo na njih. U našem kraju su ti prolećni usevi tek u fazi nicanja i nije bilo izmrzavanja, prenose utiske sa terena poljoprivredni stručnjaci.  

Setva kukuruza: Kako odrediti normu i podesiti sejalicu?

"Vlaga u zemljištu svakako pogoduje nicanju semena za razliku od prošlog proleća kada smo imali veoma izražen deficit vode u prolećnom periodu. Zimska vlaga je bila nikakva, a u prolećnom periodu je palo kiše onoliko koliko nam inače padne za pola aprila. Ova godina je totalno drugačija. Ima dovoljno nakupljene vlage i to će odložiti setvu. Vlažnost parcela će naterati ljude da odlože te radove", ocenio je Ilić i dodao da misli da će ratari setvu obaviti posle praznika pa do 1. maja. 

Trebalo je već zatvoriti zimsku brazdu

Što se tiče pripreme zemljišta, poljoprivrednici je već do sada trebalo da zatvore zimsku brazdu, da bi sačuvali nakupljenu vlagu.

"Niko nije očekivao da će ovaj period biti ovoliko vlažan i da će biti ovoliko padavina. Trenutno imamo situaciju da voda leži na njivama i nije moguće ući u parcele", kaže ovaj savetodavac. 

U našim klimatskim uslovima, najčešće se seju srednje kasni hibridi kukuruza

Zavisno od planiranja proizvodnje poljoprivrednici će odlučiti da li će saditi ranije ili kasnije hibride kukuruza.

"U našim klimatskim uslovima, što se tiče kukuruza najčešće se seje hibrid iz FAO grupe 400-600, to su srednje kasni hibridi koji su pogodni da se beru i u klipu i u zrnu", ističe stručnjak.

Manje površine pod sojom?

U Pomoravskom okrugu se uglavnom seje kukuruz, a manje soja i suncokret. Prošle godine je bilo problema sa sojom, jer, kako kaže, bilo je kasno zrenje i poljoprivrednici nisu mogli na vreme da skinu, tako da je ušla u retrovegetaciju čime se gubio kvalitet.

"Mislim da će to uticati da ove godine parcele pod sojom budu nešto manje. Sa suncokretom su solidno prošli. Bila je sušna godina, ali suncokret je biljka koja podnosi sušu. Država je prošle godine pomogla proizvođačima suncokreta sa dodatnim subvencijama od oko osam dinara po kilogramu. Sa cenom od oko 60 dinara, proizvodjači su lepo prošli sa suncokretom", kaže Ilić i dodaje da se ove godine verovatno neće smanjiti površine pod tom kulturom.

Ne ponavljati greške kod setve suncokreta: Sačekati pravu temperaturu zemljišta

Stručnjaci ocenjuju da će ove godine biti više površina pod kukuruzom. Inače, kukuruz je tradicionalno najzastupljenija ratarska kultura u Pomoravskom okrugu gde se seje na površini od oko 50.000 hektara. Kada je reč o strnim žitima, sneg i niže temperature nisu napravili oštećenja na njima.


Tagovi

Setva kukuruza Setva soje Setva suncokreta Odložena setva Aleksandar Ilić Napad žičara


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]