Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 29.06.2022. 17:45

Hladan tuš za ratare - cijena pšenice 2,1 kunu za kilogram?

Objavljena je kotacija kupovnih cijena za pšenicu, ječam i uljanu repicu.

Foto: Martina Popić
  • 18.173
  • 1.779
  • 0

Neće se više sijati pšenicu i gotovo! Po toj cijeni se ne isplati, prve su reakcije ratara na danas objavljenu kotaciju kupovnih cijena Žito Grupe.

Naime, prema onome što stoji u cjeniku, glavna krušarica otkupljivat će se po cijeni od 2 kune za četvrtu klasu do 2,2 kn/kg za premium. Dakle, kažu ratari, u prosjeku 2,1 kunu, ako ne padne dodatno jer "kojekakvi troškovi" i eto nas na 1,7 kn/kg. 

Kako objašnjavaju iz Žito d.o.o., uz ispunjen uvjet hektolitarske mase, cijena se obračunava ovisno o postotku proteina. Sva pšenica hektolitarske mase ispod 74 kg/hl smatra se IV. klasom.

Ukoliko hektolitarska masa ne zadovoljava najnižu vrijednost klase kojoj pripada protein, cijena se umanjuje za 0,02 kn/kg za svaki umanjeni 1 kg/hl. 

Također, u svrhu određivanja i razvrstavanja Premium, I i II klase, za pšenicu iznad 13,00% proteina otkupljivač zadržava pravo analize dodatnih parametara kvalitete o svom trošku. 

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Prema objavljenom na 29. lipnja, ječam će se otkupljivati po cijeni od 1,90 kn/kg, uljana repica za 4,70 kn/kg dok suncokret, soju i kukuruz dogovaraju na upit. 

Podsjećamo, Hrvatska u žetvi 2022. očekuje oko milijun tona pšenice, a naše su potrebe između 400.000 i 450.000 tona. Pod pšenicom je 160.000 hektara, a ozimog ječma je 56.000 hektara što je za preko 23.000 hektara više nego protekle godine. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Kotacija cijena Žito grupa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]