Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Du Pont Pioneer Dani polja
  • 31.10.2013. 08:00

Hibridi za stresne uvjete

Stres od suše najbitniji je čimbenik prinosa na 85% površina gdje se uzgaja kukuruz. DuPont Pioneer već dugi niz godina selekcionira hibride sa tolerantnošću na sušu, a u osam istraživačkih centara u Europi razvija i selekcionira nove konvencionalne hibride za sušne uvjete

  • 3.301
  • 305
  • 0

Svaka godina je drugačija, svaka ima svoje potencijale i karakteristike, ali i svoje hibride kukuruza. Upravo zato kod sjetve treba paziti i sijati više hibrida, jer nikada ne znamo kakva nas godina očekuje. Damir Jelošek iz DuPont Pioneera je na danima polja istaknuo kako u svom životu ima više od dvadeset sjetvi. Deset od njih se dobro sjeća i niti jedna nije bila ni približno slična. Ova je također bila zanimljiva, a i različita u cijeloj Hrvatskoj.

Pioneer u Beničancima i Bokšić Lugu

A kada govorimo o Pioneer hibridima, onda sada, od kada smo u Europskoj uniji, govorimo o potpuno novom sortimentu. Na pokusnom polju koje je napravljeno kod Josipa i Tomislava Pavlovića iz Bokšić Luga, vidjeli smo osam novih Pioneer hibrida kukuruza koje su pripremili promotori ove tvrtke. Sa svakim od njih upoznao nas je Marijan Nekić, promotor na tom području.

"Zadovoljstvo nam je da Vam možemo predstaviti inovaciju iz DuPont Pioneera, a to su Optimum® AQUAmax® hibridi. Prednost Optimum® AQUAmax® hibrida nalazi se u činjenici da znatno bolje podnose stresne uvjete. Stres od suše najbitniji je čimbenik prinosa na 85 % površina gdje se uzgaja kukuruz.

Pioneer

Taj gubitak čini skoro 13 milijardi dolara širom svijeta što potvrđuje da je nedostatak vlage jedan od prvih razloga gubitka prinosa. DuPont Pioneer već dugi niz godina selekcionira hibride sa tolerantnošću na sušu, a od 2009. godine udvostručuje financijska sredstva te u osam istraživačkih centara u Europi razvija i selekcionira nove konvencionalne hibride za sušne uvjete", rekao je Nekić pregledavajući pokuse.

P0412 je novi hibrid. Na ovom pokusu imao je vlažnost zrna 16,2 posto i prinos od 11.155 kg/ha. Reklamiraju ga kao novog rekordera FAO 520. Najrodniji je hibrid u zadnje dvije godine i novi rekorder za silažu i zrno. Stabljika je visoka, čvrsta, sa stay green efektom. Korijen mu je izuzetno dobro razvijen sa velikim brojem korijenovih dlačica i sa visokom tolerantnosti na sušu. Zrno je veliko, kvalitetno i izuzetno zdravo.

Pioneer hibrid kukuruza

PR35T36 je kvalitetan i visokoprinosan zuban FAO 530, novi hibrid visokih prinosa i odlične kvalitete zrna. Zbog tipa zrna nešto sporije otpušta vlagu iz zrna u jesen. Vrlo je dobre tolerantnosti na sušu. Stabljika je srednje visine sa srednjim položajem klipa. Pogodan je za ishranu svinja. Kažu da je najbolji izbor za berbu u klipu. Na pokusu u Bokšić Lugu imao je u berbi 18,3 posto vlage, a prinos zrna s 14 posto vlage je 10.304 kg po hektaru.

Izuzetan u suši Zuban FAO 510 grupe je PR35F38. Hibrid rekordnog prinosa zrna koji vrlo brzo otpušta vlagu zrna u jesen. Stabljika srednje visine sa nižim položajem klipa. Klipovi su krupni sa vrlo tvrdim zrnom. Najbolje rezultate daje na dobrim tlima. Hibrid koji odlično podnosi sušu i u godinama kad drugi hibridi podbace zbog suše, on odskoči.

Du Pont Pioneer u Bokšič Lugu

Stabljika i korijen su vrlo čvrsti. Odlične je tolerantnosti na glavne bolesti, odlične adaptibilnosti na razne klimate, razna tla i uvjete uzgoja. Odlično reagira na stresne uvjete u nicanju. Prinos je po hektaru na pokusu bio 10.450 kilograma, a imao je vlagu 17 posto.

Novi Aquamax hibrid kojeg odlikuje izuzetno visok potencijal rodnosti, uz istovremeno brzo otpuštanje vlage iz zrna je i PO216. Klip je veći, zrno duboko nasađeno na klipu i kvalitetno. Odlične tolerantnosti na bolesti, zrno je zdravo bez mikotoksina. Korijen mu je duboko razvijen pa odlično podnosi sušu. Nova generacija hibrida sa iznimnim agronomskim paketom.

Pioneer hibridi na polju

Imao je prinos zrna kada bi se svelo na 14 posto vlage - 10.700 kg po hektaru, a u berbi je izmjerena vlaga 16,3 posto.

Nekić je zamolio okupljene da se ne boje novih hibrida. Zna da ljudi imaju dobrih iskustava s pojedinim hibridima i htjeli bi ih uvijek sijati. No, mora biti jasno da su novi uvijek još bolji i slobodno se trebaju obratiti promotorima jer će oni za njih pronaći najbolji i najželjeniji hibrid.

Pogledajte i video zapis s Dana Polja.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

DuPont Pioneer Kukuruz Stres Našice Beničanci Bokšić Lug Pavlović Jukić Nekić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]