Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS Srbija
  • 15.02.2019. 11:00

Hibrid Kerbanis prilagodljiv na stresne uslove

Kerbanis je hibrid koji pripada grupi Climacontrol3 hibrida odnosno hibridima koji su tolerantniji na sušu, visoke temperature i na nedostatke vode u zemljištu.

Foto: KWS Srbija
  • 1.097
  • 122
  • 0

Kada se od mnogobrojnih hibrida koji se testiraju sa ciljem uvođenja na tržište izdvoji jedan kao što je Kerbanis, selekcioneri obično govore o punom pogotku. Kerbanis je hibrid sredine pete grupe zrenja, pripada FAO grupi 540.

Pogodan je za setvu u svim proizvodnim uslovima, od peskovitih pa do teških i hladnih zemljišta. Ima izražen rani porast, i zbog toga izbegava probleme u oplodnji i formira veći broj redova zrna na klipu. Listovi imaju izrazito veliku površinu, a cela biljka je visoko tolerantna na bolesti kako stabla i listova tako i klipa, što rezultira sigurnijim i kvalitetnim prinosom. Klip je prilagodljiv različitim gustinama setve, ima 18 do 20 redova zrna a masa 1.000 zrna je od 300 do 340 grama, što dovoljno govori o njegovom kapacitetu za prinos.

Listovi imaju izrazito veliku površinu

Ono što je komparativna prednost ovog hibrida je njegova prilagodljivost na stresne uslove koji prate proizvodnju kukuruza. Kerbanis se uspešno bori sa visokim temperaturama vazduha, nedostatkom vode i hraniva u zemljištu, kao i napadima bolesti i štetočina, što potvrđuju rezultati mnogih ogleda u saradnji sa poljoprivrednim stručnim službama u Srbiji, kao i rezultati u proizvodnji. Zato je hibrid Kerbanis tipičan predstavnik grupe CLIMACONTROL3 hibrida kukuruza.

Šta je ClimaControl3 koncept?

"Kerbanis je hibrid koji pripada grupi Climacontrol3 hibrida odnosno hibridima koji su tolerantniji na sušu, visoke temperature i na nedostatke vode u zemljištu. Ono što je karakteristično za hibrid Kerbanis jeste da je to biljka srednje visine sa niže postavljenim klipom koji omogućava lakšu vršidbu u zrnu. Predstavlja najatraktivniji hibrid kompanije KWS sa visokim potencijalom prinosa, o tome govore rezultati iz prošle sezone koja je bila loša za kukuruz", poručuju iz kompanije KWS Srbija

Karakteristike hibrida Kerbanis:

  • Stabilan prinos zrna u različitim agroekološkim uslovima;
  • Odličan rani porast;
  • Odlična jačina stabla u stresnim uslovima;
  • Veliki klip sa 18 do 22 reda srednje do krupnih zrna;
  • Vrlo dobra tolerantnost na fuzarijum stabla i klipa.

Tabela 1: Prinos i vlaga zrna hibrida Kerbanis u strip ogledima P.S.S u 2018. godini


Hibrid Kerbanis se na svim ogledima nalazio na poziciji od prvog do trećeg mesta. U tabeli 1 prikazan je prinos hibrida Kerbanis na određenim lokalitetima, zaključuak je da je ovaj hibrid u toku protekle godine dao prinos od 10 do 13 t/ha i da je najveće prinose imao na lokalitetima Bačke Topole, Subotice i Vrbasa. Prosečni prinos ovog hibrida je preko 12 t/ha u protekloj sezoni na teritoriji Bačke, Srema, i Banata. "Kako stoje stvari hibrid Kerbanis će i u ovoj sezoni biti visoko pozicioniran i u ogledima i u proizvodnji. Naša preporuka za međuredni razmak u setvi hibrida Kerbanis kreće se od 20-22 pa čak i do 23 cm u zavisnosti od potencijala parcele na kojoj se hibrid seje", zaključuju iz KWS-a. 

Više pogledajte u video prilogu:


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

KWS Kukuruz Hibrid Kerbanis Prinosi Ogledi


Partner

KWS Srbija d.o.o

Industrijska 5, 21220 Bečej, Srbija
tel: +381 21 215 61 04, e-mail: mykws.rs@kws.com web: http://www.kws.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)