Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroPMD
  • 30.04.2019. 15:00

Hattat i Arbos traktori sa svjetskim priključcima na poljima Požeštine

Arbos i Hattat prikazani su u radu s teškom drljačom našičkog proizvođača Pecka, HSM rasipačem gnojiva, zatim Vogel & Noot germinatorom, rotodrljačom renomirane njemačke marke Rabe, kao i sve popularnijim danskim HE-VA Cambridge valjcima

Foto: Damir Rukovanjski
  • 3.213
  • 188
  • 0

Traktori Hattat i Arbos nisu više nepoznanica za hrvatske poljoprivrednike, ali sigurno spadaju u red onih kojih je malo na našim imanjima i stalno ih treba prezentirati kako bi dokazali njihovu kvalitetu. Upravo su to učinili u tvrtki Agro-Josip i AgroPMD na njivama između sela Kula i Ciglenik u Požeštini.

Turski Hattat i talijanski Arbos sigurno su okupljenim poljoprivrednicima bili vrlo zanimljivi jer ne samo da su ih vidjeli prvi puta u radu, nego su mogli od stručnjaka ovih tvrtki dobiti sve moguće informacije jer doista se radi o kvalitetnim traktorima koji se prodaju po pristupačnim cijenama. Prikazani su u radu s teškom drljačom našičkog proizvođača PeckaHSM rasipačem gnojiva, zatim Vogel & Noot germinatorom, rotodrljačom renomirane njemačke marke Rabe, kao i sve popularnijim danskim HE-VA Cambridge valjcima. Gosti ove kulske prezentacije vidjeli su kako radi i prskalica Agrometal kojih je već u Hrvatskoj u velikom broju te HSM rasipač mineralnog gnojiva.

Arbos traktori imaju najbolji dizelski motor

Tomislav Pavlović iz tvrtke Agro-Josip rekao je kako su Arbos talijanski traktori koje nude u nekoliko verzija, od 100 do 130 konjskih snaga. To je traktor koji se prodaje s najboljim dizelskim motorom i posebno je pogodan za rad na poljima Slavonije i ima funkciju za tešku vuču i lagane poslove.

U seriju 5000 ugrađen je motor Kohler 3404 TCR SCR Tier IV final, četiri cilindra 3.400 cm3 koji je izvanredan u sektoru poljoprivrednih motora i zbog toga ne čudi što je bio Dizel godine. Pogon na sva četiri kotača, zračna instalacija, klima u kabini, prednji podizni uređaj, ugrađeno računalo i druge karakteristike ovoga traktora pokazane su na prezentaciji.

fd
Traktor Arbos posebno je pogodan za rad na poljima Slavonije

Inače, Agro-Josip u svojoj poljoprivrednoj ljekarni u Kuzmici pored prikazane mehanizacije nudi zaista širok asortiman proizvoda od, rezervnih dijelova do stočne hrane, gnojiva, sjemenske robe, zaštitnih sredstava i slično. Međutim, kako je rekao direktor Josip Pavlović, oni se bave i kompletnom poljoprivrednom ratarskom proizvodnjom, a posjeduju i svinjogojsku farmu s 35 rasplodnih krmača i tovilištem.

"Bavimo se u uslužnim radovima u ratarstvu od obrade tla i sjetve do žetvenih radova s kombajnima za pšenicu i kukuruz", rekao je Josip Pavlović na prezentaciji na kojoj smo, osim poljoprivrednika, zatekli i predstavnike lokalnih vlasti i stručnjake okolnih firmi.

AgroPMD prezentirao velik broj marki iz asortimana

Zoltan Terek iz AgroPMD-a govorio je o turskim Hattat traktorima koje već nekoliko godina prodaju u rasponu od 40-102 KS, a radi se o traktorima svrstanih u B, C, A i T serije. Perkins motori s tri cilindra i zapremine 3.300 cm3 nalaze se na seriji B i seriji C. Četiri cilindra i zapremine 4.400 cm3 imaju Perkins motori na seriji A i seriji T.

Rabe, HE-VA, Agrometal, Pronar, HMS, Vogel & Noot, Rostselmash, Samson, Berthoud, Satex, Idrofoglia, MA/AG, Grégoire Besson i mnoge druge marke prisutne su u prodaji ove osječke tvrtke, a na ovoj prezentaciji pokazali su u radu dio asortimana marki Rabe, HE-VA, Vogel & Noot, HMS i Agrometal.

Vogel & Noot Agrosrb Germinator raspona četiri metra sve je zanimljiviji našem poljoprivredniku. Germinator je opremljen s dva rešetkasta valjka, ispred i iza sekcija s ravnim kopljastim motičicama, jednim ravnim ravljačem s oprugama i žičanim rotorima koje se nalaze iza zadnjeg rešetkastog valjka. Osnovni zadatak rešetkastih valjaka je da usitnjavaju zemlju i da istovremeno drže sjetvospremač u njegovom radnom položaju. Ravni ravnjač s oprugom koja se nalazi između prednjeg valjka i sekcija s motičicama ima zadatak da ravna zemlju i da vrši drobljenje grudvi, dok žičani rotori imaju ulogu da sitne i poravnjavaju zemljište. Ovim se postiže odgovarajuća i fina struktura zemljišta za sjeme.

dvf
Turske Hattat traktore AgroPMD već nekoliko godina prodaju u rasponu od 40-102 KS

Rabe rotodrljača širine 2,5 metara tipa Corvus može se naći u sklopivoj i nesklopivoj varijanti, radnih širina od 2,5-8 m. Potrebna vučna snaga za ove priključne strojeve se kreće od 180-380 KS za najveće rotodrljače. Broj tzv. rotora ili zubaca se kreće od 10-32 komada. Sve varijante su opremljene Multi-Fix sustavom za brzu izmjenu zubaca.

AgroPMD nam je prezentirao i Agrometal prskalicu 660L 12M. Konstrukcija prskalice omogućava jednostavan pristup do njenih osnovnih elemenata i jednostavno rukovanje istom. Robusna konstrukcija i kvalitetni osnovni elementi, kao i elementi dodatne opreme omogućavaju vlasniku prskalice pouzdan rad i optimalnu potrošnju zaštitnih sredstava i uložene energije, uz postizanje maksimalnog učinka.

HE-VA Cambridge valjak 4,5 m odlično se ponašao na njivi kod Kule. Radi se o valjku koji služi za sabijanje, ravnanje i pripremu sjetvenog sloja. Inače HE-VA proizvodi i valjke s Crosskill i ravnim prstenovima. Mogu biti opremljeni i sa Spring-Board ravnjačem u vidu s-opruga za bolji efekt ravnanja zemljišta.

Kako je bilo na prezentaciji, pogledajte u videoprilogu:


Fotoprilog


Tagovi

Arbos Hattat Rabe Vogel & Noot Pecka Poljoprivredna mehanizacija Prezentacija AgroPMD


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

AgroPMD d.o.o.

Južno predgrađe 48, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 357 525, e-mail: office@agropmd.hr web: http://www.agropmd.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.