"Unatoč suši i tri toplinska vala tijekom proteklih ljetnih mjeseci, repa još uvijek dobro izgleda. Iako će prinosi biti manji, kvaliteta i digestija će biti veći" predviđa Dražen Jurišić, managing direktor Odjela za šećernu repu i žitarice KWS-a.
Za proizvođače šećerne repe, unatoč suši, godina bi trebala biti slatka. Prošlu će teško ponoviti jer ju pamte po vrhunskim prinosima. Ove će, pak, po hektaru izvaditi manje repe, ali veće kvalitete i digestije. Sa svojih slatkim korijenom ukupno zasijanih 15 hektara površina, Dragan Šujdović iz Kneževih Vinograda u Baranji očekuje prinos veći od 7 vagona.
"Mislim kako bih i ove godine mogao biti blizu toj brojci. Suša je, ali bi šećer trebao biti dobar, s digestijom ne manjom od 16", nada se ovaj dugogodišnji proizvođač šećerne repe.
Slično razmišljaju i sjemenari iz KWS-a koji su svoj sortiment namijenjen hrvatskom tržištu predstavili na pokusnim površinama Belja nedaleko Kneževih Vinograda u Baranji.
"Unatoč suši i tri toplinska vala koja su nas zapljusnula tijekom proteklih ljetnih mjeseci, repa još uvijek dobro izgleda. Iako će prinosi biti manji, kvaliteta i digestija će biti veći", predviđa Dražen Jurišić, managing direktor Odjela za šećernu repu i žitarice KWS-a. Helenika KWS, Steffka KWS, Bruna KWS, Terranova KWS, Natura KWS, Severina, Jadranka KWS i Serenada KWS hibridi su slatkog korijena koje sjemenari preporučuju, ali i od njih puno očekuju iduće godine.
"Helenika je potpuno nova na hrvatskom tržištu, nešto što konkurencija nema, a dvostruko je tolerantnija na rizomaniju. Od nje puno očekujemo jer se kroz pokuse pokazalo kako daje bolji proizvodni rezultat", dodao je on. Marenka KWS bi se, pak, pred hrvatskim uzgajivačima šećerne repe trebala pojaviti za dvije godine.
"Repe nikada nije dovoljno. Teško je reći koliko je površina zasijano, procjenjuje se između 13.500 i 14.000 hektara u Hrvatskoj što je, na žalost, za 30 do 40% manje nego lani. No, što se tiče financijskog rezultata, nadamo se kako će ove godine on biti bolji nego prošle iako će prinosi biti manji, ali digestija veća, a time i prosječna cijena", smatra Jurišić čije su oči zajedno s proizvođačkim uprte u svjetsko tržište šećera.
"Čekamo da njegova cijena i na europskom poraste do barem 500 eura po toni. Tako bi onda i naše šećerane mogle ići s tom proizvodnom cijenom repe gore. Na žalost, to još ne izgleda dobro, ali se nadamo kako će u budućnosti cijena šećera na svjetskom i europskom tržištu rasti", dodaje Jurišić.
Ispod članka pronađite katalog KWS sorti šećerne repe za 2016. godinu, a za više informacija kontaktirajte KWS stručnjake na jedan od niže navedenih kontakata.
Povezane biljne vrste
Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera
Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]Fotoprilog
Dokumenti
Tagovi
Autorica
Partner
Vukovarska 31,
31000 Osijek,
Hrvatska
tel: +385 31 628 628,
e-mail: info@kws.hr
web: http://www.kws.hr