Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elixir Zorka
  • 15.08.2020. 12:00

Gnojidba pšenice temelj je odličnih prinosa, što donose formulacije NP i NPK?

Osnovna analiza tla i planirani prinosi dva su bitna parametra kako bismo utvrdili točan odnos neophodnih hranjiva. Iskustva u ratarskoj proizvodnji pokazala su kako se odlični rezultati strnih žitarica postižu primjenom NP i NPK gnojiva, a ovaj trend u korak prati i tvornica Elixir Zorka.

Foto: Depositphotos/jukai5
  • 3.551
  • 131
  • 0

Kvalitetna i uspješna proizvodnja ozime pšenice zahtijeva izvođenje većeg broja agrotehničkih mjera koje treba ispoštovati u određenom vremenskom roku. Jedna od glavnih mjera kojom neposredno utječemo na prinos ove biljne vrste je pravilno unošenje mineralnih gnojiva

Osnovna analiza tla i planirani prinosi dva su bitna parametra kako bismo utvrdili točan odnos neophodnih hranjiva. Iskustva u ratarskoj proizvodnji pokazala su kako se odlični rezultati strnih žitarica postižu primjenom NP i NPK gnojiva.

Postoji više razloga zašto su ove formulacije gnojiva dale takve rezultate. Tu prije svega treba napomenuti kako pšenica nije izrazito kaliofilna biljka (što ne znači da joj kalij nije potreban), a njezini predusjevi uglavnom su kulture kao što su kukuruz, suncokret i soja, čiji žetveni ostatci sadrže dosta ovoga elementa u optimalnom sadržaju. Ovaj trend u korak prati i tvornica kompleksnih mineralnih gnojiva Elixir Zorka.

Premium i Basic linija

Iz Premium linije proizvoda za gnojidbu pšenice se izdvaja formulacija NP 10:40 + 2% Ca + 4% S + 0,1% Zn, kod proizvođača poznatija kao NutriMAP. Proizvod s odlično izbalansiranim odnosom dušika (N) i fosfora (P) za primjenu u usjevima pšenice i ostalih žitarica te drugim sličnim usjevima. Pogodna je i za zemljišta koja karakterizira nedostatak fosfora (P). 

Pored njega, u paleti proizvoda tvornice mineralnih gnojiva Elixir Zorka nalaze se i formulacije iz Basic proizvodne linije, NPK 7:20:30 + 3% S. 

Ovaj proizvod pored prisutnosti fosfora (P) sadrži i kalij (K), pa je tako pogodan za one terene gdje postoji potreba za unošenjem određene količine tih elemenata koji će svakako pogodovati strnim žitaricama.

Odabirom proizvoda iz palete mineralnih gnojiva Elixir Zorke, na osnovu analize zemljišta i potrebama uzgajanih usjeva, postižemo ravnomjeran rast i razvoj biljaka, kao i stabilne i visoke prinose.

Proizvođačima koji su navikli koristiti gnojiva s ujednačenim sadržajem dušika, fosfora i kalija, Elixir Zorka savjetuje upotrebu gnojiva, NPK 15:15:15 i NPK 8:15:15.

Primjenjuju se na velikom broju kultura zbog specifičnosti formulacije i ujednačenog odnosa hraniva, a preporučuju se prije svega na zemljištima koja su podjednako osigurana fosforom i kalijem. Zbog sadržaja kalcija formulacija NPK 8:15:15 + 3% Ca +9% S naročito pogoduje zemljištima kisele reakcije.

Veći i stabilniji prinosi

Primjenom navedenih gnojiva, pšenici i ostalim žitaricama omogućava se brz i ujednačen rast kao i veća fizička stabilnost samog usjeva. Takve biljke su puno tolerantnije na nepovoljne klimatske uvjete, ostvaruju veće, stabilnije prinose i osiguravaju sigurnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

Navedene formulacije sadrže sve neophodne makroelemente za razvoj biljaka, dušik (N), fosfor (P), kalij (K) i sumpor (S) kao važan sekundarni element. Sadržaj dušika (N) je u amonijskom obliku, koji je pored svoje visoke efikasnosti daleko otporniji na gubitke u zemljištu pogotovu ispiranjem. Formulacije odlikuje dobra topivost i pristupačnost fosfora (P). Fosfor (P) ima važnu ulogu u razvoju snažnijeg korijenovog sustava i sudjeljuje u procesima transporta energije unutar biljaka.

Kako do kvalitetnih i visokih prinosa kukuruza?

Što se tiče kalija (K) jedna od uloga je da regulira, održava vodni režim, polijeganje kod biljaka i time utječe na veću tolerantnost istih prema stresnim uvjetima, naročito suši. Prisutnost sumpora (S) utječe pozitivno na usvajanje dušika (N), brojne enzimske procese, sintezu proteina, škroba, ulja, masti, vitamina i veću tolerantnost biljaka na nepovoljne uvjete vanjske sredine.

Odabirom proizvoda iz palete mineralnih gnojiva Elixir Zorke, na osnovu analize zemljišta i potrebama uzgajanih usjeva, postižemo ravnomjeran rast i razvoj biljaka, kao i stabilne i visoke prinose.

U paleti proizvoda nalaze se i formulacije iz Basic proizvodne linije, NPK 7:20:30 + 3% S. Više pogledajte u videu: 


Tagovi

Elixir Zorka Mineralna gnojiva NPK Proizvodnja pšenica Strne žitarice Pravilno unošenje Gnojidba


Autor

Srđan Bekrić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede (smjer zaštite bilja I prehrambenih proizvoda). Zaposlen u Elixir Agraru u sektoru Marketinga na poziciji “Senior Produkt Menadžer za INO tržište.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]