Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Postrni usjevi
  • 14.07.2022. 12:00

Gnojidba postrnih usjeva - kako, kada i kojim gnojivima?

Sve agrotehničke mjere koje se planiraju provesti potrebno je obaviti u što kraćem periodu pri čemu će se sjetvena norma povećati dok će gnojidba biti vrlo skromna, napominju stručnjaci iz tvrtke Petrokemija d.d.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 2.239
  • 212
  • 0

Sjetva postrnih usjeva odvija se u izrazito toplom i sušnom periodu godine pri čemu visoke temperature i manjak vlage utječu na brzo isušivanje površinskog sjetvenog sloja tla, otežavajući klijanje i nicanje posijanih kultura.

Zato će ona na tlima s visokom razinom podzemne vode, na površinama uz rijeke ili potoke, te na navodnjavanim površinama biti puno manje rizična.

Uzimajući u obzir da takvi usjevi imaju cijeli niz blagotvornih učinaka na tlo na kojem se uzgajaju kao i na usjev koji slijedi u plodoredu, njihov uzgoj je preporučena mjera.

"Zbog nepovoljnih uvjeta uzgoja sve agrotehničke mjere koje se planiraju provesti potrebno je obaviti u što kraćem periodu pri čemu će se sjetvena norma povećati dok će gnojidba biti vrlo skromna", napominju stručnjaci iz tvrtke Petrokemija d.d. dodavši da je ovisna o kulturi koja se uzgaja postrno te o kvaliteti tla na kojem se sije.

Kada je dovoljno samo dušično gnojivo?

Ako je tlo dobrih fizikalno-kemijskih svojstava i k tome bogato gnojeno za uzgoj glavnog usjeva, što je najčešće slučaj sa pšenicom i uljanom repicom, iz ove tvrtke kažu da će biti dovoljno primijeniti samo dušično gnojivo prije sjetve postrnog usjeva.

"Ono će potaknuti bržu razgradnju velike mase žetvenih ostataka, čime se mikroorganizmima kao glavnim akterima procesa razgradnje osigurava dovoljno energije za nesmetan rad", pojasnili su.

Kako dodaju, mikroorganizmi isto kao i postrni usjevi trebaju dušik za odvijanje životnih procesa zbog čega je moguća pojava dušične depresije uslijed nedostatne količine u tlu. "Zato će biljkama kao lošijim konkurentima u toj "borbi" za taj element dobro doći njegove dodatne količine iz mineralnih gnojiva“, napominju.

Primjena UAN-a i UREE

Iz Petrokemije kažu da će na takvim tlima biti dovoljno primijeniti UREU ili UAN po žetvenim ostacima prije zaoravanja kako bi se ubrzala njihova razgradnja i potaknuo proces mineralizacije.

"UAN je tekuće mineralno gnojivo, koje ne isparava i teško se ispire iz tla ili lista", pojašnjavaju dodajući da se može primijeniti bez razrjeđivanja u količini od 100 do 200 l/ha ovisno o masi žetvenih ostataka.

Međutim, navode da je UREA najčešće korišteno dušično gnojivo za razgradnju žetvenih ostataka. "Odličan je izvor dušika uz uvjet da se u najkraćem roku od rasipanja po žetvenim ostacima unese u tlo kako ne bi došlo do volatizacije", objašnjavaju dodavši da je potrebna količina za primjenu od 100 do 175 kg/ha.

Kod lošijeg tla obaviti predsjetvenu gnojidbu

Ako će postrni usjev biti posijan na tlo koje je inače lošijih fizikalno-kemijskih svojstava, a zbog određenih okolnosti ni gnojidba glavnog usjeva nije bila obilna iz ove tvrtke preporučuju osim primjene gnojiva po žetvenim ostacima treba obaviti i predsjetvenu gnojidbu malom količinom mineralnog gnojiva.

"Za predsjetvenu gnojidbu bit će dovoljno primijeniti 40-60 kg/ha dušika za stimulaciju početnog rasta usjeva", poručili su dodavši da bi najbolji izbor bila formulacija NPK 15-15-15 u količini 200-300 kg/ha, koja uz dušik tlo obogaćuje određenom količinom fosfora i kalija.

Osim ove NPK formulacije mogu se koristiti i dušično sumporna gnojiva kao što su ASN i PETROKEMIJas.

Kažu da su njihove dobre osobine to što se brzo tope i postaju brzo dostupna biljkama te povećavaju energiju klijanja. "Količina koja se može primijeniti u predsjetvenoj pripremi tla za sjetvu postrnih usjeva je 150-250 kg/ha", zaključili su.

Za više informacija obratite se ovoj tvrtki na jedan od niže navedenih kontakata ili na besplatni broj telefona 0800 647 647.


Tagovi

Postrni usjevi Gnojidba Petrokemija Savjeti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr