Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidbeni pokus
  • 23.08.2015. 09:15

Gnojidba lucerne pokazala 30 posto veći urod!

Dobra agrotehnika dala je i visoke prinose u prva dva otkosa, pri čemu su gnojidbene varijante dale u prosjeku 30 posto veći prinos od negnojene.

  • 578
  • 24
  • 0

Lucerna se naziva kraljicom trava, što potvrđuje i svojim kraljevskim zahtjevima u pogledu plodnosti tla te primjeni precizne i kvalitetne tehnologije obrade i sjetve.

Budući da je ona odličan izvor voluminozne stočne hrane bogate bjelančevinama, neizostavna je u stočarskoj proizvodnji. Problemi se javljaju u područjima gdje joj tlo zbog svoje zbijenosti, kiselosti, visoke podzemne vode ili pak zadržavanja vode na površini nikako ne odgovara pa usjev, osim što jedva nikne, opstane tek godinu, dvije na toj površini. Za takva područja puno bolji izbor bila bi crvena djetelina koja je skromnijih mogućnosti, ali ipak pouzdanija u nepovoljnijim uvjetima.

Razmjenom iskustava do rješenja

Demonstracijski pokus na lucerni.

Postoji i opcija strpljivosti i ustrajnosti da se na temelju fizikalno-kemijske analize tla primijene sve agrotehničke mjere od kalcizacije, organske gnojidbe do primjene mineralnih gnojiva kako bi se tlo popravilo i prilagodilo visokim zahtjevima lucerne. Strpljivost ovdje podrazumijeva duži vremenski period koji je potreban da se tlo dovede u potrebnu kondiciju.

Poljoprivredna proizvodnja je izazov jer se tu isprepliću tri oblika života, tlo/biljka/čovjek, svaki sa svojim specifičnostima i zakonitostima. Vrlo često nam se dogodi da unatoč tome što smo ispoštivali sva pravila, ne dobijemo očekivani rezultat. Upravo zbog te spoznaje važno je susretati se, razmjenjivati iskustva i mišljenja, a sve u cilju da bi bolje razumjeli zakonitosti života koje nas okružuju i da bi lakše došli do rješenja koje će biti svima na korist.

30% veći prinos

O ovoj temi govorili smo na Danu Petrokemije u Babincu, koji je održan u suradnji s OPG-om Zlatka Budrovića i Savjetodavnom službom Bjelovarsko-bilogorske županije. Na površini OPG-a od 5.000 m2 postavljen je gnojidbeni pokus na lucerni sorte Os 99. Lucerna je zasijana u ožujku prošle godine, a gnojena je na temelju kemijske analize tla i naše gnojidbene preporuke.

Izvođač je primijenio sve agrotehničke mjere, od kalcizacije, gnojidbe, sjetve certificiranog sjemena do primjene herbicida radi zaštite usjeva od korova. Dobra agrotehnika dala je i visoke prinose u prva dva otkosa, pri čemu su gnojidbene varijante dale u prosjeku 30% veći prinos od negnojene. Gnojidbeni pokus i važnost primjene mineralnih gnojiva okupljenim je poljoprivrednim proizvođačima predstavila Ruža Vukadin, dok je naše nove proizvode PETROKEMIJas i NPK (S)15-15-15 (3) predstavila Mirela Trdenić. Istaknula je kako je PETROKEMIJas odličan izvor sumpora čije vrijeme primjene uskoro slijedi prije sjetve uljane repice.


Tagovi

Demonstracijski pokusa Petrokemija Organska gnojidba Kalcizacija Mineralna gnojiva Agrotehničke mjere Crvena djetelina NPK Mirela Trdenić Ruža Vukadin Zaštita usjeva Visoki prinos Gnojidbeni pokus Zlatko Budrović Dan Petrokemije


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce