Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za žitarice
  • 18.08.2022. 07:30

Globalne zalihe pšenice na najnižoj razini u šest godina - što je s EU kukuruzom?

Zalihe jesu male, ali je prognozirana proizvodnja pšenice porasla na rekordnih 779,6 milijuna tona. Razlog su Rusija, Australija i Kina. Kako stoje ostale kulture, pokazuje USDA izvješće

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 932
  • 93
  • 0

Prema posljednjem izvješću američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), kolovoška prognoza globalnih isporuka pšenice u sezoni 2022./2023. porasla je za 4,2 milijuna tona na 1,056 milijardi tona. 

Globalno povećanje proizvodnje pšenice

Prognozirana proizvodnja porasla je na rekordnih 779,6 milijuna tona u usporedbi sa srpnjem, a razlog je veća proizvodnja u Rusiji, Australiji i Kini. U Rusiji je ona veća za 6,5 ​​mil. t i sada je dosegla rekordnu razinu od 88,0 mil. t. Kao razlog se navodi proširenje površine pod tom kulturom, ali i općenito veći prinosi koji se odnose i na ozimu i na jaru, a na temelju ažuriranih podataka o površini Rosstata.

Rusija je dosegla rekordnu razinu (Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller)

Predviđena proizvodnja u Australiji porasla je za 3 milijuna tona na 33 milijuna zbog sve povoljnijih vremenskih uvjeta. 

Kina također bilježi rast od 3 mil. t, a izvješće pokazuje da je sada riječ o količini od 138 mil. t. Razlog je više zasijanih površina. 

S druge strane, prognoze su manje za Indiju i zemlje Europske unije. U Indiji je smanjena za 3 mil. t na 103 mil. t, zbog manjih površina, dok je u EU ona manja za 2,0 mil. t, na na 132,1 mil. t. Kao razlog se navodi manja proizvodnja u Mađarskoj, Španjolskoj i Rumunjskoj. 

Mračna procjena: Gotovo pola teritorija EU u opasnosti od teške i dugotrajne suše

Male zalihe 

Kada je riječ o globalnoj potrošnji u sezoni 2022./2023., očekuje se da će se ona povećati za 4,4 mil. t na 788,6 mil. t, uglavnom zbog veće potrošnje stočne hrane u Rusiji i Australiji.

Svjetska trgovina u navedenoj sezoni povećat će se za 3,2 mil. t na 208,6 mil. t zahvaljujući većem izvozu iz Rusije, Australije, Ukrajine, Kanade i SAD-a, koji će više nego nadoknaditi manji izvoz iz EU-a i Argentine. Ruski izvoz raste na rekordnih 42,0 mil. t zahvaljujući većim isporukama i očekivanju da će cijene ostati konkurentne. Predviđene globalne zalihe do kraja ove sezone djelomično će se smanjiti na 267,3 mil. t i ostati na najnižoj razini u šest godina.

Kukuruz podbacio

Prema USDA izvješću, izgledi za globalno tržište žitarica za stočnu hranu za sezonu 2022/2023 ovog mjeseca uključuju slabiju proizvodnju, više trgovine i konačno manje zaliha u usporedbi sa srpnjem.

Tako je prognoza proizvodnje kukuruza pala na 1,469 milijardi tona u kolovozu, a smanjenja u EU i Srbiji djelomično su kompenzirana povećanjem u Ukrajini, Malaviju, Rusiji i Turskoj. U Europskoj uniji je ona znatno je niža od očekivanog, a povezana je sa slučajevima ekstremne vrućine i suše u Rumunjskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Njemačkoj. Prognoza za susjednu Srbiju također je smanjena zbog nižih izgleda za profitabilnost.

Pogodila nas je ekstremna vrućina (Foto: M.C.Celić)

Očekuje se da će se proizvodnja ove žitarice u Ukrajini povećati zbog obilnih oborina krajem prošlog mjeseca. 

Svjetska proizvodnja ječma 2022./2023. je također povećana i to zbog boljih prinosa u Ukrajini, Australiji, Rusiji, Turskoj i Kanadi čime je djelomično neutralizirano smanjenje u EU.

Cijena uljane repice pala na najnižu razinu u godinu dana

Izvoz sirka je pao za SAD, a za Kinu uvoz. Izvoz ječma raste za Australiju, ali pada za EU.

Dakle, glavne promjene u trgovini žitaricama za stočnu hranu u ovoj sezoni uključuju povećanje izvoza kukuruza iz Ukrajine, Srbije, Zambije i Rusije. Smanjen je izvoz za EU i SAD. Uvoz kukuruza u EU raste, ali se smanjuje u Vijetnam. 


Tagovi

Prognoza za žitarice USDA izvješće Proizvodnja pšenice Ruski rekord Proizvodnja kukuruza Globalno tržište


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]