Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL Specialty Fertilizers
  • 10.10.2017. 13:30

Folijarna gnojidba uljane repice u jesen

Folijarnu gnojidbu treba započeti u jesen kada fosfor i kalij imaju ključnu ulogu u životnom ciklusu biljaka!

  • 776
  • 49
  • 0

Folijarna gnojidba uobičajena je praksa kod gnojidbe uljane repice. Njome se pojačava razvoj biljaka, jačajući ih od abiotskih čimbenika (npr. suša, smrzavanje) te korigirajući mineralne nedostatke. No, nemojte zamijeniti folijarnu gnojidbu osnovnom gnojidbom!

Prije gnojidbe napravite analizu tla!

Uljana repica je jesenski usjev s visokim potrebama za hranjivim tvarima. Dobro balansirana gnojidba treba biti ključan čimbenik pri dobivanju visokih prinosa. Prije bilo koje primjene osnovne gnojidbe, potrebno je napraviti analizu tla. Na temelju rezultata analize određuje se odgovarajuća razina hranjivih tvari, posebno u jesen kako bi se usjev pripremio za zimu. Ukupna razina fosfora i kalija treba se primijeniti u jesen te samo dio količine dušika.

Pripremiti usjev za zimu

U jesen, zbog različitih abiotičkih čimbenika, dostupnost hranjivih tvari može se značajno smanjiti. Slaba mobilnost hranjivih tvari (npr. fosfor) može se smatrati ograničavajućim faktorom za postizanje visokih prinosa, a fosfor je potreban za pravilan razvoj korijena. Bez pravilnog razvoja korjenovog sustava u jesen, to će izravno utjecati na loš razvoj biljaka i time slabim biljkama za nadolazeću zimu.

To će rezultirati nižom gustoćom biljaka po kvadratnom metru, što izravno utječe na ukupni prinos. Za obećavajuć prinos uljane repice preporuča se da u proljeće ukupna biomasa iznad tla iznosi cca. 500-600 gr/m2.

Za obećavajuć prinos uljane repice preporuča se da u proljeće ukupna biomasa iznad tla iznosi cca. 500-600 gr/m2.

Agroleaf Power High K potpuno topljiv u vodi

Da bi se postigao ovaj parametar, folijarnu gnojidbu treba započeti u jesen kada fosfor i kalij imaju ključnu ulogu u životnom ciklusu biljaka. Tvrtka ICL preporuča primjenu Agroleaf Power High K - vrhunsku vodotopivu folijarnu ishranu. Sadrži Everrisov petentirani M-77 paket keliranih mikroelemenata i stimulatora za optimalan unos hranjivih tvari putem lišća.

Agroleaf Power High K je folijarna ishrana koja liječi i sprječava nedostatke kalija. To je najvidljivije u uvjetima slabog rasta kada je unos putem korijena znatno otežan. Potiče rano sazrijevanje, pojačava boju. Obzirom da je razvijen od najčišćih sirovih materijala, Agroleaf Power High K postiže brzu reakciju usjeva. Potpuno je topiv, što smanjuje opasnost od začepljenja rasprskivača. Radi svoje visoke koncentracije, potrebna je samo mala količina za primjenu.

Za više informacija o folijarnoj gnojidbi uljane repice, obratite se tvrtki ICL na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

ICL Uljana repica Folijarna prihrana Gnojidba Jesen Prinos Rast Korjenov sustav NPK


Partner